Komisioni Evropian ka ndarë 100 milionë euro të tjera për shtatë shtete anëtare që kanë pritur një numër të madh refugjatësh ukrainas.

Kështu thuhet në një deklaratë të publikuar në faqen e internetit të Komisionit Evropian.

“Komisioni vuri në dispozicion 100 milionë euro të tjera për shtatë shtete anëtare që kanë pritur një numër të madh refugjatësh. Vendimi vjen pas ngjarjes së premtimeve globale të 9 prillit “Ngrihuni për Ukrainën”, ku Komisioni angazhoi deri në 400 milionë euro për të mbështetur refugjatët nga Ukraina në shtetet anëtare më të prekura”, thuhet në deklaratë.

Vihet re se kësti i parë prej 248 milionë euro si ndihmë emergjente u nda në maj për pesë shtete anëtare të vijës së parë: Polonia, Rumania, Hungaria, Sllovakia dhe Republika Çeke. Kësti i dytë i ndihmës emergjente nga fondet e punëve të brendshme do të mbështesë Poloninë, Sllovakinë, Republikën Çeke, Bullgarinë, Estoninë, Letoninë dhe Lituaninë.

“Shtetet anëtare mund t’i përdorin këto fonde për të vazhduar ofrimin e ndihmës së menjëhershme për refugjatët, si ushqim, transport dhe strehim të përkohshëm. Këto fonde mund të mbështesin gjithashtu kapacitetin e tyre për të integruar refugjatët, duke përfshirë edhe ata të pambrojtur, siç janë të miturit e pashoqëruar”, thuhet në deklaratë.

Sipas Komisionit Evropian, 52 milionë euro të mbetura do të ndahen në një fazë të mëvonshme për nevojat e reja, si projektet e akomodimit, ofrimi i ndihmës së parë psikologjike cilësore, shëndeti mendor dhe mbështetje psikosociale për personat që ikin nga Ukraina.

Siç është raportuar, që nga fillimi i pushtimit të plotë ushtarak të Rusisë në Ukrainë në shkurt 2022, BE-ja ka ofruar ndihmë politike, ekonomike, financiare, humanitare dhe ushtarake për Ukrainën.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb