Përpjekja e Ukrainës për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian do të kërkonte të paktën “15 ose 20 vjet” për t’u përfunduar, tha të dielën
ministri i Çështjeve Evropiane të Francës, Clement Beaune.

“Nëse themi se Ukraina do të anëtarësohet në Bashkimin Evropian për 6 muaj, një vit, dy vjet, ne gënjejmë. Nuk është e vërtetë,” i tha Beaune stacionit radiofonik të komunitetit hebre Radio J. “Ndoshta janë ndoshta 15 ose 20 vjet. Pavarësisht se çfarë, është shumë e gjatë,” shtoi ai.

“Duhet shumë kohë dhe nuk dua që ne të shesim iluzione dhe gënjeshtra. Nëse u themi ukrainasve ‘mirë se erdhët në Bashkimin Evropian, por ju nuk e keni lexuar plotësisht kontratën, fusnota thotë: hej do të jetë pas 15 vjetësh’, atëherë mendoj se ne po krijojmë terrenin për zhgënjimin e një brezi të tërë. ukrainas”, tha Beaune.

Ministri francez vazhdoi të thoshte se propozimi i fundit i Macron për të krijuar një komunitet të ri politik evropian jashtë BE-së,
përfshirë Ukrainën, nuk ishte “një alternativë” ndaj çdo anëtarësimi në BE për Ukrainën dhe “nuk e pengoi anëtarësimin e saj të ardhshëm në BE”.

“Është një projekt plotësues i Bashkimit Evropian, i cili mund të ofrojë një projekt konkret politik për vendet që nuk janë në zemër të Bashkimit Evropian, por që duan të afrohen me Bashkimin”, tha ministri.

Burimi: CNN

(BalkanWeb)