Një studim i ri eksploron se si socializimi ndikon në respektimin e normave mashkullore të të rinjve dhe se si këto norma ndikojnë në marrëdhëniet e tyre seksuale.

Në çdo kulturë, ka disa pritshmëri se si duhet të sillen burrat. Për shembull, normat tradicionale mashkullore në SHBA presin që burrat të kontrollojnë emocionet e tyre, të dominojnë të tjerët dhe të demonstrojnë aftësi seksuale. Autorët e studimit Matthew G. Nielson dhe ekipi i tij synuan të eksploronin këtë lidhje midis respektimit të normës mashkullore dhe sjelljes seksuale duke marrë parasysh socializimin që ndodh gjatë moshës madhore.

“Nga reagimet e prindërve dhe bashkëmoshatarëve të mi mësova shumë herët se cilat gjëra duhej të ishin më shumë për vajzat dhe cilat gjëra për djemtë. Isha i magjepsur nga shkrimet dhe kërkimet që fillova të gjeja mbi socializimin gjinor kur isha në kolegj, dhe puna ime është e përqendruar e gjitha në atë fushë. Siç tregon kjo pjesë, unë jam veçanërisht i interesuar për efektin unik të njerëzve të ndryshëm ose ndikimet në maskulinitetin dhe feminitetin e njerëzve, dhe ka ende shumë për të mësuar në këtë front.”

Të rinjtë iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me presionin që ndjenin nga baballarët e tyre dhe nga bashkëmoshatarët meshkuj për t’u përshtatur me stereotipet mashkullore. Më tej, ata iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me ekspozimin e tyre ndaj revistave të njohura për meshkuj, sitcom-eve televizive dhe videove muzikore. Më në fund, pjesëmarrësit plotësuan masat e vetë-efikasitetit të marrëdhënieve romantike, vetëvlerësimit seksual dhe shpeshtësisë me të cilën ata konsumonin alkool përpara takimeve seksuale. Në përgjithësi, gjetja sugjeroi se çdo normë mashkullore u miratua në mënyrë të moderuar nga të rinjtë. Ndërsa normat e fitores dhe dhunës miratoheshin dukshëm më shumë se normat e tjera mashkullore, norma e pushtetit mbi gratë miratohej dukshëm më pak se të tjerat. (PSIKOLOGJIA)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb