Katër anëtarë të familjes më të pasur të Britanisë së Madhe janë në gjyq në Zvicër mes akuzave se kanë shpenzuar më shumë para për t’u kujdesur për qenin e tyre sesa për stafin e tyre.

Familja Hinduja, me pasuri rreth 37 miliardë paund, akuzohet për shfrytëzim dhe trafikim njerëzor.

Familja zotëron një vilë në lagjen e pasur të Gjenevës, Këln, dhe akuzat kundër tyre lidhen të gjitha me praktikën e tyre të importimit të shërbëtorëve nga India për t’u kujdesur për fëmijët dhe familjen e tyre.

Pretendohet se Prakash dhe Kamal Hinduja, së bashku me djalin e tyre Ajay dhe gruan e tij Namrata, konfiskuan pasaportat e personelit, i paguanin ata deri në 7 £ për ditët 18-orëshe dhe u lejuan atyre pak liri të dilnin nga shtëpia.

Edhe pse një marrëveshja financiare mbi shfrytëzimin u arrit javën e kaluar, Hindujat vazhdojnë të gjykohen për trafikim, që është një vepër e rëndë penale në Zvicër. Megjithatë, ata i mohojnë akuzat.

Këtë javë në gjykatë, një nga prokurorët më të famshëm të Gjenevës, Yves Bertossa, krahasoi pothuajse 10,000 dollarë në vit që ai pretendonte se familja kishte shpenzuar për qenin e tyre, me shumën ditore që dyshohet se po paguanin shërbëtorët e tyre.

Avokatët e familjes Hinduja nuk i mohuan në mënyrë specifike pretendimet për paga të ulëta, por thanë se ato duhet të shihen në kontekst – duke vënë në dukje se stafi po merrte gjithashtu strehim dhe ushqim. Akuza e orëve të gjata u kundërshtua gjithashtu dhe një avokat mbrojtës argumentoi se shikimi i një filmi me fëmijët Hinduja nuk mund të klasifikohej vërtet si punë.

Disa ish-shërbëtorë dëshmuan duke i përshkruar ata si një familje miqësore që i trajtonte shërbëtorët e tyre me dinjitet. Por pretendimet se shërbëtorëve iu konfiskuan pasaportat dhe se ata nuk mund të dilnin as nga shtëpia pa leje, janë të rënda, sepse mund të gjykohen si trafikim njerëzor.

Bertossa po kërkon dënime me burg dhe miliona dollarë kompensim, si dhe tarifa ligjore.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb