Të punojmë me njerëz me të cilët nuk përshtatemi është një pjesë e jetës sonë që duhet ta pranojmë. Kjo, natyrisht, nuk do të thotë që ne duhet të tolerojmë të gjitha llojet e sjelljeve irracionale. Amy Gallo, autore, trajnere e jetës dhe kontribuese në Harvard Business Review, gjatë hulumtimit të saj për librin e saj identifikoi 8 lloje të “njerëzve të vështirë” dhe pretendon se hapi i parë për të qenë në gjendje të përballesh me ta është njohja e tyre, në mënyrë që ne të dimë me çfarë personi kemi të bëjmë. Madje, ajo mendon se njëri prej tyre është më i keqi.

8 llojet e njerëzve të vështirë

Shefi i pasigurt

Mund të jetë një menaxher që ju shkakton stres me vështirësinë e tij në marrjen e vendimeve ose ju ka bërë të vini në dyshim çdo lëvizje tuajën. Nëse, në fakt, ai ju sheh si një kërcënim, ai mund të jetë duke minuar qëllimisht përparimin tuaj.

Kolegu pesimist

Njeriu që vazhdimisht demonstron mënyrat se si gjithçka mund të shkojë keq. Ai duket sikur nuk mund të gjejë kurrë një pozitiv dhe mban një ombrellë shiu në diell.

Viktima

Ai është gjithashtu pesimist dhe mendon se të gjithë duan ta shkatërrojnë atë. Ai nuk merr përgjegjësi për veprimet e tij dhe fajëson të tjerët kur gjërat shkojnë keq.

“Unë i di të gjitha”

Me siguri keni takuar një person të tillë. Ai mendon se është më i zgjuari nga të gjithë dhe se çdo fushë e njeh shumë më mirë se të tjerët. Ai madje nuk heziton të ndërpresë të tjerët në biseda për të shprehur mendimin e tij – edhe nëse është e gabuar.

“Ti e di se çfarë kam kaluar”

Në këtë kategori bëjnë pjesë njerëzit që kanë arritur gjëra në karrierën e tyre, duke bërë shumë sakrifica, vetëm për t’i trajtuar keq vartësit e tyre. Ai mund të jetë një person i moshuar, i cili mund të jetë mentor dhe mësues, por në fakt e bën jetën e kolegëve të tij më pak të këndshme.

Të njëanshëm

Ai është një person që pavarësisht se çfarë komenti bën, pavarësisht se si mendon për këtë, fjalimi i tij në fund të fundit do të jetë i papërshtatshëm dhe sjellja e tij do të lëndojë të tjerët.

Djaloshi i partisë

Njeriu që, pa marrë parasysh se çfarë, e vendos karrierën e tij të parën – edhe nëse i duhet të shkelë mbi trupa të vdekur për ta bërë këtë. Politika e imët dhe goditjet pas shpine janë sjelljet e tij.

Agresive pasive

Sipas autorit, ky është edhe lloji më i keq i njeriut të vështirë, pasi e takojmë shumë shpesh dhe nuk mund ta dallojmë qartë. Edhe në tipin “parti” apo “të predispozuar” ne e kuptojmë sjelljen dhe mund të gjejmë mënyra për ta përballuar atë. Në rastin e agresionit pasiv, megjithatë, personi shfaqet dashamirës dhe mirëkuptues, por më pas ndryshon. Në të njëjtën kohë, ai kurrë nuk i zbulon qëllimet e tij të vërteta, ndërsa shpesh thotë gjëra para jush dhe të tjerëve pas shpine.

Çfarë sugjeron eksperti për t’u marrë me të?
“Së pari, mos e etiketoni atë si “agresiv pasiv”. Jo vetëm që nuk do ta pranojë, por do ta bëjë më intensive sjelljen e gabuar. Pastaj, para se t’i përgjigjeni ndonjë prej komenteve të tij, mos harroni të përqendroheni në atë që ai thotë, jo në mënyrën se si po e thotë. Zbuloni pyetjen e vërtetë pas sjelljes së tij, në mënyrë që të përqendroheni në problemin e vërtetë. Së fundi, përqendrohuni në atë që po ndodh para jush. Në këtë mënyrë nuk do të bëni supozime të gabuara ose nuk do të “thyeni” stomakun duke menduar për atë që tjetri donte të thoshte ose çfarë po mendonte në të vërtetë. Shpjegojuni atyre saktësisht se çfarë ju shqetësoi, në mënyrë të qetë dhe pa gjykim, por edhe se si kjo sjellje ndikoi në performancën e ekipit dhe tuajën.’

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: