Gjykata Provinciale e Madridit ka lënë në fuqi ankesën ndaj Gjykatës Merkantile numër 17 dhe hedh poshtë kundërshtimin e UEFA-s në një vendim të fortë në favor të Superligës.

Në dënimin, tre magjistratët e gjykatës sigurojnë se “FIFA dhe UEFA nuk mund të justifikojnë sjelljen e tyre kundër konkurrencës sikur të ishin të vetmit ruajtës të disa vlerave evropiane, veçanërisht nëse kjo duhet të shërbejë si justifikim për të mbajtur një monopol nga i cili mund të përjashtojë ose pengojë nismën e asaj që aspiron të jetë konkurrenti Superliga”.

Për këtë, gjyqtarët shtojnë se “duke pasur parasysh indikacionet që na janë vënë në dispozicion, nuk na duket se mënyra e sjelljes së të pandehurve mund të justifikohet si mbrojtje e interesave të përgjithshme të futbollit evropian, por përkundrazi se ajo që paralajmërojmë është një veprim që ka të gjitha karakteristikat e një abuzimi të pajustifikueshëm nga dikush që mban një pozicion dominues”.

Mendimi i gjyqtarëve të Gjykatës Provinciale të Madridit akuzon gjithashtu aftësinë e supozuar të UEFA-s për të pasur sukses me shpërndarjen ekonomike të gjeneruar nga garat e saj:

“Për më tepër, ne nuk mund të supozojmë në këtë procedurë paraprake se mekanizmi i shpërndarjes së fitimit që përdoret nga FIFA dhe UEFA, e cila nuk shënohet apo kontrollohet nga një rregullator publik i pavarur, përbën domosdoshmërisht më të mirën e mundshme për interesat e përgjithshme të sportit”.

Vendimi urdhëron FIFA-n dhe UEFA-n të përmbahen nga miratimi i çdo mase apo veprimi dhe nga nxjerrja e çdo deklarate gjatë procesit të procesit gjyqësor, që pengon drejtpërdrejt apo tërthorazi, përgatitjen apo zhvillimin e Superligës.

Ndalon FIFA-n dhe UEFA-n, gjatë procesit kryesor, drejtpërdrejt ose tërthorazi (nëpërmjet anëtarëve të tyre të lidhur, konfederatave, klubeve të licencuar ose ligave kombëtare ose vendase) të shpallin ose kërcënojnë ndonjë masë disiplinore ose sanksionuese kundër klubeve, menaxherëve dhe njerëzve nga klubet apo lojtarët që marrin pjesë në përgatitjen e Superligës.

FIFA dhe UEFA duhet të përmbahen nga përjashtimi i klubeve ose lojtarëve që marrin pjesë në përgatitjen e Superligës. Në rast se përpara zgjidhjes së kësaj kërkese për masa paraprake është kryer ndonjë nga sjelljet e përshkruara në seksionet e mëparshme, kryerja e veprimeve tw nevojshme për heqjen e tyre të menjëhershme wshtw pa efekt.

Ky vendim i Gjykatës Provinciale të Madridit vjen vetëm tre muaj pas vendimit të Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Evropian (GJED) që duhet të vendosë nëse UEFA gëzon monopol në organizimin e garave.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb