Agjencia e OKB-së për refugjatët tha se rreth 186,000 emigrantë dhe refugjatë mbërritën në Evropën Jugore deri më tani këtë vit, shumica dërrmuese në Itali .

Midis janarit dhe 24 shtatorit, mbi 2,500 njerëz që kërkonin të kalonin Mesdheun u gjetën të vdekur ose janë ende të zhdukur, një rritje e konsiderueshme nga 1,680 personat që vdiqën ose u zhdukën gjatë së njëjtës periudhë në 2022, tha Ruven Menikdiwela, Komisionere e Lartë e OKB-së për Refugjatët.

UNHCR vlerëson se mbi 102,000 refugjatë dhe migrantë nga Tunizia, një rritje prej 260% nga viti i kaluar dhe mbi 45,000 nga Libia u përpoqën të kalonin Mesdheun qendror për në Evropë midis janarit dhe gushtit.

Rreth 31,000 njerëz u shpëtuan në det ose u kapën dhe u zbarkuan në Tunizi, ndërsa 10,600 u zbarkuan në Libi, tha Menikdiwela.

Shumica e migrantëve dhe refugjatëve që arritën në Evropën Jugore mbërritën në Itali, mbi 130,000, një rritje prej 83% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022, tha ajo. Të tjerët zbarkuan në Greqi , Spanjë , Qipro dhe Maltë.

Menikdiwela tha në një takim të këshillit të thirrur nga Rusia për migracionin në Evropë se shkalla e lartë e largimit nga Tunizia “rezultojnë nga perceptimi i pasigurisë midis komuniteteve të refugjatëve, pas incidenteve të sulmeve me motive racore dhe gjuhës së urrejtjes, si dhe dëbimeve kolektive nga Libia dhe Algjeria. ”

UNHCR-ja përballet me kufizime në Libi, ku ka regjistruar 50,000 refugjatë dhe azilkërkues dhe “kushtet e mijëra refugjatëve dhe emigrantëve në objektet e paraburgimit zyrtar dhe jozyrtar…. mbetet një shqetësim i madh”, tha ajo.

Shifrat e UNHCR-së që ajo citoi ishin të ngjashme me ato të paraqitura nga Par Liljert, drejtor i zyrës së Zyrës Ndërkombëtare për Migracionin në Kombet e Bashkuara.

Ajo gjithashtu theksoi “kushtet e rënda me të cilat përballen emigrantët dhe refugjatët” që kërkojnë të kalojnë Mesdheun.

“Të dhënat e fundit të IOM-it tregojnë se nga janari deri në shtator 2023, më shumë se 187,000 individë kaluan Mesdheun në ndjekje të një të ardhmeje më të mirë dhe premtimit të sigurisë,” i tha Liljert këshillit. “Tragjikisht, gjatë së njëjtës periudhë, IOM regjistroi 2,778 vdekje me 2,093 prej tyre të ndodhura përgjatë rrugës tradhtare të Mesdheut qendror, që është më e rrezikshmja.

“Megjithatë, pavarësisht rreziqeve të qarta, në vitin 2023 ka pasur një rritje të mbërritjeve në Greqi përgjatë kësaj rruge me mbi 300%, ndërkohë që numri i mbërritjeve në Spanjë ka mbetur i qëndrueshëm, kryesisht përmes rrugës së Atlantikut për në Ishujt Kanarie në krahasim me shifrat e regjistruara në të njëjtën kohë vitin e kaluar”, tha ajo.

IOM gjithashtu dëshmoi një rritje të konsiderueshme të mbërritjeve në Itali, me 130,000 deri më tani këtë vit, krahasuar me rreth 70,000 në 2022.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb