Komisioni Evropian i pagoi Italisë 24.9 miliardë euro, një paradhënie e barabartë me 13% të 191.5 miliardëve të alokuara për Italinë nga Fondi i Rimëkëmbjes. Ky këst i parë përbëhet nga 8.957 miliardë ndihma dhe 15.937 miliardë hua.

Presidentja Ursula von der Leyen tha se ky është fillimi i një rimëkëmbjeje të qëndrueshme të vendit.

 

Ndërkohë që kryeministri Draghi tha se  këto para duhet të shpenzohen me efikasitet dhe ndershmëri.

“Për një shërim të qëndrueshëm, shpenzoni me efikasitet dhe ndershmëri” – “Ne duam një rimëkëmbje të qëndrueshme, të drejtë dhe të qëndrueshme: prandaj duhet të shpenzojmë me efikasitet dhe ndershmëri”. Ndarja e këtyre burimeve të mëdha na thërret të gjithëve në një ndjenjë përgjegjësie ndaj angazhimeve të marra ndaj vetes, ndaj së ardhmes sonë dhe ndaj Evropës”, nënvizon kryeministri.

 

37% e planit italian të rimëkëmbjes  shkon në reforma dhe investime për të siguruar tranzicionin e gjelbër, ndërsa 25% e buxhetit të përgjithshëm do të mbështesë objektivat për digjitalizimin. Në veçanti, Komisioni Evropian në shënimin e tij kujton se për të garantuar tranzicionin e gjelbër, me 32.1 miliardë euro, më shumë rajone do të integrohen në rrjetin hekurudhor me shpejtësi të lartë dhe korridoret hekurudhore të mallrave do të përfundojnë. Transporti i qëndrueshëm lokal do të përmirësohet përmes shtrirjes së shtigjeve të ciklit me zero emetime, metro, tramvaje dhe autobusë, duke përfshirë ndërtimin e stacioneve të ngarkimit elektrik në të gjithë vendin dhe pikat e karburantit të hidrogjenit për transportin rrugor dhe hekurudhor.

 

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: