Gjenerali në pension David Petraeus, i cili komandonte forcat amerikane në luftërat e Irakut dhe Afganistanit, thotë se rusët po përballen me një ushtri të Ukrainës që është jashtëzakonisht e vendosur, çuditërisht e aftë dhe novatore, dhe një ushtri që po lufton në territorin e saj të origjinës. mbijetesën.

Në të kundërt, pushtuesit rusë kanë shfaqur një mori dobësish: planifikim të gabuar; parashikimet tepër optimiste të inteligjencës për mënyrën se si do të ndodhte konflikti; nënvlerësimi i forcave dhe popullit ukrainas; mirëmbajtja dhe logjistika joadekuate; pajisje jo mbresëlënëse; një mbështetje në rekrutët dhe një paaftësi për të zhvilluar një luftë kibernetike efektive.

Në intervistat të dielën dhe të hënën, Petraeus, i cili më parë drejtoi CIA-n, e vlerësoi luftën në Ukrainë siç ka luajtur në tre javët e para. Ai është skeptik se rusët kanë mjaft forca për të marrë, aq më pak për të kontrolluar, kryeqytetin ukrainas Kiev dhe disa nga qytetet e tjera të mëdha, duke thënë se lufta e vazhdueshme urbane në përgjithësi do të favorizojë ukrainasit.

Megjithatë, ai vë në dukje gjithashtu se rusët kanë kapacitet të madh – dhe histori – për të shkatërruar qytete, objekte civile dhe infrastrukturë kritike, dhe ata do të “rrënojnë” zonat urbane në një përpjekje për të marrë kontrollin.

Petraeus vlerësoi veprimet e administratës Biden dhe aleatëve të saj në javët e fundit dhe vuri në dukje se presidenti rus Vladimir Putin, në vend që ta bënte Rusinë përsëri të madhe, e ka bërë NATO-n përsëri të madhe. Ai parashikon se rezultati më i mundshëm afatshkurtër i luftës në Ukrainë do të jetë vazhdimi i një moçalje të përgjakshme për Rusinë, e cila është kryesisht e pavendosur, edhe pse shkakton humbje gjithnjë e më të mëdha të jetës, infrastrukturës dhe shërbimeve bazë për popullin ukrainas. Megjithatë, ekziston edhe mundësia e një zgjidhjeje të negociuar, pasi Moska dhe Kievi njohin dëmin dhe shkatërrimin që po u bëhet vendeve të tyre.

 

PETER BERGEN: A është befasuese për ju performanca e ushtrisë ruse në Ukrainë?

DAVID PETRAEUS: Disi e habitshme, por jo plotësisht. Dhe ka shumë arsye për performancën e tmerrshme të rusëve. Para së gjithash, ata po luftojnë kundër një force shumë të vendosur, mjaft të aftë ukrainase, e cila përbëhet nga operacione speciale, forca konvencionale, forca territoriale dhe madje edhe qytetarë privatë, të cilët të gjithë janë të vendosur të mos lejojnë Rusinë të arrijë objektivat e saj. Ata po luftojnë për mbijetesën e tyre kombëtare, atdheun e tyre dhe mënyrën e tyre të jetesës dhe kanë përparësinë në terren, duke njohur terrenin dhe komunitetet.

Por përtej kësaj, rusët janë çuditërisht joprofesionistë. Ata padyshim që kanë standarde shumë të dobëta kur bëhet fjalë për kryerjen e detyrave bazë taktike të tilla si arritja e operacioneve të armëve të kombinuara, duke përfshirë armaturën, këmbësorinë, inxhinierët, artilerinë dhe mortajat. Ata janë shumë të varfër në mirëmbajtjen e automjeteve dhe sistemeve të tyre të armëve dhe kanë braktisur shumë prej tyre. Ata janë gjithashtu të dobët në furnizimin dhe detyrat logjistike.

Ne e dimë për dekada që sistemit sovjetik, tani sistemit rus, i ka munguar gjithmonë një nga pikat kryesore të forta të ushtrive amerikane dhe perëndimore, e cila është një trupë e fortë, profesioniste e nënoficerëve.

Dhe një pjesë e problemit është se ushtria ruse ka një përqindje mjaft të konsiderueshme të rekrutëve. Është shumë e vështirë të përcaktohet se sa prej tyre janë në Ukrainë. Ne e dimë se në ushtrinë ruse në përgjithësi, ndoshta në rangun prej 20 deri në 25% janë rekrutët . Dhe ka një numër veçanërisht të madh të rekrutëve në një zonë kritike, që është logjistika — duke përfshirë drejtues kamionësh dhe cisterna karburanti dhe ushtarë në njësitë e mirëmbajtjes.

Edhe rusët e kanë pasur të vështirë të dalin jashtë rrugës. Mjetet e tyre me rrota zhyten në baltë shumë shpejt. Toka nuk është e ngrirë ashtu siç ata kishin shpresuar se do të ishte. Edhe automjetet e gjurmuara duket se po zhyten në baltë. Dhe rusët thjesht nuk po kryejnë mirëmbajtje të mjaftueshme parandaluese në pajisjet e tyre.

Unë kam shërbyer në njësi të mekanizuara, me një përzierje tankesh dhe transportuesish të blinduar të personelit. Dhe çdo herë që ndaloni, shoferi dhe anëtarët e ekuipazhit janë jashtë duke kontrolluar rrotat e rrugës dhe lëvizjet përfundimtare, duke pompuar yndyrat, duke mbushur nivelet e lëngjeve. Nëse nuk bëni mirëmbajtje parandaluese, atëherë do të përfundoni me prishje të automjeteve të tilla.

Përtej kësaj, rusët thjesht kanë pajisje relativisht jo mbresëlënëse, duke pasur parasysh investimin që supozohet se është bërë gjatë dekadës së fundit apo më shumë. Ata sigurisht nuk kanë pajisje të krahasueshme me ato që kanë Shtetet e Bashkuara.

Municionet e tyre të sakta nuk janë shumë të sakta: Kjo u nënvizua nga fakti se ata nuk shkatërruan pistat në Ukrainë në orën e parë të luftimit siç bëmë ne në Irak në 2003 për t’i mohuar plotësisht Forcave Ajrore të Irakut çdo mundësi për të marrë. fikur. Në fakt, Forcat Ajrore të Ukrainës janë ende duke fluturuar. Sado modest të jetë dhe sado humbje që ka pësuar, është ende në fluturim. Pra municionet precize ruse mungojnë. Ne gjithashtu mund ta shohim këtë me frekuencën e madhe të rusëve që godasin infrastrukturën civile, si spitali në Mariupol, objektet e tjera mjekësore dhe qendra qeveritare në Kharkiv — përveç nëse ata me të vërtetë donin të godisnin ato objektiva, gjë që padyshim nuk do të ishte asgjë më pak se e tmerrshme. . Ata gjithashtu kanë probleme në detyra shumë elementare siç është qëndrimi i shpërndarë. Një kolonë nuk mbyllet kurrë në një autostradë kryesore ku mund të dallohet nga një dron dhe të goditet nga artileria, siç u pa kohët e fundit. Bllokimi i trafikut prej 40 miljesh që pamë jashtë Kievit — ky është thjesht kontroll i paaftë i lëvizjes për të cilin normalisht ka doktrinë dhe struktura dhe procedura organizative. Dhe më pas atyre iu deshën ditë vetëm për të shpërndarë atë kolonë prej 40 miljesh në mbulesën e pemës, në vend të të qenit jashtë në natyrë.

Ata gjithashtu kanë qenë të paaftë për të kombinuar atë që duhet të ishte një avantazh i madh për ta, që është integrimi i operacioneve ajrore dhe tokësore së bashku. Ata nuk po bëjnë vërtet mbështetje të vërtetë të afërt ajror , vetëm përpara formacioneve të tyre tokësore. Përkundrazi, ata thjesht po bëjnë sulme ajrore. Lufta kibernetike ruse gjithashtu nuk ka qenë mbresëlënëse, ndoshta sepse ata e kanë tepruar atë në të kaluarën dhe ukrainasit, ndoshta me ndonjë ndihmë, mësuan se si ta trajtojnë atë. Rusët nuk kanë qenë në gjendje të rrëzojnë sistemin ukrainas të komandës dhe kontrollit dhe nuk kanë mundur të heqin aksesin e Presidentit Volodymyr Zelensky në mediat sociale dhe internetin. Pra, aftësitë e tyre të luftës kibernetike që dukeshin mbresëlënëse në fushatat e mëparshme, kur rusët morën Krimenë në 2014 për shembull, janë shumë më pak mbresëlënëse këtë herë .

Dhe pastaj, në krye të gjithë kësaj, ju thjesht keni një dizajn jo mbresëlënës të fushatës nga rusët që bazohej qartë në supozime shumë të gabuara se sa shpejt ata mund të merrnin Kievin dhe veçanërisht sa shpejt ata mund të rrëzonin qeverinë dhe ta zëvendësonin atë me një pro- qeveria ruse.

Pra, në çdo fushë të vetme të vlerësimit, rusët, duke filluar me vlerësimet e tyre të inteligjencës dhe të kuptuarit e fushës së betejës dhe kundërshtarit të tyre, dhe më pas çdo aspekt të fushatës, deri në operacionet e njësive të vogla, janë dëshmuar mjerisht të papërshtatshëm. Dhe ata po përballen me një armik që është absolutisht i vendosur, çuditërisht i aftë, shumë inovativ dhe i shkathët, dhe që lufton në fushën e tyre. Pjesa më e madhe e popullsisë gjithashtu i urrejnë rusët dhe kjo urrejtje po thellohet me çdo goditje në infrastrukturën civile. Rusët jo vetëm që nuk po fitojnë zemrat dhe mendjet, por ata po i tjetërsojnë zemrat dhe mendjet.

BERGEN: A është koha dhe masa në anën e rusëve?

PETRAEUS: Nuk mendoj kështu, por sasia ka cilësinë e saj me kalimin e kohës dhe aftësia e madhe shkatërruese e bombave, raketave, raketave, artilerisë dhe mortajave ruse duhet të jetë padyshim një shqetësim i madh.

Është e qartë se ata nuk kanë forca të mjaftueshme për të marrë, aq më pak për të kontrolluar, Kievin dhe disa nga qytetet e tjera të mëdha, por ata kanë raketa, raketa, artileri dhe bomba dhe një gatishmëri të dukshme për t’i përdorur ato në një mënyrë shumë pa dallim.

Dhe kështu, ata vazhdojnë qasjen që përdorën në Çeçeni, veçanërisht me Groznin, dhe në Siri, veçanërisht me Alepon, ku shpopulluan qytetet me përdorimin pa kriter të bombave. Dhe do të jetë një garë qëndrueshmërie midis gatishmërisë së rusëve për të shkatërruar qytete dhe aftësisë së ukrainasve për t’i mbijetuar një shkatërrimi të tillë.

BERGEN: A do t’i favorizojë ukrainasit lufta urbane?

PETRAEUS: Aq shumë. Zakonisht, rregulli i përgjithshëm për luftën urbane është se ajo kërkon të paktën pesë sulmues për çdo mbrojtës. Në këtë rast, unë do të argumentoja se mund të jetë më shumë se kaq sepse ukrainasit janë kaq të shkathët. Ata do të punojnë së bashku për të parandaluar rusët që të marrin zonat urbane në mënyrën që normalisht do të bënte këmbësoria dhe armët e kombinuara, siç është mënyra se si ushtria e Shteteve të Bashkuara pastronte dhe më pas mbajti qytete gjatë Luftës në Irak, p.sh. Ramadi dhe Falluxha, si dhe pjesë të Bagdadit dhe qyteteve të tjera.

Beteja të tilla të qyteteve të mëdha kërkojnë që ju të merrni çdo ndërtesë dhe të pastroni çdo dhomë, dhe më pas duhet të lini forcat pas në secilën ndërtesë ose përndryshe armiku do të kthehet pas jush dhe do t’i ripushtojë ato. Pra, është tepër intensiv-ushtar. Rusët nuk kanë as ushtarë të mjaftueshëm për ta bërë këtë edhe për Kievin, aq më pak për të gjitha qytetet e tjera.

Sigurisht, rusët do të kenë njëfarë suksesi në disa qytete, dhe sigurisht, beteja për Mariupolin është një garë midis urisë së ukrainasve që mbeten atje, ku përfshihen forcat që ende po luftojnë shumë fort, dhe gatishmërisë së rusëve për të vazhdojnë të grumbullojnë shkatërrime dhe viktima të pafajshme civile në një qytet që po reziston, por është i rrethuar.

BERGEN: Nëse Putini vendos të përpiqet të marrë të gjithë Ukrainën, çfarë madhësie ushtrie do t’i duhej?

PETRAEUS: Nuk jam i sigurt. Unë nuk mendoj se as e gjithë ushtria e tij mund ta bëjë këtë, dhe mbani në mend, ka një faktor të madh kufizues, dhe ky është paaftësia e dukshme e Putinit për të zëvendësuar forcat që po luftojnë aktualisht. Si dhe kur i zëvendëson forcat e tij? Nuk është e dukshme për mua.

Në fakt, rekrutët rusë janë vetëm në rotacion 1-vjeçar, kështu që nuk është çudi që ata demonstrojnë standarde shumë të dobëta për gjithçka, duke qenë se ata mezi ia dolën përmes trajnimit bazë dhe të avancuar dhe më pas integrimit të njësive dhe tani janë në luftim (dhe turnet e tyre supozohej të kishin përfunduar në prill, derisa Putini i zgjati ato ).

BERGEN: Zyrtarët amerikanë thonë se Rusia po i kërkon Kinës ndihmë ushtarake dhe forma të tjera të ndihmës. Çfarë mendoni për këtë?

PETRAEUS: Raporti i zyrtarëve amerikanë është interesant në disa aspekte. Së pari, nëse është e saktë, tregon se Rusisë po i mbarojnë disa sisteme armësh dhe municionesh — një tjetër reflektim se si Rusia llogariti keq seriozisht kaq shumë aspekte të luftës që nisi.

Së dyti, kjo paraqet një çështje shumë të vështirë për Kinën. Ishte një gjë për Kinën që të abstenonte nga votimi i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, në të cilin 141 vende dënuan Rusinë për agresionin e saj të paprovokuar. Do të ishte një çështje shumë e ndryshme nëse Kina do të pranonte kërkesën e Rusisë dhe kështu në mënyrë aktive do të përkrahte një vend që me të vërtetë po bëhet perandoria e së keqes, objektivi i sanksioneve të paprecedentë dhe që po përjeton një shkëputje nga ekonomia globale. Kjo gjithashtu mund të rezultojë në disa sanksione ndaj Kinës. Së treti, përtej këtyre çështjeve, presidenti Xi Jinping duhet të jetë i irrituar me pushtimin e Rusisë, pasi partneri më i madh tregtar i Ukrainës ishte Kina.

Së fundi, Xi, pasi kishte kaluar Olimpiadën, ka të ngjarë të shpresonte për asnjë dramë në muajt para mbledhjes së Partisë Komuniste në vjeshtë, gjatë së cilës ai padyshim do të zgjidhet për një mandat të tretë të paprecedentë si President, duke ruajtur udhëheqjen e tij të Partisë. dhe Këshillit Ushtarak. Kështu, Putini mund ta vendosë Xi-n në një pozicion shumë të vështirë.

Pra, nuk ka qenë një surprizë e plotë që si Rusia dhe Kina kanë deklaruar se asnjë kërkesë e tillë ruse për ndihmë nuk është lëshuar.

BERGEN: Çfarë mendoni se ukrainasve u duhet më shumë?

PETRAEUS: Është e qartë, sistemi antitank amerikan Javelin. Dhe nuk është vetëm Shtiza. Janë gjithashtu sistemet antitank të vendeve të tjera — dhe sistemet e mbrojtjes ajrore të lëvizshme nga njeriu gjithashtu. Sistemi AT në MB është shumë i mirë. 17,000 nga këto armë antitank kanë hyrë në Ukrainë në vetëm një javë. Ky është një numër i madh i sistemeve antitank të lëvizshëm nga njeriu.

BERGEN: A duhet të kishin filluar SHBA-të të armatosnin Ukrainën pasi Putini pushtoi Krimenë në 2014?

PETRAEUS: Kongresi autorizoi transferimin e armëve Javelin tek ukrainasit dhe më pas u vonua në administratën e Obamës. Në periudhën e hershme të administratës Trump, Javelins më në fund u dorëzuan, por më pas ju patë të gjithë problemin me Ukrainën pas asaj kur Presidenti Donald Trump thuhet se kishte mbajtur pajisjet për një periudhë.

Përpjekja e administratës Biden për të armatosur ukrainasit dhe veprimet e partnerëve tanë perëndimorë ka qenë vërtet mjaft dramatike, veçanërisht në prag të menjëhershëm të pushtimit dhe më pas pas tij. E shihni që Gjermania, e cila do të dërgonte vetëm helmeta përpara pushtimit, pranoi të jepte armë vdekjeprurëse. Edhe BE-ja pranoi të dërgonte 500 milionë euro ndihmë ushtarake dhe të tjera në Ukrainë. Pra, pati ndryshime revolucionare të politikave vetëm disa ditë pas fillimit të pushtimit.

BERGEN: Jeni i befasuar nga kjo?

PETRAEUS: Unë mendoj se ju duhet t’i jepni kredi SHBA-së, NATO-s dhe BE-së. Mendoj se administrata Biden ka performuar në mënyrë mbresëlënëse dhe e them këtë si dikush që kritikoi publikisht administratën për vendimin për t’u tërhequr nga Afganistani dhe për sjelljen e tërheqjes në gusht 2021.

BERGEN: Të futesh në mendjen e Putinit, natyrisht, nuk është e lehtë, por deri në çfarë mase mendoni se tërheqja e SHBA nga Afganistani mund të ketë figuruar në llogaritjet e tij?

PETRAEUS: Është e pamundur të thuhet, padyshim, por ajo që mund të thuhet me siguri është se disa kundërshtarë të mundshëm amerikanë e kapën atë tërheqje për të thënë: “E shihni? Ne ju thamë se SHBA nuk është një partner dhe aleat i besueshëm dhe ju thamë se SHBA është një fuqi e madhe në rënie”.

Me zemër, mendoj se veprimet e SHBA-së dhe ato të aleatëve tanë në mbarë botën për Ukrainën kanë treguar se SHBA-ja është një partner i besueshëm dhe nuk është një fuqi e madhe në rënie. Nëse ka ndonjë gjë, në vend që ta bëjë Rusinë përsëri të madhe, ajo që ka bërë Putin është ta bëjë NATO-n Përsëri të Madhe.

BERGEN: Ka pasur paralajmërime nga Shtëpia e Bardhë Biden për përdorimin e mundshëm të armëve kimike nga Putin. A është e besueshme kjo? Sepse duket si një lloj Rubikoni për të kaluar.

PETRAEUS: Do të ishte një Rubikon për të kaluar, megjithëse rusët e kanë kaluar më parë atë Rubikon. Ata përdorën agjentin nervor Novichok kundër kundërshtarëve të regjimit si Sergei Skripal dhe Alexei Navalny. Ata kanë qartë agjentë nervorë . Nuk dihet nëse i kanë ato në sasi të mëdha dhe nëse janë të disponueshme, por kjo duhet të jetë një shqetësim serioz.

Sigurisht, administrata e Biden-it ka kërkuar të largojë Putinin nga përdorimi i armëve kimike duke e ekspozuar këtë mundësi. Në fakt, një mënyrë tjetër në të cilën kjo administratë ka qenë shumë mbresëlënëse është marrja e produkteve të gatshme të inteligjencës dhe shndërrimi i tyre në njoftime të publikueshme pa ekspozuar burime dhe metoda, gjë që është me të vërtetë mjaft unike.

Në fakt, mendoj se ka qenë mjaft efektive sepse ka krijuar besueshmërinë e administratës së Bidenit në Ukrainë. Nuk mund të hedhësh poshtë atë që thotë administrata se është e mundur, duke pasur parasysh se shumë nga ato që ata thanë për planet dhe synimet e Putinit në Ukrainë, e cila fillimisht u shkarkua ose u pa si e pamundur, tani ka ndodhur.

BERGEN: Rusët, në mënyrë të qartë, po marrin humbje të konsiderueshme, sipas zyrtarëve amerikanë.

PETRAEUS: Po. Duket se ata kanë marrë më shumë viktima në dy javët e para të luftës sesa SHBA në 20 vjet në Irak; diku rreth 5000 apo më shumë nga shumica e llogarive, gjë që është thjesht mahnitëse.

BERGEN: A është politikisht e qëndrueshme për Putinin, apo nuk është e qartë?

PETRAEUS: Vetëm koha do ta tregojë. Ai duket se ka ende një kontroll shumë të fortë në pushtet. Por kur nënat e ushtarëve të rënë fillojnë të bëjnë vërtet zërin e tyre? Çfarë ndodh kur kolapsi ekonomik vjen vërtet në shtëpi? Kur fillon kolapsi i rublës, rënia e ekonomisë, pamundësia për të rihapur bursën ruse, largimi nga Rusia i korporatave të mëdha që kaluan dekada duke ndërtuar atje si McDonald’s apo Starbucks?

Në fakt, 380 kompani , sipas numërimit të një profesori në Yale, kanë ndërprerë veprimtarinë në Rusi. Askush nuk mund të parashikojë se cilat do të jenë rezultatet e sanksioneve, aseteve të ngrira, shkëputjes së korporatave dhe veprimeve të tjera mbi Rusinë dhe popullin rus.

BERGEN: Çfarë mendoni për sulmin rus në bazën ukrainase pranë kufirit polak: Çfarë parashikon kjo për një konflikt që mund të zgjerohet?

PETRAEUS: Sulmi rus në bazën e madhe të stërvitjes ukrainase pranë Lvivit, të cilën e vizitova ndërsa isha me uniformë, padyshim u nis në përpjekje për të penguar rrjedhën e armëve dhe furnizimeve në Ukrainë nga Polonia, rreth 12 milje në perëndim, dhe gjithashtu, ndoshta. , për të prishur vendndodhjen në të cilën vullnetarët e huaj mund të marrin trajnim orientues përpara se të bashkohen me forcat ukrainase.

Duke pasur parasysh afërsinë me kufirin, ai ngre qartë shqetësime për goditjet që bien në një vend të NATO-s — gjë që do të kërkonte një përgjigje të NATO-s duke pasur parasysh angazhimin e NATO-s në Nenin 5. Duke pasur parasysh përpjekjet e kuptueshme të liderëve të NATO-s për të shmangur një zgjerim të luftës, sulmi në bazën e stërvitjes jashtë Lviv padyshim ngre flamuj të kuq dhe kam besim se liderët e NATO-s janë konsultuar për përgjigjet e mundshme nëse konflikti zgjerohet më tej.

BERGEN: Pas fillimit të Luftës në Irak në 2003, ju pyetët një gazetar , “më trego si përfundon kjo?” Si përfundon Lufta e Ukrainës?

PETRAEUS: Epo, unë mendoj se ka disa mundësi, dhe nuk jam i sigurt se cila është më e mundshme. Megjithatë, tani për tani, duket se nuk mbaron dhe se ju keni një moçal të përgjakshëm për Rusinë që është më e keqe se lufta sovjetike në Afganistan gjatë viteve 1980.

Kjo moçal do të shkaktonte një humbje të tmerrshme jetësh, shkatërrim, zhvendosje, shpopullim të zonave urbane, një katastrofë masive humanitare, si dhe humbje të tmerrshme për Rusinë, pa një rezultat përfundimtar për Rusinë. Ne po flasim për këtë në një afat disi të afërt; me fjalë të tjera, në vitin e ardhshëm apo më shumë.

Mund të ketë gjithashtu një zgjidhje të negociuar pasi si Putini ashtu edhe Zelensky e kuptojnë se asnjëri prej tyre nuk mund të arrijë plotësisht atë që duan dhe se të dyja palët po vuajnë një shkatërrim të madh. Kjo mund të avancohet nga, të themi, presidenti i Finlandës ose kryeministri i Izraelit ose presidenti i Francës ose ish-kancelarja gjermane Angela Merkel, ose presidenti i Kinës, për të përmendur disa bashkëbisedues të mundshëm.

Ka një mundësi tjetër, sigurisht, që është që Putini mund të largohet nga pushteti në njëfarë mënyre. Një lider i ri mund të njohë marrëzinë e asaj që Putini ka bërë dhe të tërhiqet nga Ukraina, ndoshta të përpiqet të arrijë një marrëveshje që shpëton paksa fytyrën, por megjithatë i lejon Rusisë të çlirohet nga ajo që do të jetë thjesht e pafundme, e kushtueshme, dhe përfshirje të pavendosur. Sigurisht, lideri që ndjek Putinin mund të jetë po aq i pamëshirshëm, i pandjeshëm dhe kleptokratik sa ka qenë Putini, kështu që ne duhet të zbusim gjithmonë optimizmin tonë kur bëhet fjalë për Rusinë. Ekziston një mundësi e katërt që nuk mund të përjashtohet, dhe kjo është që Ukraina, në njëfarë kuptimi, të fitojë. Ajo në fakt i mund rusët në fushën e betejës dhe gradualisht, realiteti i fushëbetejës fillon në Moskë. Dhe ndoshta Ukraina do të rimarrë Donbasin — ose, në një farë kuptimi, i dikton kushte Rusisë.

Ekzistojnë të paktën këto katër mundësi. Fatkeqësisht, ai që ka më shumë gjasa në një afat të afërt duket të jetë vazhdimi i një moçali të përgjakshëm për Rusinë që është kryesisht i pavendosur, me disa suksese ruse dhe disa dështime të kushtueshme — dhe privim ekonomik gjithnjë e më të madh, inflacion, papunësi dhe privim në populli rus.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb