Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj, paraqiti në seancë plenare për ratifikim Marrëveshjen e rishikuar të Shqipërisë me Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandën e Veriut.

Rishikimi i marrëveshjes vjen në një moment kur këto vende kanë dalë nga Bashkimi Europian dhe sigurohet vazhdimësi të marrëdhënieve midis palëve, si dhe ruhen kushtet preferenciale në lidhje me tregtinë që rrjedh nga Marrëveshja Shqipëri-BE.

Sipas Ministres, referuar analizave dhe të dhënave zyrtare, ekziston një potencial ende i pashfrytëzuar i marrëdhënieve tregtare mes vendeve tona, ndaj me këtë marrëveshje mallrat me origjinë nga Mbretëria e Bashkuar dhe nga Shqipëria do të përfitojnë trajtim tarifor preferencial reciprok të njëjtë me atë që kanë përfituar kur Mbretëria e Bashkuar ishte pjesë e Bashkimit Evropian.

“Ratifikimi dhe hyrja në fuqi e kësaj marrëveshjeje do të nxisë thellimin e bashkëpunimit për një tregti edhe më të shtuar edhe në vitet e ardhshm, tha Denaj, duke shtuar se, Qeveria Shqiptare është e bindur se kjo marrëveshje do të ndikojë ndjeshëm në nivelin e flukseve të investimeve të huaja në Shqipëri dhe rritjen e eksporteve”.

“Në kushtet e daljes së Mbretërisë së Bashkuar dhe Irlandës së Veriut nga Bashkimi Evorpian, proceset tona të bashkëpunimit kërkonin një rishikim:
•për të plotësuar një boshllëk juridik dhe
•për të siguruar vijimësinë e marrëdhënieve ekonomike në afatmesëmdhe afatgjatë.
Me ratifikimin e Marrëveshjes sot në Kuvend, plotësojmë një kuadër të përgjithshëm të bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar me Mbretërinë e Bashkuar i cili është një partneritet shumë i rëndësishëm ndër vite.
•Sigurojmë vazhdimësi të marrëdhënieve midis Palëve;
•Ruajmë kushtet preferenciale në lidhje me tregtinë midis Palëve që rrjedh nga Marrëveshja Shqipëri-BE.
Së pari, mallrat me origjinë nga Mbretëria e Bashkuar dhe nga Shqipëria do të përfitojnë trajtim tarifor preferencial reciprok të njëjtë me atë që kanë përfituar kur Mbretëria e Bashkuar ishte pjesë e Bashkimit Evropian.
Së dyti, referuar analizave dhe të dhënave zyrtare, ekziston një potencial ende i pashfrytëzuar i marrëdhënieve tregtare mes vendeve tona.

Për këtë qëllim, ratifikimi dhe hyrja në fuqi e kësaj marrëveshjeje do të nxisë thellimin e bashkëpunimit për një tregti edhe më të shtuar edhe në vitet e ardhshme.

Sipas të dhënave të periudhës përpara pandemisë, marrëdhëniet tregtare mes Mbretërinë e Bashkuar, kanë njohur rritje të ndjeshme.

Qeveria Shqiptare është e bindur se kjo marrëveshje do të ndikojë ndjeshëm në nivelin e flukseve të investimeve të huaja në Shqipëri dhe rritjen e eksporteve.

Shqipëria dhe Mbretëria e Bashkuar në këtë marrëveshje kanë rënë dakord që:
1.Produktet bujqësore dhe produktet industriale ruajnë të njëjtat kushte preferenciale;
2.Kuotat tarifore sipas kësaj marrëveshje në lidhje me produktet bujqësore do të jenë 13.62% e sasisë së kuotave ekzistuese në Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit.
Të nderuar,
Dua të kujtoj dhe një element shumë të rëndësishëm se në kuadër të nxitjes së Tregtisë apo Eksporteve të cilat zbatohen në kuadër të integrimit në Bashkimin Europian dhe në kuadër të rajonit.
Së bashku me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Moldavinë, zbatojmë Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë në Evropën Qendrore brenda marrëveshjes CEFTA, ku jemi të angazhuar dhe kemi kontribuar vitet e fundit për të reduktuar cdo barrierë.
Në kuadër të kësaj marrëveshjeje kemi miratuar Protokollet 5 dhe 6 për Liberalizimin e Tregtisë në mallra dhe shërbime me vendet e rajonit, duke shkuar drejt krijimit të një zone të gjërë ekonomike për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.
Të gjitha sa më sipër, të nderuar, së bashku me 48 marrëveshje bilaterale për nxitjen e bashkëpunimit dhe investimeve përbëjnë kuadrin bazë të bashkëpunimit ekonomik dhe janë një oportunitet shumë i madh për Shqipërinë për të vijuar dhe rritur eksportet.
Së fundmi, krahas ratifikimit të Marrëveshjes me Mbretërinë e Bashkuar, një vend partner dhe aleat i Shqipërisë në NATO dhe BE, theksoj se edhe procesi i angazhimit për integrimin e Shqipërisë në familjen europiane është një proces që brenda kuadrit të Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë nënkuptohet nëpërmjet mbarëvajtjes të 12 kapitujve dhe kryesisht të atyre që lidhen me karakter ekonomik, prandaj shpresoj që për të gjithë kjo marrëveshje të jetë një marrëveshje e cila nxit bashkëpunimin ekonomik dhe aprovohet nga ky parlament.”, -tha ajo.
(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: