Ushtarët dhe policia serbe kishin 11 ditë për të lënë Kosovën, sipas planit të tërheqjes. Sidoqoftë, sipas reporterëve të luftës të cilët ishin në Prishtinë atë ditë, edhe pas afatit të caktuar, disa automjete të blinduara dhe xhipa mbetën të parkuar para ndërtesës së Komandës së Korpusit të Prishtinës.

Tërheqja e njësive të policisë dhe ushtrisë jugosllave nga Kosova ishte një nga dispozitat e Marrëveshjes së Kumanovës të nënshkruar në 9 qershor 1999.

“Ata u larguan dymbëdhjetë orë më vonë se afati i caktuar, duke pritur që një kolonë ushtarako-policore nga Mitrovica e Kosovës të kalojë së pari nëpër rrugët e bllokuara të Kosovës” – shkruante media serbe në atë kohë.

Tërheqja u mbikëqyr nga përfaqësuesit e forcës paqeruajtëse të KB, automjetet e blinduara të së cilës ishin në krye dhe prapa kolonës. Ata ishin të shoqëruar nga një kolonë e automjeteve civile të serbëve të cilët, u larguan nga shtëpitë e tyre.

Duke shtypur Marrëveshjen Ushtarako-Teknike në Kumanovë, u krijuan kushtet për tërheqjen e UJ-së dhe MUP-it të Serbisë nga Kosova, dhe në të njëjtën kohë filloi hyrja e forcave të KFOR-it. I pari që arriti ishte një autokolonë ruse nga forca paqeruajtëse e KB, e cila hyri në qendër të Prishtinës në 12 qershor dhe më pas vazhdoi drejt Fushë Kosovës dhe Aeroportit të Sllatinës.

Në të njëjtin mëngjes, ushtarët britanikë ishin të parët që hynë në Kosovë nga territori i Maqedonisë së sotme Veriore. Paratrupat britanikë dhe anëtarët e njësisë speciale Gurka kaluan kufirin pranë Bllacës, me gjashtë helikopterë transporti dhe menjëherë më pas, kolonat e automjeteve ushtarake britanike dhe franceze hynë në territorin e Kosovës.

Kontingjenti i parë me rreth 800 ushtarë gjermanë në KFOR hyri nga territori maqedonas afër Bllacës rreth mesditës në të njëjtën ditë, së bashku me trupat britanike, ndërsa anëtarët e forcave italiane hynë në Pejë natën midis 14 dhe 15 qershorit, dhe kontigjenti gjerman KFOR në Rahovec.

Si pjesë e KFOR-it, 37.200 ushtarë nga 36 vende ishin vendosur në Kosovë, dhe në periudhën e kaluar, ky numër është zvogëluar ndjeshëm.

Tërheqja e ushtrisë serbe nga Kosova filloi jo shumë larg Podujevës, kur komandanti i Korpusit të Prishtinës, gjeneral Vladimir Lazarevic, lëshoi ​​një urdhër.

“ Pastaj ai shikoi orën e tij dhe tha “është koha për të lëvizur përpara” – raportuan mediat në atë kohë.

Marrëveshja e Kumanovës i parapriu hyrjes së trupave të huaja në Kosovë

Më 9 qershor 1999, pas pesë ditësh negociata, u nënshkrua një dokument që shënoi fundin e agresionit të NATO-s në Jugosllavinë e atëhershme FR, i cili zgjati 78 ditë.

Nënshkruesit e Marrëveshjes së Kumanovës ishin, në emër të forcave ndërkombëtare NATO dhe KFOR, Gjenerali Britanik Michael Jackson dhe në emër të Jugosllavisë së FR, Gjenerali i Policisë Obrad Stevanoviç dhe Gjeneral Koloneli i Ushtrisë Jugosllave Svetozar Marjanovic.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb