Që nga viti 2010, Bullgaria ka rritur pjesën e energjisë së rinovueshme të prodhuar nga 8% në 15%, duke ruajtur lëndët djegëse fosile të lëngëta dhe të energjisë bërthamore dhe reduktuar pjesën e lëndëve djegëse të ngurta fosile nga 37% në 26%, sipas të dhënave të Komisionit Evropian.

Përqindja e varësisë nga importi i lëndëve djegëse fosile në Bullgari ka rënë nga 40,15% në 36,14%.

“Pas luftës në Ukrainë, Bullgaria ka diversifikuar furnizuesit e saj të gazit, por mbetet e varur nga karburantet fosile”, sipas KE-së.

Të dhënat tregojnë se përqindja e njerëzve të varfër që janë konsumatorë të energjisë në Bullgari po bie, por mbetet pothuajse tre herë më e lartë se mesatarja e BE-së.

Në vitin 2020, 22,2% e qytetarëve në vend nuk kanë paguar në kohë faturat e energjisë, krahasuar me 19,2% në 2021 dhe 18,8% në 2022, krahasuar me 6,9% në BE.

Bullgarët që raportuan se nuk kanë mundësi financiare për të mbajtur banesat e tyre të ngrohta u vlerësuan në 27,5% për qind në 2020, 23,7% në 2021 dhe 22,5% në 2022.

Sipas BE-së, këto shifra u rritën nga 7,5% në 9,3% respektivisht.

Sipas KE, Bullgaria duhet të rrisë kapacitetin e ruajtjes së energjisë përmes një qasjeje më fleksibël ndaj sistemit energjetik.

Gjithashtu, KE rekomandon përmirësimin e dixhitalizimit të rrjetit elektrik dhe ndërlidhjen e tij me rrjetet e vendeve fqinje.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb