Është agimi në komunitetin Serena, në mes të Amazonës ekuadoriane. Përgjatë lumit Jatunyacu, i cili më vonë bashkohet me lumin Amazon në provincën Napo, Elsa Cerda, një grua indigjene Kichwa 43-vjeçare, prodhon gjethet e guayusa (një bimë vendase nga pyjet e shiut) në një tenxhere. Ajo shënon fillimin e Guayusa Upina, një ritual i kryer nga popujt indigjenë të Amazonës përpara se të fillojnë aktivitetet e tyre të përditshme.

Kjo traditë është më shumë se një rutinë; është një lidhje shpirtërore me rrënjët e tyre stërgjyshore. Ndërsa rrezet e para të dritës fillojnë të filtrojnë nëpër mbulesën e pemës, një grup i larmishëm prej 35 grave, nga 23 deri në 85 vjeç, mbërrin një nga një në ceremoni. Më e madhja mes tyre, Corina Andy, e cila quhet me dashuri “abuela”, “gjyshja”, i udhëheq ata në një ritual pastrimi kolektiv duke përdorur bimë mjekësore.

Ndërkohë, gratë më të reja këndojnë dhe kërcejnë me këngë tradicionale në gjuhën e tyre amtare, Kichwa Napo. “Forcë, forcë!” Cerda bërtet dhe ndërsa jehona zgjat, gratë përgjigjen me “roje, roje!”.

‘Milingonat e forta’

Grupi mban emrin “Yuturi Warmi”. Elsie Alvarado, një nga anëtarët më të rinj të Yuturi Warmi, shpjegon se në gjuhën kichwa “Yuturi” i referohet një lloji të milingonës në Amazonë e njohur për natyrën e saj të fortë dhe mbrojtëse, dhe “Warmi” do të thotë grua. “Ne zgjodhëm këtë emër për grupin sepse ai simbolizon luftën dhe forcën tonë, njësoj si milingonat që rezistojnë dhe mbrojnë territorin e tyre,” thotë ajo.

Yuturi Warmi monitoron me vendosmëri kërcënimin e aktiviteteve të minierave në komunitetin e tyre prej 154 anëtarësh duke patrulluar një sipërfaqe të madhe toke, e cila sipas grave është midis 7,8 km katrorë dhe 10 km katrorë. Pavarësisht se ka kontaminim metalik të raportuar lart dhe poshtë rrymës, gratë thonë se pjesa e tyre e tokës dhe lumi kanë mbetur të pacenuar. “Ujërat e Serenës mbeten të pastra, duke na lejuar të peshkojmë specie vendase si katachamas dhe bokachicas që lulëzojnë në këto ujëra të pandotura,” thotë Andy.

I vendosur një orë me makinë nga Tena, kryeqyteti i provincës Napo, komuniteti Serena qëndron mes 50 komuniteteve indigjene përgjatë lumit Jatunyacu. Roli i tyre si kujdestarë Amazonianë përfshin mbrojtjen e territorit nga ndotja dhe ruajtjen e tokës dhe lumenjve nga aktivitetet që rrezikojnë biodiversitetin, të tilla si shpyllëzimi dhe operacionet e minierave.

Andrea Sempértegui, studiues dhe asistent profesor i politikës në Kolegjin Whitman në Uashington, thekson “luftën e gjatë, por shpesh të padukshme të grave indigjene në industrinë nxjerrëse”. Grupe të tilla si Yuturi Warmi “po e sjellin këtë luftë në ballë dhe po fitojnë njohjen shumë të nevojshme”.

Gratë e pozicionit të Yuturi Warmi është të “qëndrojnë në vijën e parë, duke mishëruar qëndrueshmërinë, vendosmërinë dhe forcën e grave indigjene në Amazonë”, thotë Cerda, e cila vepron si udhëheqëse e grupit.

Katalizatori për formimin e Yuturi Warmi fillon në vitin 2020, kur 35 gra Serena, përfshirë fermerë, shtëpiake, artizanë dhe studentë, u bashkuan për të mbrojtur tokën dhe lumin e tyre. Gratë filluan të mblidheshin çdo javë për përditësimet e komunitetit, duke ndarë praktikat më të mira të monitorimit, gjetjet, shqetësimet dhe zgjidhjet dhe ato ende vazhdojnë takimet e tyre javore.

Yuturi Warmi monitoron rajonin një herë në muaj, duke planifikuar me përpikëri se çfarë terreni do të mbulojnë. Të udhëhequr nga Cerda, ata kalojnë përgjatë brigjeve të lumenjve dhe thellë në pyjet përreth, të pajisur me kamera dhe drone që janë blerë falë donacioneve të komunitetit dhe të ardhurave nga shitja e zejeve artizanale. Gjatë patrullimeve të tyre, të cilat zakonisht zgjasin dy deri në tre ditë, gratë mbajnë një sy vigjilent për çdo shenjë të cenimit të minierave ose degradimit të mjedisit.

Kur janë në patrullë, ata dokumentojnë gjetjet e tyre, duke kapur prova fotografike dhe video që katalogohen dhe analizohen pas kthimit të tyre. Këto të dhëna shërbejnë si një mjet kritik në përpjekjet e tyre të avokimit dhe ndërgjegjësimit të komuniteteve lokale dhe ndërkombëtare përmes mediave sociale.

Gratë i nënshtrohen seancave të rregullta trajnimi, me gra më të reja që mësojnë anëtarët e moshuar se si të përdorin këto kamera telefonike dhe drone. Çdo patrullë përfshin një rotacion anëtarësh, veçanërisht të rinjtë, të cilët kryesisht patrullojnë tokën, duke siguruar praninë dhe mbikëqyrjen e vazhdueshme. Gratë nuk mbajnë asnjë armë, duke u mbështetur në praninë e tyre kolektive për të vepruar si një pengesë.

Në rast se janë dëshmitare të aktiviteteve të paligjshme të minierave, gratë kanë prioritet masat jo të dhunshme, si kontaktimi me autoritetet dhe mbledhja e provave.

  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb