Një ekspozitë që shfaq orizin e karbonizuar nga rreth 10,000 vjet më parë është hapur në Muzeun Kombëtar të Kinës në Pekin.

Të gjetura nga zona Shangshan në provincën Zhejiang të Kinës lindore, mbetjet e orizit janë pjesë e relikteve historike të kulturës Shangshan, e cila daton midis 11,400 dhe 8,600 vjetësh. Njihet si vendlindja e kulturës globale të kultivimit të orizit.

Rreth 200 artikuj nga kultura e hershme, e mesme dhe e vonë e Shangshanit, duke përfshirë qeramikë të pikturuar dhe relike të vendbanimeve, u ekspozuan në ekspozitë. Ekspozita titullohet “Orizi, Origjina, Iluminizmi. Ekspozita speciale e Zbulimeve Arkeologjike të Kulturës Shangshan në Zhejiang”.

Vendi Shangshan u zbulua për herë të parë në rrjedhën e poshtme të lumit Yangtze në vitin 2000. Arkeologët më vonë gërmuan mbetje të lidhura me kultivimin e orizit që datojnë rreth 10,000 vjet më parë, mbetjet më të hershme të njohura të vendbanimeve dhe disa mbetje qeramike të pikturuara.

Ekspozita synon të përshkruajë zhvillimin social, ekonomik dhe kulturor në fillimet e kultivimit të orizit. Ai gjithashtu zbulon rëndësinë e zbulimeve arkeologjike në vend

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb