Gjyqi për krime lufte ndaj një ushtari rus 21-vjeçar është shtyrë për të enjten për shkak se shumë anëtarë të medias po mbushnin sallën e gjyqit në Kiev.

Vadim Shishimarin doli përpara gjyqit të parë për krimet e luftës që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt. Ai akuzohet për vrasjen e një civili 62-vjeçar të paarmatosur në rajonin Sumy të Ukrainës, sipas zyrës së prokurorit të përgjithshëm të vendit.

Shishimarin tha “plotësisht” fajtor kur u pyet se si u deklarua. Ushtari rus u shfaq në një kuti xhami në sallën e mbushur të gjyqit në gjykatën e Kievit, përballë dhjetëra kamerave. Ai nuk pranoi të fliste kur u pyet nga gjykata.

Shishimarin, i veshur me një bluzë gri-blu me një kokë të rruar, u pa duke dëgjuar përkthyesin e tij ukrainas-rusisht ndërsa i lexonin akuzat. Avokati i tij mbrojtës Viktor Ovsyannikov u ul në të njëjtën stol me përkthyesin.

Edhe familja e viktimës ishte në sallën e gjyqit dhe do të dëshmonte.

Përgjigja e Kremlinit: Rusia tha se ende nuk ka detaje në lidhje me rastin e Shishimarin në Ukrainë dhe i konsideron akuzat “të papranueshme”, “të egër” dhe “të inskenuara”, sipas zëdhënësit të Kremlinit Dmitry Peskov.

“Ende nuk kemi informacion për këtë rast. Dhe aftësia për të ofruar ndihmë është gjithashtu shumë e kufizuar për shkak të mungesës së misionit tonë diplomatik [në Ukrainë]. Por edhe një herë e përsëris, nuk kam asnjë informacion për këtë rast”, tha Peskov në konferencën e tij të përditshme për shtyp të mërkurën.

Kur u pyet për qëndrimin e Kremlinit mbi akuzat për krime lufte që dyshohet se janë kryer nga ushtria ruse në Ukrainë, Peskov tha se akuzat ishin “të papranueshme” dhe pretendoi se shumica ishin “incidente të inskenuara”.