Revista prestigjioze angleze, “Construction UK”, ka zhvilluar një intervistë me shqiptarin Elson Bajrakurtaj.

Ky i fundit, është themeluesi dhe drejtuesi i “Elysium Constructaions”.

Në këtë intervistë, Barokurtaj ka folur për objektivat e kompanisë së tij, por edhe mbi projektin që kanë marrë përsipër të realizojnë “Slough Multifuel” të SEE.

Intervista:

A e shihni sfiduese të jeni drejtuesi i një projekti kaq të madh?

Elson Bajrakurtaj: Po! Presioni është vërtetë i madh. Është një mundësi për të provuar vlerën tonë për shkak të shkallës së projektit. Jemi një kompani e re dhe për ne, është nderë dhe kënaqësi të punojmë mbi një projekt të ‘Tier 1’.
Fokusi ynë, gjithmonë është të punojmë mbi projekte të çdo madhësie. Ishte sfiduese të punonim me standardet më të larta të sigurisë dhe të mundnim ta përfundonim punën në kohë, me buxhet dhe në nivele të jashtëzakonshëm të cilësisë. Jam vërtet i kënaqur të them se klienti ynë ishte shumë i kënaqur me punët tona dhe ka vazhduar të përdorë shërbimet tona, kështu që diçka ka funksionuar siç duhet!

Sa e rëndësishme është të sigurohet një strukturë dhe një plan gjatë kryerjes së këtyre projekteve?

Elson Bajrakurtaj: Unë besoj sistemi dhe personeli i duhur, është çelësi për të përmbushur një projekt të suksesshëm. Të kesh një kompani të strukturuar mirë do të thotë që rolet dhe përgjegjësitë përcaktohen dhe kuptohen qartë. Me një ekip mjaft teknik, të arritur, në Elysium ne krenohemi me fleksibilitetin dhe shkathtësinë tonë, që do të thotë që secili anëtar i ekipit tonë përfshihet në të gjitha aspektet e një projekti.

Sekreti i suksesit tonë në projektet Faza 2 dhe 3 të SSE, dhe të gjithë të tjerët që kemi mbyllur, është saktësisht se, me një ekspertizë të mirë, të rrumbullakosur, të ekipit tonë, informacioni i nevojshëm për të përfunduar një detyrë mund t’i kalohet personit të duhur në kohën e duhur dhe ne sigurohemi që të gjithë e dinë se çfarë duhet bërë dhe kur duhet bërë. Të kesh një formë të qartë plani, është fillimi thelbësor për çdo organizatë profesionale për t’i dhënë klientit vlerën më të mirë të mundshme dhe kjo është gjithmonë përparësia jonë.

Sigurisht, ne e kuptojmë që gjërat mund të ndryshojnë kështu që ekipet duhet të jenë gjithashtu shumë të adaptueshme dhe komunikuese për të mbështetur siç duhet klientët. Ne jemi në proces të zbatimit të një sistemi të ri të menaxhimit i cili do t’i japë vetes dhe klientëve tanë pikëpamjet më të qarta për secilën fazë kryesore të projekteve, që do të thotë një vizibilitet më të madh për të gjithë.

Cilat ishin disa nga sfidat dhe si i tejkaluat ato?

Elson Bajrakurtaj: Puna në vendndodhjen e një stacioni elektrik ishte tepër sfiduese. Sfida kryesore ishte me shërbime të njohura dhe të panjohura, të tilla si uji, kabllot elektrike, përgjuesit e vajit, kullimi, puset, puset e nxjerrjes, dhe më shumë. Identifikimi dhe menaxhimi i këtyre punëve kërkoi në mënyrë të sigurt çdo element të praktikës më të mirë të industrisë, duke përfshirë sondazhe të gjera, GRP.

Një sfidë tjetër vinte nga puna shpesh në afërsi ekstreme të shërbimeve të sipërme, siç janë rrjetet me avull dhe gaz. Kjo do të thoshte që ne duhej të krijonim zgjidhje kreative të punës së përkohshme, të cilat do të na lejonin të përfundonim punimet duke mbrojtur pasuritë ekzistuese, por duke qenë një ekip inxhinierësh me përvojë dhe imagjinatë, të gjithë e shijuan këtë sfidë! Ne jemi të kënaqur të themi se zgjidhjet tona ishin të suksesshme. Presioni për të dhënë në kohë është i madh. Kur ju jeni Kontraktori kryesor, kjo do të thotë koordinim, ekipe të shumta të disiplinave të ndryshme dhe në një projekt kaq të komplikuar është thelbësore që gjithçka të rrjedhë pa probleme. Ne e kemi arritur këtë duke punuar për një program të rënë dakord dhe të detajuar, ndërsa gjithashtu identifikojmë mundësitë për të bërë përmirësime në çdo fazë. Një nga sfidat më të fundit që kishim ishte ajo e plotësimit të faqes në një specifikim shumë të rreptë brenda një periudhe të shkurtër kohe. Kjo përfshinte importimin e mbi 6.000 tonë materiali tek një programues i ngushtë. Programuesi i klientit u dakordua në 14 javë dhe përmes punës së palodhur, duke identifikuar mundësitë për ekspeditë dhe duke ofruar zgjidhje alternative, ne e dorëzuam me sukses projektin në vetëm nën nëntë javë.

Tani jemi duke punuar për të siguruar një zgjidhje të zbatueshme që kënaq SSE dhe HZI, në një mur mbajtës betoni që do të ndërtohet përgjatë vijave të një ekrani ekzistues të skelës së fasadës së një ndërtese pjesërisht të shkatërruar. Është e vetëkuptueshme që punët duhet të bëhen në mënyrë të sigurt, të përfunduara në kohë dhe me buxhet dhe të mbarojnë për kënaqësinë e klientit dhe cilësinë e kërkuar. Kjo bazohet në një kuptim të thellë të nevojave të klientit, si dhe mënyrën e tyre individuale të punës. Ne gjithmonë synojmë të zhvillojmë një marrëdhënie të ngushtë pune me klientin tonë, kështu që ne jemi në vendin më të mirë për të kuptuar nevojat e tyre dhe për t’iu përgjigjur çdo ndryshimi ose sfide që ata mund të përballen.

Kur merrni një projekt të ri dhe fitoni pozicionin kryesor të kontraktorit, si ju bën të ndiheni?

Eelson Bajrakurtaj: Ka një shpërthim krenarie dhe kënaqësie kur fiton një kontratë të re, por pastaj shumë shpejt, e kuptoni se ky është vetëm fillimi dhe puna e vërtetë fillon tani! Përgjegjësia fillon menjëherë dhe gjithçka që ju doni të bëni është të përvishni mëngët dhe të dorëzoni atë që keni premtuar gjatë procesit të tenderimit. Ajo që gjithnjë na bën të ndihemi mirë është besimi, që na ofrojnë kompanitë e mëdha ku punojmë

Na flisni përmes punimeve mundësuese për ndërtesën e re të SEE-së, Multifuel, çfarë përfshinte kjo dhe cilat janë synimet për projektin?

Elson Bajrakurtaj: Në ditën e parë të mobilizimit ne u paraqitëm me një vend me sipërfaqe prej më shumë se katër hektarë. Duke qenë një sit i vjetër, informacioni rreth lehtësimit të shërbimeve, përfshirë kabllot elektrike, rrjetet e ujit, tubat e gazit dhe avullit, ishte më i pakët në rastin më të mirë. Ajo që pritej, nga ekipi ynë ishte të shndërronte këtë zonë, të mbushur me shërbime disa nga drejtpërdrejta në një platformë pune të nivelit dhe të ngjeshur për të lejuar ndërtimin e termocentralit të ardhshëm.

Në baza ditore, ne do të gjenim shërbime tepër të paidentifikuara të cilat me sukses arritëm t’i shmangnim dhe t’i mbronim gjatë punimeve tona. Ne i devijuam shërbimet e drejtpërdrejta rreth perimetrit të faqes dhe larguam ato të vjetruarat. Në të njëjtën kohë, ne gjithashtu ndërtuam ujëvara, të cilat strehojnë kabllot HV dhe kanalet e rrjedhës që kalojnë nëpër perimetrin e faqes në mënyrë që ato të mos ndërhyjnë në zhvillimin e ardhshëm.

Pasi shërbimet ose u devijuan, u mbrojtën ose u hoqën, ne kaluam në fazën tjetër të punimeve për të mbushur të gjitha gërmimet nga toka e papunuar në nivelin e përfunduar, në vende kjo ishte e thellë deri në 6 metra. Arritja jonë më krenare është që ne arritëm t’i mbaronim këto punë pa humbur shumë kohë, brenda buxhetit dhe pesë javë para afatit. Për këtë i them një bravo të madhe ekipit!

Si ka ndikuar covid-19 në biznes dhe projekte? A ju është dashur të bëni ndonjë ndryshim në biznes?

Elson Bajrakurtaj: Në Shkurt 2020, ne sapo kishim përfunduar 2 projekte dhe po përgatiteshim për disa projekte të ardhshme në muajin mars. Pastaj filloi pandemia dhe të gjitha vendet e punës u lanë në pritje.

Situata ishte vërtet shqetësuese pasi askush nuk mund të parashikonte se kur do të mbaronte kjo. Megjithëse situata ishte e zymtë, ne kurrë nuk u dorëzuam dhe rritëm strategjinë tonë të marketingut dhe u angazhuam që të bëjmë oferta të vazhdueshme për projekte të reja. Paralelisht, ne azhurnuam faqen tonë të internetit për të përfshirë projektet tona të zgjatura, krijuam një broshurë të studimit të rastit, ne vazhduam tregtimin dhe tenderimin pozitivisht për tre deri në katër muaj, gjë që çoi në fitimin e një projekti të vogël të kullës së ftohjes me SSE.

Përfundimi i suksesshëm i së cilës hapi rrugën për një ftesë për tender për punët mundësuese që na u dha. Lidhur me ndryshimet në biznes, ne kemi vazhduar të rrisim ekipin tonë dhe aftësitë e tyre. Ne jemi më të vetëdijshëm tani për mbështetjen që na duhet t’i japim ekipit tonë në lidhje me shëndetin mendor dhe mirëqenien, e cila nuk u diskutua aq lirisht brenda industrisë para pandemisë, disa gjëra të mira kanë ardhur nga një situatë e keqe.

Ne kemi kaluar gjithashtu në një sistem të menaxhimit të bazuar në internet, duke na dhënë një koordinim më të madh të çdo elementi të një projekti. Ky sistem i ri gjithashtu i jep klientit një pamje të përshtatur të projektit përmes një aplikacioni të personalizuar.

Si e përdorët teknologjinë më të fundit të ndërtimit dhe e zbatuat atë për të kryer këto punë?

Elson Bajrakurtaj: Gjatë fazave të tenderimit kemi përdorur projeksionet 3 D, duke modeluar për të ilustruar qartë secilin hap të renditjes së propozuar të punimeve.

Ne besojmë se kjo e ndihmoi klientin të kuptojë shpejt propozimin tonë dhe vërtetoi se kishim një kuptim të thellë dhe të hollësishëm të projektit. Gjatë fazave të ndërtimeve, ne përdorëm dronë për të treguar progresin në kohë reale, i cili gjithashtu na ndihmoi me logjistikën e përgjithshme. Për më tepër, ne kemi përfituar nga implementimi i teknologjive të thjeshta si kodet QR të skanimit në tabelat e njoftimeve të faqes në të gjithë sitin dhe brenda ambienteve tona të mirëqenies.

Kur skanohet me një smartphone, kodet QR lejuan individët të rishikojnë vizatimet përkatëse, vlerësimet e rrezikut, deklaratat e metodës, informacionin e sondazhit dhe informacione të tjera të projektit unlial për zonën ku ishin vendosur. Kjo teknikë u prit shumë mirë nga operativët, këshilltarët e H&S dhe veçanërisht nga klienti.

Teknologjia e dronit u përdor gjithashtu për të krijuar sondazhe 3 D të faqes. Kjo është akoma diçka që ne jemi duke e zhvilluar, ne besojmë se në projektet tona të ardhshme do të përmirësojë shumë saktësinë dhe do të përshpejtojë të gjithë procesin e rilevimit.

Cilat janë planet për biznesin për të ardhmen?

Elson Bajrakurtaj: Ne jemi të vendosur të rritemi dhe të bëhemi specialist kryesor i ndërtimit dhe inxhinierisë civile të vendit pa humbur vëmendjen e vlerave tona thelbësore ne punojmë shumë, punojmë me efikasitet dhe zgjidhim problemet. Ekipi ynë, vazhdimisht përpiqet për rritjen e efikasitetit, nivele të shkëlqyera të përsosmërisë dhe më shumë metoda të punës së qëndrueshme. Ne jemi pionierë, maksimizojmë vlerën, minimizojmë ndikimin dhe krijojmë zgjidhje reale.

A ka ndonjë projekt tjetër në proces?

Elson Bajrakurtaj: Po, shumë! Ne vazhdojmë të punojmë me atë Slough Multifuel Facility, pasi na janë dhënë faza shtesë të punimeve. Natyrisht, fokusi ynë kryesor është përfundimi i këtyre punimeve në të njëjtin standard sikurse kemi përfunduar fazat e mëparshme. Përveç kësaj, ne kemi projekte të shumta që fillojnë në vjeshtë. Por ne jemi gjithmonë në kërkim të projekteve të reja dhe klientëve të rinj.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb