Komisioni Evropian miratoi të mërkurën tre propozime që synojnë përmirësimin e cilësisë së ajrit, ujit dhe ujërave të zeza në Bashkimin Evropian (BE).

Sipas propozimit, vendet anëtare të BE-së duhet të përcaktojnë synime të përkohshme për reduktimin e ndotjes së ajrit deri në vitin 2030 dhe arritjen e ndotjes zero deri në vitin 2050.

“Vlera kufi vjetore për grimcat e imta (PM2.5) do të reduktohet me më shumë se gjysmën në vitin 2030, nga 25 mikrogramë për metër kub në 10 mikrogramë për metër kub në vitin 2030”, thuhet në propozim.

Drejtësia do të vendoset më mirë për ata që vuajnë nga dëmtimi i shëndetit nga ndotja e ajrit, duke e bërë më të lehtë kompensimin dhe përfaqësimin e tyre.

“Çdo vit, 300,000 evropianë, një qytet më i madh se Venecia, vdesin për shkak të ndotjes së ajrit”, shkroi në rrjetet sociale Virginijus Sinkevicius, komisioneri evropian për mjedisin.

“Ajri i pastër nuk është një luks, është një e drejtë themelore,” tha Sinkevicius.

Duke i bërë jehonë këtij mesazhi, Frans Timmermans, nënkryetar i Komisionit Evropian i ngarkuar me Marrëveshjen e Gjelbër, komentoi se “çdo vit, qindra mijëra evropianë vdesin para kohe dhe shumë të tjerë vuajnë nga sëmundjet e zemrës dhe mushkërive ose kanceret e shkaktuara nga ndotja”.

Për ujin e ëmbël, Komisioni synon të rishikojë rregullat e BE-së për të trajtuar më shumë ndotës, si farmaceutikë, mikroplastikë dhe kimikate të qëndrueshme, sipas Sinkevicius.

Mjete të tjera përfshijnë reduktimin e kimikateve akute toksike dhe të qëndrueshme të lejuara në ujërat sipërfaqësore dhe nëntokësore; reduktimi i ndotjes në burim; të dhëna më të mira të monitorimit; një sistem paralajmërimi të hershëm për vendet anëtare të BE-së për të alarmuar vendet e poshtme në rast emergjence; dhe monitorimi i mikroplastikës dhe gjeneve antimikrobike.

Uji i freskët më i pastër do të sjellë kosto më të ulëta të kujdesit shëndetësor, kosto më të ulëta të trajtimit të ujit dhe llumit dhe ekosisteme më të shëndetshme.

Së fundi, ndotësit e ujërave të zeza urbane do të mbajnë përgjegjësi dhe do të duhet të marrin pjesë financiarisht në trajtimin e tyre.

“Ne do të mbulojmë më shumë burime ndotjeje se kurrë më parë: mikrondotës, mbetje nga farmaceutikë dhe kozmetikë. Dhe ne do të sigurohemi që ndotësit të paguajnë pjesën e tyre!” shkroi Sinkevicius në Twitter.

“Aktualisht, sektorët farmaceutikë dhe kozmetikë janë bashkërisht përgjegjës për 92 për qind të ngarkesës toksike në ujërat e zeza”, sipas Komisionit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb