Keqinterpretimet e informacionit shëndetësor shtohen gjatë epidemive dhe shpesh kanë një ndikim negativ, duke rritur hezitimin për vaksinat dhe gjithashtu duke vonuar aksesin në trajtim.

Kjo tregohet nga një përmbledhje e studimeve të publikuara në Buletinin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, i cili nxjerr në pah se si 51% e postimeve të lidhura me vaksinat kanë përcjellë dezinformata.

Por në të njëjtën kohë, nëse përdoret mirë, komunikimi në mediat sociale është një kundërmasë ndaj infodemisë, ose shpërndarjes së një sasie të madhe lajmesh në ueb, shpesh të pasakta ose të rreme.

Rishikimi sistematik përdori 31 studime të kryera më parë mbi këtë temë. Në veçanti, duke krahasuar rezultatet e fokusuara në përqindjen e dezinformatave shëndetësore në Twitter, Facebook dhe Instagram, doli se ato përmbanin informacione të pasakta ose mashtruese deri në 51% në postimet e lidhura me vaksinat, deri në 28.8% në postimet në Covid- 19 dhe deri në 60% në postimet për pandemitë. Ndër videot në YouTube për sëmundjet infektive në zhvillim, 20-30% përmbanin informacione të pasakta.

Dhjetë studime ndihmuan në shqyrtimin e efekteve të dezinformatave, duke treguar se këto përfshijnë keqinterpretim të shtuar të njohurive shkencore, polarizimin e opinionit, përshkallëzimin e frikës, uljen e aksesit në trajtim, më shumë hezitim për vaksinat dhe rritjen e përdorimit të trajtimeve të paprovuara. Megjithatë, jo të gjitha efektet e mediave sociale kanë qenë negative në pandemi. Disa nga studimet e analizuara zbuluan se platforma të ndryshme gjeneruan njohuri më të mira, pajtueshmëri më të madhe me rekomandimet shëndetësore dhe sjellje më pozitive sesa modelet klasike të informacionit. Gjatë kohëve të krizës, autorët e rishikimit shkruajnë, “mbiprodhimi i të dhënave nga burime të shumta, cilësia e informacionit dhe shpejtësia me të cilën shpërndahet informacioni krijojnë ndikime sociale dhe shëndetësore”. Prandaj, “promovimi dhe shpërndarja e informacionit të besueshëm shëndetësor është thelbësor për të kapërcyer informacionin e rremë ose mashtrues shëndetësor”.

(Ansa/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb