Dymbëdhjetë organizata që punojnë me azilkërkuesit në Francën veriore kanë paralajmëruar zyrtarët e qeverisë franceze për një “situatë katastrofike” pasi një numër i madh njerëzish përpiqen të mbijetojnë në kushte josanitare ndërsa presin një ndryshim të motit, në mënyrë që të mund të përpiqen të kalojnë Kanalin për në Mbretërinë e Bashkuar.

Paralajmërimi jepet nga një letër drejtuar zyrtarëve të qeverisë franceze të nënshkruar nga OJQ-të, duke përfshirë L’Auberge des Migrants, Calais Food Collective, Médecins du Monde Nord Littoral, Utopia 56 dhe Le Secours Catholique délégation du Pas de Calais. Ka pasur kalime vetëm dy ditë që nga 8 nëntori për shkak të kushteve të këqija të motit, kështu që gjithnjë e më shumë azilkërkues janë duke pritur në Francën veriore. Pothuajse 1000 njerëz kaluan me 19 varka më 12 dhe 16 nëntor. Axel Gaudinat nga Utopia 56 paralajmëroi se azilkërkuesit në Calais dhe Dunkirk ishin në rrezik të vdekjes, sepse kushtet e jetesës nuk kishin qenë kurrë aq të rënda dhe të rrezikshme sa tani.

Ai i tha Guardian se kombinimi i numrave të paprecedentë në Francën veriore për momentin – rreth 2,000 në Calais dhe 1,500 në Dunkirk – së bashku me motin e stuhishëm dhe dështimin e qeverisë franceze për të siguruar strehim të mjaftueshëm bazë për fëmijët e vetmuar, gratë shtatzëna dhe familjet ishte një fatkeqësi që priste të ndodhte. Ai tha se kushtet ishin aq të këqija sa disa njerëz mund të vdisnin në Francë përpara se të përpiqeshin të bënin udhëtimin e rrezikshëm përtej Kanalit.

“Jemi me fat që askush nuk ka vdekur ende gjatë stuhive dhe motit të keq, kur kushtet e jetesës kanë qenë veçanërisht të këqija,” tha ai. “Por ne po ngremë alarmin sepse do të ketë një dramë, një ngjarje vërtet tragjike nëse nuk bëhet asgjë.”

Në dimrat e kaluar, zyrtarët e qeverisjes vendore kanë ofruar strehim emergjent për familjet dhe fëmijët e vetmuar. Por këtë dimër, strehimi nuk ka qenë i disponueshëm për të gjithë dhe shumë prej tyre janë detyruar të flenë në qiell të hapur në kushte të ngrira dhe baltë.

Letra thotë se organizatat u shkruajnë zyrtarëve të qeverisjes vendore “në lidhje me situatën katastrofike të njerëzve të mërguar në Calais”. Ai shton se qindra njerëzve u është mohuar qasja në ujë, dushe dhe shpërndarje ushqimi, ndërsa policia vazhdon me dëbimet nga vendet e improvizuara të strehimit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: