Bangladeshi ka parë një trend në rritje në martesat e fëmijëve gjatë pandemisë së koronavirusit të ri (COVID-19), duke shkatërruar ëndrrat e qindra vajzave të reja që aspirojnë të diplomohen dhe të jenë të pavarura.

Vendi ka 38 milionë nuse nën moshë dhe është një nga dhjetë vendet me nivelin më të lartë të martesave nën moshë, me një raport 51 për qind sipas Fondit të Kombeve të Bashkuar për Fëmijët (UNICEF).

Sipas ligjit, martesa është e ndaluar para moshës 18 vjeç për vajzat dhe 21 vjeç për djemtë.

Bazuar në anketat e fundit, ekspertët janë të shqetësuar se martesat e fëmijëve mund të rrisin shkallën e braktisjes së shkollës pasi kampuset të rihapen pas një ndërprerje 15-mujore.

Joly, një vajzë adoleshente nga rrethi jugperëndimor Satkhira, aspironte të jetë e diplomuar në universitet në mënyrë që të mund të mbështesë familjen e saj të varfër.

Babai i saj i paralizuar nuk është në gjendje të punojë, ndërkohë nëna e saj ka luftuar për të siguruar jetesën duke punuar në shtëpitë e të tjerëve dhe me dhitë bujqësore që ajo mori nga një organizatë joqeveritare lokale.

Joly, e cila u përdhunua në shkollë fillore dhe tani është 16-vjeçare, u detyrua të martohet shtatë muaj më parë, sepse familja e saj nuk mund të përballonte më shpenzimet e saj pasi pandemia COVID-19 përkeqësoi gjendjen e tyre ekonomike.

Sufiya Akter, një nxënëse tjetër adoleshente nga rrethi Gaibandha, kishte një tregim të ngjashëm për të ndarë. Prindërit e saj u detyruan të martojnë atë në moshën 15-vjeçare, sepse ata nuk mund të përballonin më shkollimin e saj. Babai i saj, një fermer, ka luftuar financiarisht gjatë pandemisë.

Ëndrrat e tyre për t’u diplomuar tani janë bërë një ëndërr e papastër, pasi këto gra të reja pas martese po marrin përgjegjësi në shtëpi, duke e vendosur arsimin e tyre në pauzë.

Programi i Fuqizimit të Komunitetit BRAC (CEP), organizatë joqeveritare më e madhe globale që përqendrohet në këtë çështje, raportoi 189 martesa të fëmijëve midis prillit të vitit 2019 dhe marsit të vitit 2020, krahasuar me 289 në vitin 2021, shifër në rritje alarmante prej 53 për qind.

Një organizatë tjetër, World Vizion Bangladesh, në 28 rrethet ku ata punojnë dëshmoi 486 martesa të fëmijëve dhe parandaloi 800 të tjera midis marsit të vitit 2020 dhe marsit të vitit 2021.

Emrat e vajzave ndryshohen për të mbrojtur identitetin e tyre nga reagimet shoqërore.

Vlerësimi i ekspertëve

Prosanta Kumar Dey, një menaxher rajonal i CEP-it dhe koordinator i divizionit të tretë të madh Khulna,  tha se kanë vërejtur 7-8 herë rritje në martesat e fëmijëve në rajonin e tij, pavarësisht asaj se parandaluan 96 përpjekje të martesës së fëmijëve me ndihmën e qeverisë lokale.

Ai ia atribuoi këtë rritje mbylljen 15-mujore të shkollës, gjë e cila bëri që familjet me të ardhura të ulëta të martojnë fëmijët e tyre vajza.

“Ndërkohë, lëvizja e ulët e komunitetit dhe monitorimi nga organizatat joqeveritare po ashtu kanë lejuar kujdestarët të shmangin pengesat dhe të shkelin ligjin e martesës”, theksoi ai.

Sipas drejtoreshës së organizatës ‘ActionAid Bangladesh’, Farah Kabir, disa familje kanë treguar se humbja e mjeteve të jetesës duke shkaktuar krizë financiare gjatë pandemisë çoi në një rritje të incidenteve të martesave të fëmijëve.

“Rritja e martesave të fëmijëve ka qenë e lidhur edhe me mbylljen e shkollave për një kohë të zgjatur. Kjo do të bëjë që shumë fëmijë vajza të braktisin shkollën dhe të kenë një ndikim të rëndë në të ardhmen e tyre”, paralajmëroi ajo.

Sipas një raporti të përgatitur dhe të prezantuar bashkërisht muajin e kaluar nga një grup i organizatave joqeveritare vendore dhe ndërkombëtare, 13.886 martesa të fëmijëve janë bërë midis prillit dhe tetorit të vitit 2020.

Sipas 41 për qind të të anketuarve, arsyeja kryesore për martesat e fëmijëve është varfëria dhe paaftësia për të siguruar gjërat themelore për anëtarët e familjes.

Qeveria pretendon se nuk ka rritje

Ministria e Arsimit e Bangladeshit së fundi ka theksuar se qeveria përmes kontakteve të rregullta akademike vazhdon përpjekjet për të arritur nxënësit më të shënjestruar për të parandaluar martesat e fëmijëve dhe braktisjen e mundshme nga shkolla.

Sekretari i Ministrisë së Çështjeve të Grave dhe Fëmijëve, Mohiuddin Ahmed, fuqishëm kundërshtoi dhe vuri në dyshim të dhënat e siguruara nga grupet e të drejtave dhe organizatave joqeveritare.

Megjithatë, zyrtari ka pranuar se asnjë studim qeveritar nuk është kryer mbi situatën aktuale të martesës së fëmijëve në vend.

“Ne kemi urdhëruar disa projekte dhe organe zyrtare në rrethe për të ngritur vetëdijen dhe për të mbrojtur martesën e fëmijëve. Jemi në një përpjekje të vazhdueshme për të ndërmarrë veprime të menjëhershme për të mbrojtur fëmijët vajza nga martesa në moshë të hershme. Dhe ata zyrtarë të qeverisjes vendore kujdesen për fëmijët vajza të prekshme nga martesa e fëmijëve”, tha Ahmed.

Ai shtoi se synojnë “për të reduktuar martesat e fëmijëve në një nominale për të përmbushur qëllimet deri në vitin 2025 dhe 2030”.

Ahmed po ashtu theksoi se martesa e fëmijëve mund të ndodhë për disa arsye, përfshirë ato financiare, si dhe shtoi se pandemia COVID-19 ka një ndikim të madh mbi shoqërinë dhe sferën personale.//AA

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb