Rruga e Qumështit është plot me planetë dhe ka shumë të ngjarë që ata të jenë të shumtë edhe në galaktika të tjera.

Por ka një ndryshim të madh mes të mundshmes që planetët ekzistojnë jashtë galaktikës sonë dhe të kesh prova që ekzistojnë. Dhe metodat që na kanë lejuar të dallojmë planetët në Rrugën e Qumështit thjesht nuk do të funksionojnë në distanca kaq të mëdha. Por këtë javë, studiuesit njoftuan se një teknikë që ata propozuan mund të ketë shfaqur treguesin e parë të një planeti në një galaktikë tjetër. Të dhënat ishin të vendosura në arkivat e disa teleskopëve me rreze X.

Eklipsi në distanca të gjata

Pothuajse çdo planet për të cilin dimë u identifikua me njërën nga dy metodat: ose duke parë ndikimin gravitacional të një planeti në gjatësitë e valëve të dritës të prodhuar nga një yll ose duke parë zvogëlimin e dritës ndërsa kalon midis nesh dhe yllit të tij pritës. Për momentin, ne nuk kemi pajisje me rezolucionin e nevojshëm që këto teknika të funksionojnë mirë me galaktikat e tjera, të cilat në përgjithësi shfaqen si koleksione yjesh aq të dendur sa të dallosh një yll nga një tjetër është pothuajse e pamundur.

Në vitin 2018, Nia Imara dhe Rosanne Di Stefano propozuan një variant në teknikat ekzistuese që mund të funksionojnë me galaktikat e largëta. Truku është se nuk do të funksionojë me gjatësi vale të dukshme të dritës.

Burimet e qëndrueshme të rrezeve X në galaktika janë relativisht të rralla, që do të thotë se ne mund të drejtojmë teleskopët me rreze X në një galaktikë dhe të zgjidhim burime individuale. Shumë prej tyre janë gjithashtu kompakte, duke lejuar një planet t’i errësojë ato, edhe nëse planeti rrotullohet në një distancë të konsiderueshme. Në përgjithësi, ato përbëhen nga mbetjet e një ylli, të tillë si një yll neutron ose vrima e zezë, që fuqizon emetimet e rrezeve X duke vjedhur lëndën nga një shoqërues aty pranë. Procesi i të ushqyerit me këtë lëndë është mjaftueshëm i qëndrueshëm saqë këto burime kanë tendencë të emetojnë në mënyrë të qëndrueshme për periudha të gjata kohore.

Pra, nëse burimi i rrezeve X do të mbyllej papritmas dhe do të kthehej, përfunduan Imara dhe Di Stefano, ka të ngjarë të jetë për shkak të një objekti që e bllokon atë përgjatë vijës së shikimit nga Toka. Ka një sërë trupash të mundshëm që mund të shkaktojnë këtë efekt, duke përfshirë yllin nga i cili është tërhequr lënda. Ose mund të jetë një ekzoplanet.

Nga hipoteza tek të dhënat

Disa vite më vonë, Imara dhe Di Stefano janë kthyer si pjesë e një ekipi më të madh që beson se kjo metodë duket se funksionon. Të dhënat vijnë nga vëzhgimet e galaktikës M51, e njohur edhe si Galaxy Whirlpool . Një nga burimet më të ndritshme të rrezeve X në atë galaktikë, i quajtur M51-ULS-1, është pikërisht lloji i sistemit binar që lëshon rreze X që kishte në mendje propozimi fillestar. Sistemi është i përbërë nga një objekt kompakt i paidentifikuar që duket se po rrotullohet afër një ylli supergjigant blu. Ky supergjigant duket se po humbet materien ndaj trupit kompakt në një mënyrë që fuqizon një rrjedhë të qëndrueshme të rrezeve X.

Në vitin 2012, M51-ULS-1 ishte në fushën e shikimit të Observatorit me rreze X Chandra kur burimi i rrezeve X papritmas u qetësua. Para dhe pas ngjarjes, Chandra kishte zbuluar mesatarisht rreth 15 fotone për mijë sekonda që vinin nga M51-ULS-1. Pastaj pati një rënie të papritur dhe për më shumë se gjysmë ore, absolutisht asnjë fotone nuk u zbulua. Rreth gjysmë ore më vonë, gjithçka u kthye në normalitet.

Shpesh ka shumë ndryshueshmëri në burimet e rrezeve X, pasi materiali që rrjedh që i fuqizon ato mund të ndryshojë dhe madje të errësojë origjinën e rrezeve X. Por këto ngjarje nuk duken si ato që po shihnin studiuesit. Nëse një burim i rrezeve X heshtet (ose ndizet), zakonisht ndodh shumë gradualisht dhe lënda ndërhyrëse do të priret të bllokojë disa gjatësi vale në mënyrë më efikase se të tjerat, duke çuar në një ndryshim në “ngjyrën” e dritës pa eliminuar atë tërësisht.

Prandaj, objekti ka shumë të ngjarë të ishte një trup që udhëtonte midis Tokës dhe burimit të rrezeve X. Nëse do të ishte një planet që rrotullohet rreth një ylli të afërt, atëherë do të kishte kuptim të shikoje nëse ai kalon përsëri përpara. Por kjo nuk është një zgjidhje e mundshme këtu, pasi çdo planet ka të ngjarë të jetë një distancë e gjatë nga objekti kompakt, i cili ndoshta është formuar nga shpërthimi i një ylli masiv.

Për të kuptuar se çfarë mund të shikonin studiuesit, ekipi testoi një sërë modelesh që ndryshonin orbitën dhe madhësinë e objektit për të parë se cilat prej tyre mund të prodhonin llojin e lëshimit të rrezeve X që shihet këtu. Këto modele sugjerojnë se shkaku më i mundshëm është një trup që është afërsisht sa madhësia e Saturnit. Kjo e bën atë shumë të vogël për të qenë një yll ose xhuxh kafe. Xhuxhët mund të jenë potencialisht brenda intervalit të madhësisë së duhur, por janë mjaftueshëm masivë për të shkaktuar efekte të lenteve gravitacionale, të cilat nuk ishin të dukshme këtu.

Sfida me këtë rezultat është se objektet me madhësinë e Saturnit janë zakonisht gjigantë gazi dhe mjedisi pranë burimit të rrezeve X është ndoshta i mjaftueshëm për të vluar atmosferën e një planeti. Pra, është e drejtë të thuhet se edhe zgjidhja më e mirë ndoshta nuk është ideale në këtë pikë.

Në përgjithësi, modelet sugjerojnë se çfarëdo që mund të jetë në orbitë, ka të ngjarë të jetë në rendin e dhjetëra njësive astronomike nga sistemi binar që prodhon rrezet X. (Për referencë, Toka është një AU nga Dielli). Kjo i bën vëzhgimet vijuese një problem. Neptuni është rreth 30 AU jashtë dhe duhen 165 vjet për të përfunduar një orbitë. Nëse shumë planetë të tjerë nuk janë në orbita të ngjashme, ne nuk do të shohim një ngjarje tjetër si kjo gjatë jetës sonë.

Mundësia jonë më e mirë për të kuptuar më mirë atë që kemi parë është të kërkojmë një ngjarje tjetër të ngjashme. Dhe këtu, shanset janë dukshëm më të mira. Të dy teleskopët me rreze X Chandra dhe XMM-Newton kanë qenë në orbitë për më shumë se 20 vjet dhe ka arkiva të gjera të dhënash nga vëzhgimet e kaluara. Shumë studime përfshinin shikimin në një vend të vetëm për një kohë të mjaftueshme për të gjetur diçka të ngjashme, dhe studiuesit e përfshirë në punën e re sugjerojnë se shumica e shkencëtarëve nuk kanë qenë të interesuar për luhatje afatshkurtra si kjo.

Për punën aktuale, ekipi sapo kërkoi rënie në tre galaktika ku dikush tjetër i kishte përpunuar të dhënat në kthesa drite që lejuan një algoritëm të kërkonte ulje të aktivitetit. Me një sukses të mundshëm, studiuesit ka të ngjarë të zgjerojnë kërkimin e tyre në mënyrë të konsiderueshme.

94af8d61 957b 4cbd 84bf Eb1ad13bcdd0

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb