Një 32-vjeçar shqiptar po përballet me Gjykatën rajonale të Korneuburgut (Austri) për disa vjedhje që dyshohet se ka kryer në kohë të ndryshme.

Seriali filloi në prill të vitit 2015. Kishte tre objekte në të njëjtën rrugë në Klosterneuburg. i pari u thye për t’u pajisur me më shumë mjete, që do të shërbenin për vjedhjet e mëtejshme.

E veçanta në vjedhjet që shqiptari kryente ishte se vlera e plaçkës së vjedhur ishte më e vogël se dëmi që shkaktonte. kështu në një rast ai kishte vjedhur sende me vlerë 170 euro, por kishte shkaktuar  2000 euro dëme pronësie.

Pas një devijimi kriminal në Gjermani, seriali vazhdoi në mars dhe shkurt 2017. Këtë herë prekën: një shtëpi në Vjenë dhe një në Tulln, ku u hapën me forcë hekurat e dritareve të bodrumit.

Pas Tullnit ai u kthye në Gjermani, ku janë konfirmuar edhe katër skena krimi. Seriali përfundoi me grabitje më 12 shkurt 2020 në një shtëpi në lagjen e 17-të të Vjenës dhe – si në fillim – përsëri në një pronë në Klosterneuburg.

32-vjeçari ndodhet në paraburgim që prej datës 30 janar të këtij viti. Tani çështja më në fund mund të dëgjohej përpara një jurie të kryesuar nga gjyqtarja Monika Zbiral. Edhe pse nuk kishte shumë për të negociuar. Ashtu si në procedimin paraprak, shqiptari ka rrëfyer në gjykatë: “Unë kam besim te drejtësia, ndaj jam fajtor”, duke pasur parasysh provat evidente të ADN-së, çfarë mund të bënte tjetër?

Megjithatë, pas gjithë kësaj kohe dhe për shkak të përdorimit të drogës, ai nuk ishte në gjendje të jepte shpjegime konkrete për të shkuarën.

Ai konsumonte narkotikë intensivisht për 14 vjet, gjë që në vetvete do të shkaktonte probleme me kujtesën. Kujtesa e sistemit të drejtësisë ishte më e mirë. Ekstrakti i dosjeve kriminale nga autoritetet italiane, që gjyqtari kërkoi të tregonte pesë dënime, duke filluar nga viti 2012 – në atë kohë edhe për vjedhje – dhe së fundmi në 2021 po për vjedhje.

Në Itali ai kreu një dënim total prej tre vjet e gjysmë. Nuk do ta besoni, por në Austri ai ishte i pafajshëm deri në ditën e gjyqit. Jurisë nuk iu desh shumë kohë për të marrë vendimin.  Ndaj tij u aplikua një dënim me burg pa kushte, i njëjtë me atë që kishte dhënë drejtësia në Itali, prej tre vjet e gjysmë. “I kërkoj falje shtetit austriak dhe qytetarëve të tij”, tha në fund 32-vjeçari.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb