Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres nisi të premten një axhendë veprimi për të nxitur përpjekjet për të ndihmuar personat e zhvendosur brenda vendit.

“Bota jonë po përballet me një krizë të zhvendosjes së brendshme. Një numër rekord njerëzish në mbarë botën janë zhvendosur brenda vendeve të tyre nga tragjedi të tilla si konflikti, fatkeqësitë dhe kriza klimatike,” tha ai në një video-mesazh.

Shumë persona të zhvendosur brenda vendit janë çrrënjosur për vite, madje dekada, dhe shpesh herë të shumta. Të tjerë janë detyruar të ikin kohët e fundit. Në vetëm tre muaj, konflikti në Ukrainë dëboi 13 milionë njerëz nga shtëpitë dhe komunitetet e tyre, gati dy të tretat e të cilëve mbeten në Ukrainë, tha ai.

Axhenda e veprimit ka tre objektiva kryesore: të ndihmojë personat e zhvendosur brenda vendit të gjejnë zgjidhje të qëndrueshme, të parandalojnë më mirë krizat e ardhshme të zhvendosjes dhe të sigurojë mbrojtje dhe ndihmë më të fortë për ata që aktualisht përballen me zhvendosjen, tha ai.

“Më lejoni të jem i qartë: detyra për t’i dhënë fund zhvendosjes është para së gjithash e qeverive. Megjithatë, ne të gjithë kemi përgjegjësi të veprojmë. Gjendja e personave të zhvendosur brenda vendit është më shumë se një çështje humanitare. Ajo kërkon një qasje të integruar duke kombinuar zhvillimin, ndërtimin e paqes, të drejtat e njeriut, veprimi klimatik dhe përpjekjet për reduktimin e rrezikut të fatkeqësive”, tha Guterres.

“Axhenda e veprimit përcakton angazhime të qarta për sistemin e Kombeve të Bashkuara. Unë u bëj thirrje vendeve anëtare, shoqërisë civile dhe institucioneve financiare ndërkombëtare të bëjnë pjesën e tyre për të ndihmuar në nxitjen e ndryshimit. Së bashku, ne mund të lehtësojmë vuajtjet njerëzore dhe të ofrojmë një të ardhme më të mirë për personat e zhvendosur brenda vendit. nëpër botë”, tha ai.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb