Për të rihapur shkollat në mënyrë të sigurt, ajo duhet të shndërrohet në një kështjellë antiCovid, me tre nivele mbrojtjeje, të ngjashme me tre qarqe me mure të padukshëm, por të pakalueshme për koronavirusin: një jashtë, midis shkollës dhe komunitetit, një ndërmjet klasat dhe një tjetër brenda të njëjtave klasa.

Kjo është strategjia e sugjeruar nga ekspertët e Universitetit të Pensilvanisë mbi bazën e provave më të fundit shkencore.

Rregulli i parë është zvogëlimi i hyrjes së virusit në shkollë sa më shumë që të jetë e mundur, me një monitorim të kujdesshëm të simptomave.

Megjithatë, njohja e simptomave të Covid-19 dhe dallimi i tyre nga sëmundjet e tjera sezonale do të jetë një detyrë vërtet e vështirë, sepse sekrecionet e hundëve, kollitja dhe dhimbjet e stomakut mund të kenë një sërë shkaqesh nxitëse.

“Nuk mund të bëhet një diagnozë diferenciale bazuar vetëm në simptoma dhe për këtë arsye laboratorët po pajisen për të bërë tampon vetë, me një panel të madh diagnostikues, në mënyrë që me një test të vetëm të mund të dallojmë virusin SarsCov2 nga koronavirusët e tjerë, dhe gripit sezonal dhe viruset e frymëmarrjes”, thotë Francesco Broccolo, mikrobiolog klinik në Universitetin e Milano-Bicocca.

“Në parim, ne mund ta përjashtojmë Covid-19 nëse keni një kollë të thatë ose nëse keni një problem katarral: këto probleme zakonisht kanë origjinë bakteriale”, specifikon eksperti.

Nëse ka një skuqje të lëkurës me njolla “ka më shumë të ngjarë që të jetë një sëmundje ekzantematike”, ndërsa një gastroenterit pa ethe “nuk ka gjasa të jetë Covid, edhe nëse fëmija duhet të mbahen ende në shtëpi”.

”Simptoma më enigmatike mbetet ftohja, e cila në 30% të rasteve shkaktohet nga koronavirusët: është e pamundur të dallosh shkakun pa një tampon, kështu që shpresoj që të bëhen teste të shpejta për studentët që paraqesin simptomën me hyrjen në shkollë”, shton Broccolo.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb