Një studim i zhvilluar në Britani ka zbuluar se gati gjysma e të rinjve kanë qenë të ekspozuar ndaj dhunës.

Një 14-vjeçare ka ndarë për The Times historinë e saj të vështirë, ndërsa ka treguar se ajo ka duruar më shumë se vetë të rriturit gjatë gjithë jetës së tyre.

“Do të ndaj pak nga historia ime,” tha ajo, disa ditë më parë në një projekt për të rinjtë në Camden, në veri të Londrës dhe “Më falni nëse filloj të qaj.”, është shprehur më tej.

Për tre vjet në shkollën fillore ajo u ngacmua dhe abuzua nga i njëjti djalë me shkelma e grushte

Kur ajo shkoi në shkollën e mesme po ashtu ajo u sulmua seksualisht nga një nxënës tjetër.

Deri më tani këtë vit, ajo ka qenë dëshmitare e dy të rinjve të goditur me thikë në incidente të ndryshme, një prej të cilave ka treguar se ka ndodhur jashtë dyerve të shkollës.

Ndërkohë historitë e tjera shqetësuese janë rrëfyer përpara një raporti historik mbi përvojat e fëmijëve të dhunës.

Sondazhi me më shumë se 2000 adoleshentë, të moshës 13 deri në 17 vjeç, zbulon:
• Pothuajse dy të pestat (39 përqind) e të rinjve ose kanë qenë viktima ose dëshmitarë të dhunës vitin e kaluar. Në Londër, shifra u rrit në pothuajse gjysmën (47 për qind) të të gjithë të anketuarve.
• Gati dy të tretat (65 për qind) e adoleshentëve thanë se kishin ndryshuar sjelljen e tyre në një farë mënyre për ta bërë veten të ndiheshin më të sigurt. Kjo përfshinte një në shtatë (14 për qind) fëmijë në Angli dhe Uells – dhe 25 për qind në Londër – të cilët pranuan të braktisnin shkollën në 12 muajt e fundit.
• Pothuajse një në pesë të rinj (19 përqind) pranoi se kishte kryer një akt dhune, duke përfshirë më shumë se 80 që mbanin një armë.

• Dy të tretat (66 përqind) e adoleshentëve fajësuan bandat dhe drogën si faktorët kryesorë, ndërsa më shumë se gjysma (55 përqind) thanë se kishin parë dhunë në jetën reale në mediat sociale.

Gjetjet përmbahen në një raport të ri, Fëmijët, Dhuna dhe Vulnerability, i botuar nga Fondi i Ndihmës Rinore (YEF), një shoqatë e pavarur bamirëse e mbështetur nga Home Office.

“Dëgjoj histori të fëmijëve që nuk flenë, ndryshojnë pamjen e tyre, ndryshojnë atë që bëjnë dhe fatkeqësisht  në një rast shumë të zakonshëm, mbajnë një thikë dhe përgatiten për më të keqen,” tha Jon Yates, drejtori ekzekutiv i fondit.

Ai tha se dhuna “po hidhte një hije të errët mbi shumë jetë”, dhe të rriturit ende janë të pavetëdijshëm për atë që po kalonin të rinjtë.

Të rinjtë shpesh ndihen të frikësuar duke ecur në shtëpi nga shkolla dhe të frikësuar nga të ashtuquajturat “G-checks” në të cilat besnikëria e tyre testohet nga anëtarët e bandës.

Tetëdhjetë për qind e të anketuarve në anketën e YF-së mendonin se krimi i dhunshëm ishte rritur në 12 muajt e fundit.

Ndër gjetjet më shqetësuese të raportit të ri është se pothuajse dy të tretat e adoleshentëve thanë se kishin ndryshuar sjelljen e tyre vitin e kaluar për të mbrojtur veten.

Kjo u rrit në 93 për qind të atyre që kishin qenë viktima të dhunës dhe 76 për qind të të gjithë fëmijëve me ngjyrë të anketuar.

Përqindja më e lartë e të anketuarve (37 për qind) thanë se tani i shmangnin udhëtimet vetëm, ndërsa 18 për qind thanë se kishin ndryshuar mënyrën e veshjes apo pamjes së tyre, shpesh për t’u bashkuar me një grup.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb