Misioni i OKB-së në Sudanin e Jugut (UNMISS) dënoi dhunën e vazhdueshme kundër civilëve që rezultoi në vrasje, plagosje dhe rrëmbime.

UNMISS tha midis prillit dhe qershorit, ai dokumentoi 222 incidente dhune kundër civilëve, duke përfshirë 128 fëmijë, ku 395 civilë u vranë, 281 u plagosën, 166 u rrëmbyen dhe 29 iu nënshtruan dhunës seksuale të lidhur me konfliktin (CRSV). “Krahasuar me tremujorin e mëparshëm midis janarit dhe marsit 2023, kjo shënon një rritje prej 14 për qind të incidenteve të dhunshme nga 194 në 222 dhe një rënie prej 5 për qind të civilëve të dëmtuar nga 920 në 871,” tha misioni i OKB-së.

Sipas UNMISS, ndërsa numri i civilëve të vrarë ka rënë me 2 për qind nga 405 në 395, numri i personave të plagosur është rritur 20 për qind nga 235 në 281. Raporti thotë se numri i rrëmbimeve ka rënë nga 266 në 166, ndërsa numri i viktimave i nënshtruar CRSV u rrit nga 14 në 29.

UNMISS tha se 87 për qind e incidenteve u kryen nga milicitë me bazë në komunitet ose grupet e mbrojtjes civile që zakonisht quhen dhuna ndërkomunale përbënin shumicën e viktimave. Ai shtoi se shteti Warrap ishte më i prekuri nga dhuna kronike dhe përbënte 34 për qind të të gjitha viktimave civile, i ndjekur nga shtetet Jonglei, Nili i Epërm, Ekuatoria Lindore dhe Ekuatoria Qendrore.

Nicholas Haysom, përfaqësuesi special i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së dhe kreu i UNMISS, tha se civilët e zakonshëm në Sudanin e Jugut paguajnë shtrenjtë për këto akte dhune dhe se është thelbësore të forcohen sistemet e drejtësisë dhe llogaridhënies për krime të tilla.

Haysom tha se gjatë periudhës raportuese, misioni dokumentoi të paktën 20 individë të prekur nga kufizimet e panevojshme të lirive themelore, duke përfshirë censurën e vazhdueshme, ngacmimin, arrestimet arbitrare, ndalimin dhe keqtrajtimin e individëve që shprehin pikëpamje kritike ose divergjente nga forcat e sigurisë. ndikoi negativisht në hapësirën qytetare dhe politike.

Ai tha se UNMISS do të vazhdojë të ofrojë asistencë teknike dhe avokim për një mjedis të favorshëm për ushtrimin e lirive qytetare dhe politike si parakusht për zgjedhje të lira, të drejta dhe të besueshme në vitin 2024.

Haysom tha se ndërsa vendi përgatitet për zgjedhjet, është e domosdoshme që qeveria kalimtare, me mbështetjen e palëve të tjera të interesuara, të ndërmarrë hapa të besueshëm drejt forcimit të sistemeve për drejtësi dhe llogaridhënie, mbrojtjen e komuniteteve të prekura, si dhe zgjerimin e hapësirës qytetare dhe politike.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb