Vendet evropiane dhe Australia kryesojnë një renditje të re të sistemeve ndërkombëtare të kujdesit shëndetësor, në një raport të publikuar nga një qendër studimore me ndikim në SHBA.

Në krye të listës ishte Norvegjia, e ndjekur nga Holanda dhe Australia e vendit të tretë, raporton euronews.

Shërbimi Kombëtar i Shëndetit Britanik (NHS) kishte kryesuar renditjen herën e fundit që ata u botuan në vitin 2017, por që atëherë ka rënë në vendin e katërt,

Sistemi i kujdesit shëndetësor i Shteteve të Bashkuara ishte i fundit, një pozicion që e ka zënë që kur renditja u bë me 11 vende në vitin 2004.

Çfarë përfshiu raporti?

Aaaa
Aaaa

Raporti “Mirror, Mirror” vlerësoi performancën e sistemeve të kujdesit shëndetësor në Australi, Kanada, Francë, Gjermani, Holandë, Zelandën e Re, Norvegji, Suedi, Zvicër, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Përpiluar nga grupi amerikan i mbrojtjes së kujdesit shëndetësor “Fondacioni Commonwealth”, ai vlerësoi 11 vendet e pasura në pesë kategori: qasje në kujdesin shëndetësor, procesin e kujdesit, efikasitetin administrativ, barazinë dhe rezultatet e kujdesit shëndetësor.

Çdo kategori mbulon elementë të shumtë të shërbimeve të kujdesit shëndetësor.

Për shembull, rezultati i qasjes në kujdes mbulon si përballueshmërinë e kujdesit ashtu edhe kohën e marrë për ta marrë atë.

Cilat janë gjetjet e raportit?

Në përgjithësi, vendet me performancën më të mirë ishin ato që ulën koston e kujdesit shëndetësor për pacientët, tha raporti, duke theksuar kufijtë e kostove nga xhepi të vendosura në Norvegji dhe Zvicër, dhe vendimin e Gjermanisë të vitit 2013 për të hequr tarifat për kontrollet te mjekët.

Duke e bërë kujdesin shëndetësor më të përballueshëm – duke e bërë atë falas si në Mbretërinë e Bashkuar ose duke thjeshtuar dhe kufizuar koston e sigurimit shëndetësor si në Zvicër – shkoi paralelisht me rezultate më të larta për efikasitetin administrativ, thuhet në raport.

Norvegjia dhe Holanda e renditur lartë fituan lëvdata për shpejtësinë e qasjes në kujdesin e tyre shëndetësor.

Raporti theksoi nismat si Akti i të Drejtave të Pacientëve të Norvegjisë, i cili përcakton të drejtën për të marrë kujdes brenda afateve të caktuara kohore dhe kërkesën holandeze që mjekët e përgjithshëm të ofrojnë të paktën 50 orë kujdes pas orarit çdo vit në mënyrë që të ruajnë licencat e tyre mjekësore, si shembuj të politikave efektive të kujdesit shëndetësor në veprim.

Ndërsa kujdesi shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar ishte më i përballueshëm – NHS që ofron kujdes universal që është kryesisht falas për pacientët – rezultati i kombit u zvarrit nga koha e gjatë e pritjes për trajtim.

Raporti gjithashtu zbuloi se hendeku në qasjen në kujdesin shëndetësor midis të pasurve dhe të varfërve ishte zgjeruar në Mbretërinë e Bashkuar. Edhe pse ende shënoi rritjet, kjo kontribuoi në rënien e Britanisë nga vendi i parë në vendin e katërt.

Kujdesi shëndetësor amerikan

1100x619 Cmsv2 313b9c73 B43e 5c69 B8ef 20ad4dc5b8ad 5963212
1100×619 Cmsv2 313b9c73 B43e 5c69 B8ef 20ad4dc5b8ad 5963212

Sistemet shëndetësore amerikane, britanike dhe suedeze u renditën shumë mirë në procesin e kujdesit të tyre, duke shënuar rritje në masat parandaluese të kujdesit si mamografitë dhe vaksinat e gripit sezonal.

Sidoqoftë, raporti i vendosi SHBA-të në vendin e fundit për çdo kategori tjetër. Rezultatet e përgjithshme të sistemit amerikan të kujdesit shëndetësor ishin aq prapa dhjetë vendeve të tjera, saqë autorët e raportit u detyruan të ndryshojnë mënyrën e llogaritjes së performancës së vendit mesatar.

Sipas metodologjisë së raportit, SHBA ishte “një shpërndarje aq thelbësore sa që ishte duke anashkaluar negativisht performancën mesatare”.

Me fjalë të tjera, sistemi amerikan i kujdesit shëndetësor funksionoi aq dobët në analizën e raportit saqë padrejtësisht i bëri të tjerët të duken keq.

Shqetësim i veçantë për autorët e raportit ishin rezultatet e dobëta shëndetësore në sistemin e sigurimeve të Amerikës, transmeton Telegrafi.

Ndërsa SHBA shpenzon më shumë për kujdesin shëndetësor në krahasim me PBB -në e saj, ajo ka nivelet më të larta të vdekshmërisë amtare dhe vdekjeve të shmangshme në mesin e 11 vendeve të anketuara.

Sipas raportit, amerikanët ishin gjithashtu më të sëmurë dhe jetëgjatësia e tyre po bëhej më e shkurtër.

Përfundimet e raportit?

Në përgjithësi, raporti i Fondacionit Commonwealth zbuloi se vendet me performancë të lartë siguruan mbulim universal shëndetësor dhe hoqën barrierat e kostos për kujdesin shëndetësor.

Ata gjithashtu investuan në kujdesin parësor të bazuar në komunitet, si mjekët e familjes, dhe ulën barrën administrative të sistemeve të komplikuara të financimit të vendosura mbi pacientët dhe personelin mjekësor njësoj.

Së fundi, vendet me performancën më të mirë investuan në shërbime sociale si kujdesi për fëmijët, transporti, siguria në komunitet, strehimi më i mirë dhe përfitimet e përmirësuara të punëtorëve, të cilat raporti tha se çuan “në një popullsi më të shëndetshme dhe më pak kërkesa të shmangshme për kujdesin shëndetësor”.

“Siç ka treguar mjaft mirë pandemia COVID-19, asnjë komb nuk ka sistemin e përsosur shëndetësor”, thuhej në raport.

“Por duke mësuar nga ajo që ka punuar dhe çfarë nuk ka diku tjetër në botë, të gjitha vendet kanë mundësinë të provojnë politika dhe praktika të reja që mund t’i afrojnë ato me idealin e një sistemi shëndetësor që arrin shëndetin optimal për të gjithë njerëzit e tij në një çmim që kombi mund të përballojë”, përfundoi raporti.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb