Një pikë në trup, me matjet e duhura shkencore, mund të tregojë gjendjen shëndetësore të një personi, shkallën e plakjes dhe sëmundjet si ajo e zemrës dhe kancerit. Nuk e keni idenë se sa shumë zbulon një shtrëngim duarsh për shëndetin tuaj.
Dora e njeriut është një gjë e jashtëzakonshme. Jo vetëm që na lejon të ngjitemi, të fluturojmë dhe të marrim gjërat, por mund të jetë gjithashtu një tregues i shëndetit, siç raportojnë shkencëtarët nga Universiteti Lancaster në studimin e tyre të ri.

Duke përdorur forcën e kapjes – e cila vlerëson sasinë e presionit që një person mund të prodhojë me kapjen e dorës – studiuesit ishin në gjendje të regjistronin forcën e një personi, por gjithashtu të mësonin se sa po plaket personi dhe madje dhe të diagnostikonin sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kancerit.

Siç u përmend në studimin përkatës, burrat në të 20-at dhe 30-at zakonisht kanë më shumë forcë, ndërsa gratë mbi 75 kanë më pak. Tek njerëzit e moshës 20-29 vjeç, forca mesatare e kapjes është 46 kg për burrat dhe 29 kg për gratë, me numrat që bien në 39 dhe 23.5 kg përkatësisht në moshën 60 vjeçare.

Sipas studimit të drejtuar nga profesor Adam Taylor, forca e kapjes nën mesataren e njerëzve të së njëjtës gjini dhe moshë lidhej me rrezikun e dështimit të zemrës, duke treguar gjithashtu ndryshime të rëndësishme në strukturën dhe funksionin e zemrës. Në mënyrë të ngjashme, hulumtime të tjera kanë treguar se forca më e ulët e kapjes është një parashikues i fortë i vdekjes kardiake, vdekjes nga çdo shkak dhe shtrimit në spital për shkak të problemeve me zemrën.

“Forca e kapjes mund të jetë gjithashtu e dobishme në parashikimin e mbijetesës së kancerit ,” thotë Dr. Taylor. Megjithëse mbijetesa varet nga faktorë të tjerë, si lloji i kancerit dhe koha e diagnozës, studimi sugjeroi që sa më e madhe të jetë forca e kapjes së pacientëve, aq më të mira janë shanset e tyre për të mbijetuar nga kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla.

Një diagnozë e kancerit të zorrës së trashë, prostatës dhe mushkërive te meshkujt dhe kancerit të gjirit dhe mushkërive te femrat u shoqërua me një rënie prej pesë kilogramësh në forcën e kapjes tek njerëzit e moshës 60-69 vjeç. Ky reduktim u shoqërua gjithashtu me shanse më të mëdha për të vdekur nga kanceri i zorrës së trashë tek burrat dhe kanceri i gjirit tek gratë.

Për më tepër, obeziviteti u shoqërua me forcë më të ulët, me punën e kohëve të fundit mbi diabetin dhe forcën që tregon se njerëzit që zhvillojnë diabetin e tipit 2 kanë një kontroll më të dobët. Kjo ka të ngjarë për shkak të pranisë së yndyrës në muskuj, duke i bërë ata më pak efikas dhe në këtë mënyrë rrit inercinë dhe përkeqëson humbjen e muskujve.

Së fundi, duhet përmendur se forca e kapjes zvogëlohet me moshën dhe hulumtimet nga ekspertët nga Universiteti Lancaster tregojnë se plakja shkakton një rënie të masës (dhe funksionit) muskulor prej rreth 1% në vit nga mosha e mesme dhe më pas. Kjo mund të rezultojë në një humbje deri në 50% të masës muskulore deri në moshën 80-90 vjeç.

Megjithatë, plakja përparon me ritme të ndryshme për çdo person, që do të thotë se forca e kapjes mund të reduktohet nga ndryshimet e lidhura me moshën në sistemin nervor ku sinjalet nuk udhëtojnë aq shpejt, ose nga humbja e muskujve në duar. Opinionet e tjera shkencore argumentojnë se reduktimi i forcës së kapjes tek të moshuarit shoqërohet me funksione më të ulëta njohëse, por në çdo rast nevojiten më shumë kërkime për të verifikuar provat dhe pretendimet.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb