Më shumë se 1/3 e viktimave deklarojnë se kanë pësuar më shumë se një formë dhune në vendin e punës. Më shumë se një në pesë njerëz kanë përjetuar një formë dhune ose ngacmimi në vendin e punës në mbarë botën dhe pothuajse gjysma e viktimave nuk e raportuan atë, sipas një sondazhi të publikuar sot nga Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO).

“Dhuna dhe ngacmimet në punë janë shumë të zakonshme në mbarë botën”, raportohet nga sondazhi i kryer bashkërisht nga ILO, Lloyd’s Register Foundation dhe kompania e sondazheve Gallup. Kjo është përpjekja e parë për të shqyrtuar këtë fenomen në shkallë globale.

“Më shumë se një në pesë punëtorë – 22.8% ose 743 milionë njerëz – kanë përjetuar të paktën një formë dhune ose ngacmimi në punë gjatë karrierës së tyre të punës”, bazuar në të dhënat e mbledhura vitin e kaluar. Pothuajse një e treta (31.8%) e viktimave thanë se kishin përjetuar më shumë se një formë dhune ose ngacmimi, dhe 6.3% kishin përjetuar tre (fizike, psikologjike dhe seksuale).

Por ajo që i bëri përshtypje Manuela Tomei, zëvendësdrejtoresha e përgjithshme e ILO-s për qeverisjen, të drejtat dhe dialogun, është se vetëm më pak se 55% folën për vuajtjet e tyre. Ky zbulim “mund të pasqyrojë faktin se në shumë raste nuk kemi të bëjmë me një temë tabu, por që viktimat ndiejnë turp dhe faj sepse mund të besojnë se kanë humbur disi respektin e të tjerëve për shkak të sjelljes së tyre,” shpjegoi ajo në konferencën për shtyp.

Ky sondazh u krye kryesisht me telefon në një kampion prej 75,000 punëtorësh nga 121 vende. Diskutimet u zhvilluan në një mënyrë për të mbuluar kuptimet e ndryshme që ekzistojnë në botë për atë që përbën dhunë apo ngacmim.

Në Kinë, ku ishte e nevojshme të merrej leje nga autoritetet, disa pyetje nuk u bënë fare. Në vende të tjera, autoritetet kanë bërë pyetje për t’u “përshtatur” ndaj ndjeshmërisë kulturore lokale, shpjegoi një zyrtar i Gallup. Dhuna psikologjike është forma më e zakonshme dhe prek 17.9% të burrave dhe grave – pra 583 milionë njerëz – gjatë jetës së tyre të punës. Kjo pasohet nga dhuna fizike, të cilën e kanë pësuar 8.% (277 milionë njerëz). Hulumtimet tregojnë se meshkujt kanë më shumë gjasa të raportojnë këtë lloj sjelljeje sesa femrat. Dhuna seksuale dhe ngacmimi përjetohet nga rreth një në 15 punëtorë (6.3% ose 205 milionë njerëz) dhe çuditërisht shumica e viktimave janë gra. Nga tre format e shqyrtuara të dhunës, këtu dallimi gjinor është më i dukshëm: më shumë se 8% e grave e përjetojnë atë, krahasuar me 5% e burrave.

” Gratë e reja kanë dy herë më shumë gjasa të përjetojnë dhunë seksuale ose ngacmim, krahasuar me të rinjtë”, dhe “gratë emigrante kanë dy herë më shumë gjasa se gratë vendase të jenë viktima,” thotë raporti.

Gratë gjithashtu kanë më shumë gjasa të përjetojnë dhunë psikologjike, ndërsa burrat kanë më shumë gjasa të jenë viktima të dhunës fizike. “Të rinjtë, emigrantët dhe rrogëtarët” kanë më shumë gjasa të përjetojnë dhunë fizike ose psikologjike.

Për më tepër, “njerëzit që në një moment të jetës së tyre janë diskriminuar për shkak të gjinisë, aftësisë së kufizuar, kombësisë, ngjyrës së lëkurës ose fesë” kanë gjithashtu më shumë gjasa të përballen me një formë dhune edhe në vendin e punës.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb