Ambasadorja amerikane, Yuri Kim ka marrë pjesë në ”Workshopin” e OSBE mbi “Adresimi i Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit përmes Përdorimit të Ri të Pasurive të Konfiskuara Kriminale”.

znj.Kim ka rikonfirmuar edhe njëherë mbështetjen e SHBA për Shqipërinë në këtë fushë teksa paralajmëron se puna e mirë s’ka mbaruar dhe se institucionet s’mund të qëndrojnë të qeta me sukseset e mëparshme.

Ajo garanton se për SHBA lufta ndaj krimit të organizuar është prioritet dhe do të punohet drejtpërdrejt me qeverinë shqiptare për ta goditur fenomenin.

 

NJOFTIMI NGA AMBASADA AMERIKANE

Mirëmëngjesi, Ambasador del Monaco, Ambasador Soreca, Zëvendës Ministër i Brendshëm Lamallari, folës dhe mysafirë të nderuar.

Unë jam i kënaqur që jam me ju sot ndërsa merrni një aspekt të rëndësishëm të luftimit të krimit të organizuar: rimëkëmbjen e aseteve dhe – më konkretisht – si të përdorni efektivisht pasuritë e sekuestruara për të avancuar sundimin e ligjit, qeverisjen e mirë dhe objektivat e tjerë shoqëror.

Së pari, më lejoni të them se është një kënaqësi të jem në këtë skenë virtuale me Ambasadorin del Monaco dhe ta mirëpres atë si një koleg të ri në përpjekjen tonë të përbashkët midis popullit të Shqipërisë dhe komunitetit ndërkombëtar për të përmirësuar qeverisjen e mirë dhe forcuar shtetin e së drejtës në këtë vend. Unë e di, Ambasador, që ju keni ekspertizë dhe përvojë të konsiderueshme, dhe unë pres që të punoj me ju në ditët, javët, muajt dhe vitet e ardhshme.

Në fakt, ky seminar është një shembull i shkëlqyeshëm i bashkëpunimit të ngushtë të gëzuar ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Organizatës për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë, pasi vjen në kontekstin e një projekti rajonal të OSBE-së që Shtetet e Bashkuara janë të kënaqur të mbështesin. Krimi i organizuar nuk respekton kufij, dhe reagimi ndërkombëtar duhet të mendojë dhe veprojë në përputhje me rrethanat. Të ardhurat e pista të veprimtarisë kriminale në Itali, Mbretërinë e Bashkuar ose Shtetet e Bashkuara shpesh gjejnë rrugën e tyre për në Shqipëri, ku ato pastrohen dhe përdoren për të majmur portofolet e kriminelëve, për të vajosur korrupsionin dhe për të kryer krime të mëtejshme. Trajtimi i këtyre çështjeve në nivel rajonal dhe ndërkombëtar ndërkohë që siguron përafrimin e qasjeve ligjore dhe politike është e rëndësishme për të minimizuar “arbitrazhin penal” që lejon aktorët e këqij të shfrytëzojnë boshllëqet midis strukturave ligjore të vendeve.

Dhe kur vendet janë të suksesshme në identifikimin dhe sekuestrimin e pasurive të fituara në mënyrë të paligjshme, ajo jo vetëm që synon kriminelët atje ku dëmton më shumë – fitimi i parave të tyre të pista – por gjithashtu dekurajon veprimtarinë kriminale. Ato pasuri mund të rivendosen me përgjegjësi për të avancuar të mirën shoqërore dhe për t’i demonstruar publikut se luftimi i krimit të organizuar është një përgjegjësi e ndarë nga të gjithë, sepse prek të gjithë ne.

Luftimi i krimit të organizuar është një përparësi kryesore për Shtetet e Bashkuara dhe forcimi i rolit të shoqërisë civile në parandalimin e korrupsionit dhe kriminalitetit shkon paralelisht me atë përparësi. Ripërdorimi shoqëror i pasurive të konfiskuara të krimit të organizuar është një shembull i përsosur se si këto përparësi janë të ndërlidhura dhe mbështesin njëra-tjetrën. Rastësisht, unë fola për të njëjtën temë dje në një ngjarje për të shënuar fundin e një programi të mbështetur nga Ambasada së bashku me Partnerët Shqipëri që punoi me shoqërinë civile në ri-përdorimin efektiv social të pasurive të sekuestruara. Jam i kënaqur të shoh Partnerët Shqipëri përsëri këtu sot, dhe të tjerët që morën pjesë edhe dje.

Menaxhimi dhe përdorimi efektiv i pasurive të konfiskuara është një nga mënyrat kryesore për të siguruar që ato që janë vjedhur nga shoqëritë të kthehen. Ripërdorimi shoqëror i aseteve u dërgon një sinjal të fortë qytetarëve për forcën dhe efektivitetin e shtetit të së drejtës dhe institucioneve publike. Kjo qasje mund të krijojë biznese të qëndrueshme, të rrisë mundësitë e punësimit dhe të ndihmojë në avancimin e projekteve për të mirë shoqërore në fushat e arsimit dhe fuqizimit të të rinjve.

Në këtë pikë, Shqipëria është vendi më i përparuar në Evropën Juglindore kur bëhet fjalë për të vënë në praktikë kornizën legjislative për ripërdorimin shoqëror të pasurive të konfiskuara. Unë do të doja të përgëzoja Agjencinë për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara dhe të Konfiskuara për punën e saj të shkëlqyeshme në këtë fushë, si dhe angazhimin e saj për bashkëpunim të ngushtë me organizatat e shoqërisë civile. Ne tashmë kemi disa shembuj të mirë ku pasuritë e krimit të organizuar u vunë në përdorim të komunitetit për të cilin jam i sigurt se do të dëgjoni më shumë sot.

Dhe kur të ardhurat e krimit ripozicionohen për të mirë, është transformuese! Merrni për shembull një furrë buke – KeBueno në Fiers, e drejtuar nga ENGIM, një nga organizatat e shoqërisë civile në këtë dhomë – që ka përdorur fonde nga pasuritë e konfiskuara për të punësuar dhe trajnuar viktimat e krimit. Këta punonjës tani janë duke u kujdesur për familjet e tyre dhe duke kontribuar në bazën e taksave që drejton shërbimet publike në Shqipëri – duke krijuar një rreth restaurues.

Sigurisht, puna e mirë nuk ka mbaruar kurrë dhe ne nuk mund të qëndrojmë të qetë në sukseset tona të mëparshme. Unë inkurajoj qeverinë të sigurojë që fondet që ajo drejton për projektet sociale janë të qëndrueshme, me synimin për të shumëzuar këto suksese në të gjithë vendin. Përmes përpjekjeve të të gjithë aktorëve të rendit të ligjit dhe shoqërisë civile, sukseset e Shqipërisë në këtë fushë mund të shërbejnë si një model për rajonin.

Kështu që unë ju përgëzoj të gjithëve për pjesëmarrjen sot; Unë përshëndes angazhimin tuaj të fortë për të përmirësuar regjimin e konfiskimit të pasurive, për të luftuar krimin e organizuar dhe për të përmirësuar sundimin e ligjit dhe qeverisjen e mirë në Shqipëri. Ju jeni duke bërë një investim të kohës dhe energjisë tuaj në një të ardhme më të ndritur për vendin tuaj.

Dhe unë e lavdëroj OSBE-në për kryerjen e kësaj pune të rëndësishme përballë sfidave që sjell COVID dhe për sjelljen e një qasjeje vitale rajonale për një çështje kaq të rëndësishme.

Qeveria e SHBA qëndron pranë popullit të Shqipërisë në luftën tuaj kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ne do të vazhdojmë të punojmë drejtpërdrejt me ju, qeverinë tuaj dhe shoqërinë civile, dhe përmes partnerëve të paçmuar si OSBE, për të përballuar së bashku këtë kërcënim kriminal dhe për të siguruar qeverisjen e mirë dhe sundimin e shëndetshëm të ligjit që meriton vendi juaj.

Faleminderit.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb