Rreth 3 000 nga më shumë se 7 000 gjuhët që fliten aktualisht në botë janë në rrezik të zhdukjes deri në fund të shekullit.

Sot është Dita Ndërkombëtare e Gjuhës Amtare, e cila u ratifikua në Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s në vitin 1999 me iniciativën e Bangladeshit dhe festohet çdo vit më 21 shkurt që nga viti 2000.

Sipas të dhënave të UNESCO-s, aktualisht në botë fliten mbi 7 000 gjuhë, nga të cilat 6 700 janë gjuhët e popujve indigjenë, duke i bërë ato gjuhët më të kërcënuara në botë.

Sipas projektrezolutës së miratuar si pjesë e Vitit Ndërkombëtar të Gjuhëve Indigjene të OKB-së të festuar në 2019, UNESCO u bën thirrje shteteve të krijojnë fonde dhe mekanizma për ruajtjen e gjuhëve indigjene.

Sipas UNESCO-s, megjithëse popullsia indigjene përbën një pjesë të vogël të popullsisë së vendeve, këto komunitete janë pjesa më e madhe e diversitetit kulturor dhe gjuhësor. Zhdukja e gjuhëve mund të nënkuptojë zhdukjen e pakthyeshme të kozmopolitizmit dhe trashëgimisë së përbashkët të njerëzimit.

Sipas OKB-së, humbja e diversitetit gjuhësor ndikon në gjithçka, nga jeta biologjike në jetën kulturore.

”Gjuhët që nuk janë folur nga askush që nga viti 1950 konsiderohen gjuhë të zhdukura”, sipas Atlasit Botëror të Gjuhëve të Rrezikuara të UNESCO-s.

Që një gjuhë të konsiderohet e sigurt, duhet të flitet nga të gjitha brezat pa asnjë kufizim gjuhësor.

Sipas këtij klasifikimi, 4% e gjuhëve të folura deri më sot atribuohen si të zhdukura.

Ndërkaq, 10 për qind e gjuhëve që fliten sot në botë klasifikohen si të rrezikuara në mënyrë kritike, 9% të rrezikuara rëndë, 11% definitivisht të kërcënuara dhe 10% të cenueshme. UNESCO është e shqetësuar se këto gjuhë mund të zhduken deri në fund të këtij shekulli.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb