Norma e interesit rritet në 3% ndërsa Banka e Anglisë imponon rritjen më të madhe në tre dekada

Banka e Anglisë ka rritur normën bazë të interesit me 0.75 pikë përqindjeje në 3% – rritja e vetme më e madhe në më shumë se tre dekada – dhe tha se Mbretëria e Bashkuar është tashmë në recesion.

Banka paralajmëroi se Mbretëria e Bashkuar mund të përballet me një tkurrje të zgjatur në vitet e ardhshme, me inflacion të lartë dhe normë të papunësisë që rritet në 6.5% – më e larta që nga kriza financiare.

Kohëzgjatja e recesionit të tij të parashikuar – tetë tremujorë të njëpasnjëshëm në të cilët produkti i brendshëm bruto tkurret – do ta bënte atë më të zgjaturin që nga fillimi i regjistrimeve të krahasueshme – megjithëse më pak i thellë se shumica e rënieve të mëparshme, duke përfshirë ato në 2008/2009 dhe vitet 1980.

Ekonomia do të ishte ende shumë nën rritjen e saj të vitit 2022 në fund të 2025.

Megjithatë, mbi këto parashikime qëndron një pasiguri e madhe: nga njëra anë ato bazohen në pritjet e tregut për normat e interesit që ishin jashtëzakonisht të larta, gjë që e bën perspektivën ekonomike të duket më e zymtë sesa mund të ishte në praktikë.

Nga ana tjetër, ato nuk përfshijnë asnjë nga shkurtimet e pritshme të shpenzimeve dhe rritjet e taksave që Thesari po konsideron të vendosë në deklaratën e tij të vjeshtës më 17 nëntor, gjë që do të përkeqësonte perspektivën.

Andrew Bailey, guvernatori i Bankës, tha në një konferencë shtypi: “Nga ku jemi tani, ne mendojmë se inflacioni do të fillojë të bjerë përsëri nga mesi i vitit të ardhshëm, ndoshta mjaft ndjeshëm.

“Për t’u siguruar që kjo të ndodhë, norma e bankës mund të duhet të rritet më tej në muajt e ardhshëm… por me më pak se çmimi aktual në tregjet financiare.

“Kjo është e rëndësishme, sepse do të thotë se normat e hipotekave të reja me afat të caktuar nuk duhet të rriten siç kanë bërë.”

Tregjet reaguan ndaj përditësimit të zymtë përmes presionit të mëtejshëm mbi paundin.

Ai kishte rënë kundrejt një dollari në rritje më herët gjatë ditës, por më vonë ra më tej në 1.11 dollarë – një rënie prej më shumë se dy cent.

Parashikimi i recesionit nga Banka është pjesërisht pasojë e çmimeve më të larta të energjisë, pas vendimit të kancelares për të kufizuar kohëzgjatjen e garancisë së çmimit të energjisë (që kufizon sasinë që familjet mund të tarifohen për njësi), dhe pjesërisht pasojë e rritjes së kostos së huamarrjes.

Sipas llogaritjeve të Bankës, normat më të larta do të nënkuptojnë se një familje mesatare do të ketë një rritje vjetore prej 3,000 £ në kostot e tyre të hipotekës, më shumë se çdo ndihmë e qeverisë për faturat e energjisë.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb