Sot është Dita Ndërkombëtare e Çajit, e shpallur si e tillë nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së. Çaji është pija më e konsumuar në botë, pas ujit. Besohet se çaji e ka origjinën në Indinë verilindore, Mianmarin Verior dhe Kinën Jugperëndimore, por vendi i saktë ku u rrit për herë të parë bima nuk dihet. Ka dëshmi se çaji është konsumuar në Kinë 5000 vjet më parë.

Konsumimi i çajit mund të sjellë përfitime shëndetësore dhe mirëqenie për shkak të efekteve anti-inflamatore, antioksiduese si dhe mund të ndikojë në humbje peshe. Ajo gjithashtu ka një rëndësi kulturore në shumë shoqëri.

Bima e çajit është shumë e ndjeshme ndaj ndryshimeve në kushtet e rritjes. Çaji mund të prodhohet vetëm në kushte agro-ekologjike të përcaktuara imtësisht dhe për rrjedhojë, në një numër shumë të kufizuar vendesh, shumë prej të cilave do të pësojnë ndryshime klimatike.

Ndryshimet në temperatura dhe sasinë e kohën e reshjeve, po ndikojnë tashmë në rendimentet, cilësinë dhe çmimet e produkteve të çajit, duke ulur të ardhurat dhe duke kërcënuar jetesën rurale. Këto ndryshime klimatike pritet të intensifikohen, duke kërkuar masa urgjente përshtatjeje.

Prodhimi dhe përpunimi i çajit përbën burimin kryesor të jetesës për miliona familje në vendet në zhvillim dhe është mjeti kryesor i jetesës për miliona familje të varfra, të cilat jetojnë në një sërë vendesh më pak të zhvilluara.

Industria e çajit është burimi kryesor i të ardhurave dhe të ardhurave nga eksporti për disa nga vendet më të varfra dhe, si sektor intensiv i punës, ofron vende pune, veçanërisht në zonat e largëta dhe të pafavorizuara ekonomikisht.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb