Kënga majekrahu është një prej elementeve më të rrallë të pasurive kulturore në zonën e Mbishkodrës. Më shumë se sa art, ajo ka lindur si mënyrë komunikimi, çka e bën tashmë një element në zhdukje, kur mënyrat e komunikimit janë të shumëllojshme dhe të shpejta.

Për elemente si ajo, Ministria e kulturës ka nisur inventarizimin e pasurive kulturore jomateriale në bashkëpunim me Unescon. Inventari që do të njihet si regjistri kombëtar, është konceptuar si një open data, duke qenë edhe se sfidat e epokës digjitale bartësit e këtyre pasurive i ka vënë në sfida mbijetese.

Meri Kumbe zv.ministre e Kulturës tha se projekti do të shtrihet në Korçë, Shkodër, Gjirokastër dhe pritet të regjistrohen 90 elemente për 2 vite.

“Elementët do të përzgjidhen nga vetë komunitetet. Në secilin qark do ketë dy grupe në terren, të përbërë nga banorë, bartës e specialiste. Në fokus në fillim do jenë dukuritë në rrezik”, tha Kumbe duke shtuar se përparësi do kenë dukuritë në rrezik.

Synimi i regjistrit kombëtar mund të shërbeje edhe për rizgjimin e zonave.

“Regjistri shihet si fillesë e turizmit kulturor”, tha Kumbe.
Drejt Unescos ndërkaq do shkojnë katër propozime: Vallja e Tropojës, bjeshkimi e dijebërja e xhubletës. Ndërkaq Kumbe tha se rinis dhe dosja e Eposit të Kreshnikëve
Festivali folklorik i Gjirokastrës që shërben si përbashkues e promovues i dukurive e kulturave, do të mbahet në varësi të ndryshimit të masave anticovid.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb