Gjermania është gati të ridrejtojë shpejt të ardhurat nga asetet e ngrira ruse në Ukrainë.

“Nëse ekziston një mekanizëm ligjërisht i zbatueshëm që do të na mundësojë t’i përdorim edhe më mirë këto flukse financiare nga asetet e ngrira në të ardhmen, atëherë sigurisht që jemi të përgatitur ta bëjmë këtë,” tha një burim gjerman.

Në të njëjtën kohë, Gjermania këmbëngul se është e gatshme të konfiskojë vetëm të ardhurat nga asetet e ngrira ruse, jo vetë asetet. Sipas Ministrisë Gjermane të Financave, kjo do të thotë se ruhen parimet themelore të së drejtës ndërkombëtare si imuniteti i shtetit.

Vihet re se javën e ardhshme kjo çështje do të diskutohet në një takim të ministrave të financave të Grupit të Shtatë në Itali, në të cilin është ftuar Ukraina.

Që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, vendet e botës demokratike bllokuan asetet e Bankës Qendrore Ruse në një total prej rreth 260 miliardë eurosh, nga të cilat pothuajse 210 miliardë euro janë të ngrira në depozitat bankare të BE-së. Bazuar në luhatjet e normave të interesit, shuma e tyre në institucionet financiare evropiane mund të arrijë në 2.5 deri në 3 miliardë euro në vit.

Më 12 shkurt 2024, BE-ja ndërmori hapin e parë drejt përdorimit të këtyre parave, duke detyruar të gjithë depozituesit e Evropës Qendrore me më shumë se 1 milion euro aktive ruse të bllokuara në bilancet e tyre, të hapnin llogari të veçanta për të grumbulluar fitimet. Burimet e grumbulluara në këtë mënyrë nuk janë pronë e Rusisë, por i nënshtrohen taksimit në nivel kombëtar dhe do të përdoren në interes të Ukrainës.

Sipas informacioneve të disponueshme publikisht, institucioni financiar Euroclear në Belgjikë aktualisht ka në bilancin e tij asete të Bankës Qendrore Ruse me vlerë 192 miliardë euro. BE-ja po kërkon mekanizma ligjorë për t’u marrë më tej me këto burime të pamobilizuara. Shuma e interesit të përllogaritur për to ka arritur në 5 miliardë euro gjatë dy viteve të fundit.

 

(A.A/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb