Bruksel

Një mjedis i sigurt dhe i dashur familjar është vendi më i mirë për rritjen e një fëmije. Për këtë arsye, 120 organizata nga 16 vende kanë punuar së bashku në fushatën “Hapja e dyerve për fëmijët e Europës” për të forcuar rolin e familjeve dhe për t’i dhënë fund kujdesit nëpër institute.


Kjo fushatë mblodhi së bashku 5 organizata të mëdha ndërkombëtare, Eurochild, Hope and Homes for Children, the International Foster Care Organisation (IFCO), degën Europiane të “International Federation of Educative Communities (FICE Europe), dhe SOS Children’s Villages International (Fshati SOS ndërkombëtar”.


Së bashku, kjo fushatë synonte të mbështeste përpjekjet kombëtare për të zhvilluar sisteme të mbrojtjes së fëmijëve që forcojnë familjet dhe sigurojnë kujdes cilësor të familjes dhe komunitetit për fëmijë, me cilësi të lartë për fëmijët, duke përdorur financimin dhe politikat e BE-së dhe ndërtimin e kapaciteteve në shoqërinë civile. Fushata u zhvillua në Austri, Belgjikë, Bosnje-Hercegovinë, Bullgari, Kroaci, Estoni, Greqi, Hungari, Letoni, Lituani, Moldavi, Poloni, Rumani, Serbi, Spanjë dhe Ukrainë.


Pas 7 vitesh punë të përkushtuar dhe plot pasion, mund të vërehen shumë arritje. Shumë vende të përfshira në fushatë, si Bullgaria, Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldavia, Rumania dhe Ukraina, gjithnjë e më shumë i japin përparësi mbrojtjes së fëmijëve dhe deinstitucionalizimit. Eshtë veçanërisht inkurajuese të vëzhgohet se numri i fëmijëve që jetojnë në kujdestari familjare me ngadalë po e tejkalon numrin e fëmijëve që jetojnë në institucione.

Por puna nuk ka mbaruar. Duhet të bëhet shumë më tepër për të siguruar që asnjë fëmijë të mos rritet në një institucion, të parandalojë ndarjen e fëmijëve nga familjet e tyre për arsye të varfërisë, aftësisë së kufizuar ose praktikave të tjera diskriminuese, dhe të ndërtojë sisteme të forta të mbrojtjes së fëmijëve për të siguruar që fëmijët nuk dëmtohen.

“Fëmijët janë burimi më i madh i Evropës. Eshtë turp i Evropës që disa nga fëmijët tanë më të rrezikuar janë vendosur në të ashtuquajturat ” Institucione kujdesi” që bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Eshtë arritur përparim i rëndësishëm, por puna jonë është shumë larg. Ne duhet të mësojmë nga e kaluara dhe të mbajmë presionin ndaj BE-së dhe qeverive kombëtare derisa çdo fëmijë të marrë kujdesin e individualizuar që meriton,deklaroi Jana Hainsworth, Sekretar i Përgjithshëm i “Eurochild.

“Fushata Hapja e Dyerve tregoi se çfarë mund të arrihet kur bashkojmë përpjekjet. Por, të mos harrojmë se shumë fëmijë vazhdojnë të jetojnë në institucione të dëmshme dhe rrezikojnë të ndahen nga familjet e tyre. Ndërsa udhëheqja e re e BE vendoset në rolet e tyre, ne të gjithë duhet të forcojmë përpjekjet tona për të siguruar që familjet të mund të qëndrojnë së bashku dhe që të gjithë fëmijët të marrin kujdesin e individualizuar që u duhen dhe meritojnë” tha Michela Costa, Shefe e Avokatisë Globale, Shpresë dhe Shtëpi per femijet.

Ndërsa fushata po përfundon, puna vazhdon. Si aktorë të shoqërisë civile të angazhuar në mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të fëmijëve, ne do të vazhdojmë të luftojmë për reforma gjithëpërfshirëse të sistemeve të mbrojtjes së fëmijëve dhe të monitorojmë mbështetjen e fondit të BE-së.

Më shumë informacion mbi Dyer të Hapjes dhe ndikimin e tij mund të lexoni në raportin përfundimtar, i cili do të dalë në ngjarjen përmbyllëse të fushatës, më 15 janar 2020.

Od Achievements (1)
Od Achievements (1)

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb