108 vite shtet Shqipëria numëron 33 kryeministra, ose një kryeministër për tre vjet. Por nëse heqim 27 vitet e Mehmet Shehut dhe 9 vitet e Adil Çarçanit, shteti, populli janë përballur me ndërrime shpejta qeverive.

Ish kryehetuesi i diktaturës, Qemal Lame librin e tijMiq dhe armiq”, i cili po botohet pjesë-pjesë publikisht Balkanëeb, jep detaje interesante nga jeta e atyre kanë drejtuar Shqipërinë.

Kryeministri jetëgjatë vend ka qenë Mehmet Shehu, 27 vite, i ndjekur nga Enver Hoxha me 10 vjet, Adil Çarçani (tani edhe Edi Rama) 9 vite dhe Sali Berisha 8 vite.

“10 kryeministra janë dënuar me vdekje, pra një e treta e tyre. Nga 33 kryeministra, 10 prej tyre janë dënuar me vdekje. Ata janë: Ahmet Zogu, Fan Noli, Maliq Bushati, Ibrahim Biçakçiu, Kostaq Kota, Shefqet Verlaci, Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Ekrem Libohova dhe Fiqiri Dine”, shkruan Lame librin e tij.

Nga Qemal Lame

Epokat historike kryetarëve shtetit shqiptar

Shoqëria njerëzore hodhi hapin e madh zhvillimit saj me normat e zakonet rregulluan e garantuan mënyrë ndërgjegjshme sjelljen dhe veprimet e personit dhe bashkësisë tërësi, cilat formuan qelizat e para marrëdhënieve e organizimit shoqëror e gradualisht atij shtetëror bazuar pronën kolektive e pas pronën private mbi mjetet dhe veglat e prodhimit. Me përsosjen e këtyre marrëdhënieve u krijua dhe u ndërtua shteti komunitetin primitiv, rendin skllavopronar, borgjez e kapitalist.

Pas Revolucionit Tetorit 1917 u propagandua shoqëria tranzitore e socializmit e pas komunizmi si rendi i lartë i shoqërisë, i bazuar marrëdhëniet shoqërore e pronën shtetërore dhe atë kolektive. Por ajo dështoi me zbatimin e sistemit politik diktaturës klasës punëtore, pronën shtetërore dhe atë kolektive bujqësi, mjeteve dhe veglave prodhimit, shkoi drejt falimentimit ekonomisë, dhunës shtetërore, shkeljes drejtave dhe lirive etj.

Qemal Lame
Qemal Lame

Gjatë gjithë historisë suksesshme qytetërimeve është zhvilluar edhe një luftë e ashpër për pushtet me pasoja rënda për shoqërinë dhe vetë personalitetet e larta shtetërore. Marrja e pushtetit, mjetet e qëllimet e përdorura, intrigat, vrasjet e hapura e fshehta, komplotet etj, përbëjnë anën e errët pushtetit, miteve e legjendave, fakteve, dëshmive arkivore, si dhe njerëzve viktimizuar.

Vrasjet politike janë tipike për shtetet diktatoriale dhe sundimtarët drejtojnë me egërsi primitive për ruajtur përjetësisht pushtetin e tyre absolut. Pothuajse gjitha rendet shoqërore dhe sistemet politike, lindura pas revolucioneve apo luftërave, pushteti krijohet, merret e mbrohet me dhunë, kryhen edhe krime organizuara shtetërore për eliminuar kundërshtarët politikë. Ndryshimet paqësore kanë qenë pakta. demokracinë pluraliste perëndimore transferimi paqësor i pushtetit realizohet me votën e lirë popullit. Megjithatë, edhe demokracitë e idealizuara bëhen premtime jashtë mundësive reale, ndodhin manipulime votave e zgjedhjeve, tensione politike etj.

1. Krerët e ilirëveshqiptarëve me kontribute historinë e shoqërisë njerëzore

Nga lashtësia trashëgojmë një histori lavdishme qytetërimit shqiptar me kontribute zhvillimin dhe përparimin e qytetërimit evropian dhe atij botëror. Studiuesit po hedhin dritë prova reja për qytetërimin e lashtë shqiptarëve vepra monumentale si Iliada e Homerit, Lufta e Trojës, Aleksandri i Madh, Piroja i Epirit, perandorët romakë me origjinë shqiptare, kur Roma fliste shqip etj.

Gjergj Kastriot Skënderbeu, mbreti i shqiptarëve, Heroi Kombëtar, mbetet emblema ikonë e vlerave shquara kombit shqiptar dhe mbrojtës i qytetërimit evropian nga pushtimi prej Perandorisë Osmane. Ai nderohet me mirënjohje kudo botë dhe është përjetësuar me shumë monumente, shumë se 2000 libra botuar etj. Gadishulli Ilirik u emërtua Gadishulli Skënderbeg.

2. Krerët e shtetit modern shqiptar

nga themelimi 28 nëntor 1912, Shqipëria ka provuar disa modele qeverisjeje, përfshirë protektoratin ndërkombëtar, monarkinë, regjimin njëpartiak si dhe republikën parlamentare. Gjatë kësaj periudhe funksioni I kreut shtetit është ushtruar forma ndryshme. 1912 u krijua qeveria e parë me Ismail Qemalin krye. Ai përmbushte edhe kompetencat e Kreut Shtetit. Shteti shqiptar dhe drejtimi i tij do kushtëzohej nga vendimet e Fuqive Mëdha kohës. 6 shkurt 1914 Konferenca e Ambasadorëve emëroi Princin Wilhelm Wied monark principatës Shqipërisë.

periudhën shtator 1914 – janar 1920 Shqipëria u shesh lufte duke ndërruar disa qeveri. Roli i kreut shtetit u mbulua nga qeveri-regjenca ndryshme. 8 janar 1920 Kongresi i Lushnjës zgjodhi Këshillin e Lartë prej 4 vetash: Kryeregjent Aqif pashë Elbasani, imzot Luigj Bumçi, Mihal Turtulli, Abdi bej Toptani, i cili do kryente funksionet e kreut shtetit. Duke rikthyer parlamentarizmin vitin 1924, Fan Noli u zgjodh kryetar i qeverisë, duke ushtruar edhe funksionet e kreut shtetit. Pas ndryshimeve shpeshta qeverisje, 31 janar 1925 Asambleja Kombëtare miratoi formën republikane regjimit dhe votoi Ahmet Zogun si President Republikës. 1 shtator 1928 Shqipëria u shpall Monarki dhe Ahmet Zogu u shpall Mbret i Shqipëtarëve. Pas pushtimit Shqipërisë nga Italia prill 1939 dhe bashkimit kurorave dy vendeve, Viktor Emanueli III u Mbret i Shqipërisë. Vitet 1943-1944 nën pushtimin gjerman rikthejnë qeverisjet-regjenca.

Përfundimi i Luftës Dytë Botërore dhe Çlirimi i Shqipërisë 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit Kreut Shtetit organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë cilës Shqipëria udhëhiqej nga komunistët, funksionet e Kreut Shtetit u kryen nga Omer Nishani (10 janar 1946 – 1 gusht 1953), Haxhi Lleshi (1 gusht 1953 – 22 nëntor 1982) dhe Ramiz Alia (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri 30 prill 1991. 30 prill 1991, me zgjedhjen e Presidentit Parë Republikës Parlamentare nga ana e një parlamenti shumëpartiak, krijohet institucioni kushtetues i Presidentit Republikës.

Kryeministrat e Shqipërisë akuzuar, dënuar e viktimizuar për motive politike.

E para, qëndrimi detyrë.

108 vjet shtet Shqipëria numëron 33 kryeministra, pothuajse një kryeministër për 3 vjet. Po heqësh 27 vitet e Mehmet Shehut dhe 9 vitet e Adil Çarçanit, shteti, populli janë përballur me ndërrime shpejta qeverive.

E dyta, koha dhe mosha detyrë.

27 vjet kryeministër Mehmet Shehu. Ai është jetëgjati detyrë historinë e shtetit shqiptar, por edhe botë. Ky është një rekord për Guinness që ka pak gjasa thyhet. Pas tij, kryeministri i dytë jetëgjatë është Enver Hoxha me 10 vjet, Adil Çarçani me 9 vjet dhe Sali Berisha me 8 vjet, me kohën gjatë detyrë pas vitit 1990, duke lënë pas Aleksandër Meksin me 5 vjet, Fatos Nanon me 4.5 vjet dhe Ilir Metën me 2 vjet.

1 ditë kryeministër

Kryeministri me jetëshkurtër detyrë është Qazim Koculi. Ai qëndroi kryeministër një ditë, ose saktë 12 orë, nga mëngjesi deri mbrëmje. Pas tij vjen Hasan Prishtina me 5 ditë kryeministër, Idhomeno Kosturi me 12 ditë.

Mosha:

Ahmet Zogu është kryeministri detyrë moshën vogël. Ai ishte 27 vjeç e 67 ditë kur mori detyrën 2 dhjetor vitit 1922.
81 vjeç kryeministër Turhan pashë Përmeti ishte 81 vjeç kur e la detyrën janar vitit 1920, duke mbajtur edhe rekordin e kryeministrit shqiptar moshën madhe detyrë. Pas tij është Pandeli Evangjeli, i cili ishte 76 vjeç kur la detyrën e kryeministritvitin 1935.

2 metër i gjatë kryeministër

Edi Rama është kryeministri i gjatë historinë e kryeministrave.

E treta, kryeministra burgosur

3 kryeministra dënuar me burg. 3 kryeministra pas vitit 1990 janë dënuar dhe kanë vuajtur dënimin burg. Adil Çarçani u dënua me 15 vjet, por bëri 3 vjet, i dënuar për abuzime me pushtetin gjatë regjimit mëparshëm. Fatos Nano u dënua dhe bëri 4 vjet burg për abuzime me ndihmat italiane. Vilson Ahmeti, i dënuar për skandalinArsidi”, bëri 2 vjet burg.

E katërta, kryeministrat e dënuar me vdekje e pushkatuar

10 kryeministra janë dënuar me vdekje, pra një e treta e tyre. Nga 33 kryeministra, 10 prej tyre janë dënuar me vdekje. Ata janë: Ahmet Zogu, Fan Noli, Maliq Bushati, Ibrahim Biçakçiu, Kostaq Kota, Shefqet Verlaci, Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Ekrem Libohova dhe Fiqiri Dine.

Numrin madh e kanë kryeministrat kanë qeverisur gjatë Luftës Dytë Botërore dhe regjimi komunist i shpalli kriminelë lufte dhe i dënoi me vdekje mungesë, duke pretenduar dhe kërkuar zyrtarisht Fuqitë e Mëdha t‘i dorëzonin te shteti shqiptar.

Mes 10 dënuarve me dënim kapital janë ekzekutuar dy prej tyre:

Maliq Bushati u pushkatua dhe Kostaq Kota vdiq burg. Ahmet Zogu dhe Fan Noli kanë dënuar njëri-tjetrin me vdekje, pas kryengritjes vitit 1924, kur Noli erdhi pushtet dhe dhjetor atij viti, kur Zogu erdhi sërish pushtet me ndihmën e Serbisë.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb