Instituti Hollandez i Kërkimeve të Ujit, (KWR) ka testuar substanca në ujërat e zeza për gati dhjetë vjet.

Kur filloi shpërthimi i koronavirusit dhe para se të shpallej rasti i parë në Hollandë, studiuesit e KWR besuan se koronavirusi SARS-CoV-2 mund të gjendej në ujërat e zeza nga jashtëqitjet e personave të infektuar.

Që atëherë, mikrobiologët kanë punuar për të zbuluar koronavirusin e ri në impiantet e trajtimit të ujërave të zeza dhe më 15 mars rezultatet e tyre paraprake zbuluan fragmente të gjenit të virusit të SARS-CoV-2.

Prof. Gertjan Medema, mikrobiologu kryesor në KWR, bën me dije se “SARS-CoV2, ashtu si koronaviruset e tjerë, nuk përhapet përmes ujit, sepse ato nuk janë aq rezistente ndaj kushteve mjedisore në ujërat e zeza”.

Ai tha se “Testimi i ujërave të zeza është një metodë që mund të sigurojë informacion indirekt në lidhje me shfaqjen e virusit në një popullatë të lidhur me një impiant të caktuar për trajtimin e ujërave të zeza (WWTP). Pra mbikëqyrja e ujërave të ndotura, e cila shpesh quhet “epidemiologji e bazuar në ujërat e zeza”, mund të ndihmojë autoritetet shëndetësore të monitorojnë, në një nivel popullsie, shfaqjen e virusit dhe, në mënyrë indirekte, të japin një indikacion nëse njerëzit janë ende të infektuar”.

Ai shtoi se, “Metodat konvencionale (d.m.th., testimi i individëve drejtpërdrejt) do të mbeten thelbësore pasi ato janë mënyra e vetme që autoritetet shëndetësore duhet të përcaktojnë nëse individët janë të infektuar. Ujërat e zeza të testimit mund të plotësojnë këtë informacion duke lejuar autoritetet të monitorojnë shfaqjen e virusit në popullata të mëdha me kalimin e kohës, gjë që është thelbësore nëse dikush kërkon të përcaktojë efektin e masave të marra për të zvogëluar përhapjen e tij”.

“Për më tepër, sigurohet informacion hapësinor, në kuptimin që zonat e mëdha ku virusi mund të mos jetë zbuluar akoma përmes testimit konvencional, mund të kontrollohen me shpejtësi përmes testimit të ujërave të zeza. Po ashtu testimi i ujërave të ndotura mund të jetë një mjet ideal për të përcaktuar nëse virusi dhe epidemia po rishfaqen, duke u dhënë autoriteteve kohë për të identifikuar vendet ku po përhapet dhe t’u lejojë atyre të vendosin të gjitha masat e nevojshme për ta përmbajtur atë zonë”, sqaroi Medema.

(m.a/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb