Tre eurodeputetë të spektreve të majta dhe të djatha në Parlamentin Europian i kërkojnë qeverisë dhe Kuvendit të Shqipërisë që mos dëmtohet konsensusi i arritur me opozitën por të miratohet marrëveshja e 5 qershorit pa ndryshime.

David McAllister, Isabel Santos dhe Manolis Kefalogiannis thonë që të miratohet me shpejtësi marrëveshja e 5 qershorit pasi çdo modifikim i saj pa konsensus rrezikon Konferencën e Parë Ndërqeveritare.

Po ashtu në deklaratë thuhet se nëse Shqipëria do fillimin e negociatave duhet të përmbushë detyrimet, dhe një prej tyre është pikërisht Reforma Zgjedhore. Por pas Bundestagut, edhe PE duket se qëndron krah marrëveshjes së 5 qershorit dhe kundra ndryshimeve kushtetuese që po e pasojnë.

Theksohet gjithashtu në deklaratë se çdo vend ka të drejtë të vendosë vetë mbi sistemin zgjedhor të tij, por nga praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandimi është që çdo ndryshim në sistem duhet të bëhet në mënyrë gjithpërfshirëse të paktën 1 vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara.

 

DEKLARATA E PERBASHKET NGA TRE EURODEPUTETET

Shqipëria rrezikon shumë. Paralajmërojnë eurodeputetët


Zbatimi i plotë i marrëveshjes së 5 qershorit për reformën zgjedhore, e cila është cilësuar si shumë e nevojshme për fillimin e negociatave

Qeveria dhe opozita duhet të ruajnë konsensusin ndër-partiak

Në një deklaratë të përbashkët, tre eurodeputetët dhanë një mesazh të fortë: Nëse Shqipëria dëshiron të fillojë negociatat për pranimin në BE, ajo duhet të zbatojē angazhimet e saj.

Në një deklaratë të përbashkët, Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme David McAllister (PPE, Gjermani), Raportuesi i përhershëm për Shqipërinë Isabel Santos (Socialistët Europianë, Portugali) dhe Kryetari i Delegacionit të Parlamentit për Shqipërinë Manolis Kefalogiannis (PPE, Greqi) i kërkuan Parlamentit shqiptar të miratojë sa më shpejt Marrëveshjen e 5 qershorit për Reformën Zgjedhore.

Ne presim që shumica parlamentare të miratojë ndryshimet e nevojshme pa dëmtuar konsensusin e arritur midis Qeverisë dhe Opozitës më 5 qershor. Çdo modifikim i Marrëveshjes pa arritur një konsensus me të gjitha partitë politike, mund të rrezikojë realizimin e Konferencës së Parë për negociatat e anëtarësimit, dhe për rrjedhojë të ngadalësojë procesin e integrimit europian.

Çdo vend është i lirë të vendosë dhe përmirësojë sistemin e tij zgjedhor sipas kontekstit kombëtar dhe konsensusit. Sidoqoftë, praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandojnë që çdo ndryshim në sistemin zgjedhor duhet të bëhet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe transparente, duke filluar të paktën një vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara. Ne besojmë se Shqipëria do t’i respektojë këto rekomandime dhe do të punojë më tej drejt arritjes së rezultateve të qëndrueshme në fushat kryesore të reformës.

Parlamenti Evropian është i përkushtuar të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit evropian dhe është i gatshëm të punojë me Parlamentin shqiptar në lehtësimin e dialogut dhe ndërtimin e konsensusit mbi reformat thelbësore në fushat e demokracisë, sundimit të ligjit dhe përgjegjshmërisë (llogaridhënies) së institucioneve që janë të domosdoshme për të ardhmen europiane të Shqipërisë.

Historiku

Shqipëria paraqiti kërkesën për anëtarësim në vitin 2009 dhe iu dha statusi i kandidatit në vitin 2014. Këshilli vendosi të hapë negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut më 25 mars 2020, pas propozimeve të Komisionit për një metodologji të rishikuar për zgjerimit.

Në qershor të vitit 2020, Komisioni paraqiti draft-projektin për bisedimet që, pasi të finalizohen, do të përdoren për të negociuar anëtarësimet në BE të dy vendeve të Ballkanit. Shtetet Anëtare të BE-së duhet të miratojnë këto dokumente dhe Presidenca e Këshillit do t’i paraqesë ato në fillimin e negociatave të pranimit. Publikimi i raporteve të zgjerimit të Komisionit Evropian për vitin 2020 është shtyrë deri në vjeshtë për shkak të pandemisë COVID-19.

Informacione të mëtejshme
Komisioni për Punë të Jashtme
Delegacioni i Parlamentit Evropian në Komitetin Parlamentar të Stabilizim-Asociimit BE-Shqipëri (SAPC)

Snježana KOBEŠĆAK SMODIŠ
Zëdhënësi për shtyp

(+32) 2 28 32547 (BXL)

(+33) 3 881 74007 (STR)

(+32) 470 96 08 19

Ndërkohë, vetëm pak orë më vonë kjo deklaratë është fshirë nga faqja e Parlamentit Evropian, ndonëse nuk dihen ende arsyet.

0953fd7a Ff51 4097 B156 B1873377f909
0953fd7a Ff51 4097 B156 B1873377f909

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb