Presidenti Putin ka rikthyer titullin e epokës sovjetike për gratë që kanë dhjetë ose më shumë fëmijë, ndërsa Rusia përballet me një krizë demografike që është përkeqësuar nga lufta në Ukrainë.

Jozef Stalini vendosi titullin “Nëna Heroinë” në 1944 për të inkurajuar familjet e mëdha pas vdekjes së dhjetëra miliona qytetarëve sovjetikë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Më shumë se 400,000 gra morën titullin përpara se të hiqej pas rënies së Bashkimit Sovjetik në 1991.

Sipas dekretit të Putinit, gratë do të marrin një pagesë të vetme prej një milion rubla (13,500 £) pasi fëmija i tyre i dhjetë të ketë mbushur ditëlindjen e parë, me kusht që nëntë fëmijët e tjerë të jenë ende gjallë. Ata gjithashtu do të marrin medaljet e arta të Nënës Heroinë të dekoruara me flamurin rus dhe stemën e vendit.

  • foto galeri
  • foto galeri

Putin njoftoi gjithashtu se përfituesit e çmimit Parental Glory, i krijuar në vitin 2008 për familjet me shtatë ose më shumë fëmijë, do të merrnin pagesa që arrijnë në 700,000 rubla (9,500 £). Disa kritikë të Kremlinit e akuzuan Putinin se i inkurajoi gratë të “prodhonin ushqim për top” për ushtrinë ruse.

“Si rregull, ju mund të mbështeteni vërtet tek ata që janë rritur në një familje të madhe. Ata nuk do të zhgënjejnë një mik, as kolegë, as atdheun e tyre”, tha Putin.

Masa vjen pasi shërbimi shtetëror i statistikave të Rusisë paralajmëroi se popullsia e vendit prej 144 milionë banorësh mund të bjerë në rreth 132 milionë në dy dekadat e ardhshme. Ai tha gjithashtu se numri i njerëzve që jetonin në Rusi kishte rënë me 380,000 midis janarit dhe qershorit. Kombet e Bashkuara kanë parashikuar që në skenarin më të keq, popullsia e Rusisë mund të bjerë në vetëm 83 milionë deri në vitin 2100.

Dhjetëra mijëra të rinj rusë mendohet se kanë vdekur në Ukrainë që kur Putin urdhëroi një pushtim në shkurt. Mosha mesatare e të vrarëve mendohet të jetë vetëm 21 vjeç.

Përveç viktimave ushtarake, qindra mijëra njerëz, duke përfshirë akademikë, gazetarë dhe specialistë të IT, kanë emigruar nga Rusia që nga fillimi i luftës.

Dekreti i Putinit është pjesë e një politike të Kremlinit për promovimin e asaj që portretizohet si “vlera tradicionale”. Një grup deputetësh pro Putinit kohët e fundit parashtruan legjislacionin që do të përjashtonte çdo diskutim publik për ciftet që mendojnë të mos lindin fëmijë, diçka që ata e cilësuan se ishte po aq e dëmshme për të ardhmen e Rusisë sa abuzimi me drogën, vetëvrasjet dhe ekstremizmin politik. /The Times/