Kombet e Bashkuara i bëjnë thirrje qeverisë etiopiane për lirimin e menjëhershëm të një numri të paprecedentë punonjësish të arrestuar dhe kamionistësh me kontratë, tha të enjten një zëdhënës i OKB-së.

“Ne vazhdojmë të angazhohemi aktivisht me qeverinë për të tentuar të zhbëjmë këtë situatë”, tha Stephane Dujarric, zëdhënësi kryesor i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres. “Ne duam të shohim kolegët tanë të lirohen sa më shpejt të jetë e mundur. Ne duam të shohim ata kontraktorë që janë punësuar nga Kombet e Bashkuara dhe organizatat ndërkombëtare joqeveritare (OJQ) gjithashtu të lirohen sa më shpejt të jetë e mundur.”

Që nga e enjtja, të paktën nëntë anëtarë të stafit të OKB-së dhe më shumë se 70 shoferë kamionësh mbetën në paraburgim, tha ai.

I pyetur në një konferencë për shtyp në lidhje me numrin e të burgosurve në krahasim me paraburgimet e mëparshme të punonjësve të OKB-së, kudo në botë, Dujarric u përgjigj: “Në kujtesën time të fundit është e paprecedentë për sa i përket numrave që po shohim.”

Kombet e Bashkuara dhe OJQ-të punësuan shoferët e kamionit për të shpërndarë ndihma humanitare në rajonin më verior Tigray të Etiopisë.

Më herët gjatë javës, raportet e publikuara thanë se qeveria po grumbullonte njerëz të identifikuar si Tigrayans.

“Nga këndvështrimi ynë, ata janë etiopianë, kolegët tanë, ata janë anëtarë të stafit, pavarësisht se çfarë përkatësie etnike mund të jetë e shënuar në kartat e tyre të identitetit, ata duhet të lirohen,” tha Dujarric.

“Kolegët tanë humanitarë thonë se njerëzit në Amhara kanë nevojë për strehim, ushqim  ujë, ilaçe dhe mbrojtje, pasi luftimet në Amhara kanë bërë që shumë njerëz të zhvendosen rishtazi nga Dessie, Kombolcha, Baati, Kamissie dhe zona të tjera në Amhara. “, tha Dujarric. “Dhjetëra mijëra njerëz të zhvendosur brenda vendit thuhet se janë regjistruar në qytetin e Debre Berhan, ku shumë prej tyre që janë strehuar në dy shkolla.”

Mijëra njerëz raportohet se janë zhvendosur gjithashtu nga Chifra dhe Ada’ar në Afar, tha ai. Shumica e këtyre njerëzve janë gra dhe fëmijë.

Zëdhënësi tha se shqetësimet e sigurisë pengojnë dërgimin e ndihmave humanitare. Energjia elektrike dhe telekomunikacioni u ndërprenë në Dessie dhe Kombolcha në Amhara më 30 tetor. Rreth 915,000 njerëz kanë marrë ndihmë ushqimore dhe gati 160,000 kanë marrë strehim dhe sende të tjera që nga gushti.

Megjithatë, ai tha se asnjë furnizim humanitar i organizuar nga OKB nuk mund të merrte rrugën Semera-Abala-Mekelle në Tigray që nga 18 tetori. Në Semera, rajoni Afar, 364 kamionë po mbahen peng.

Dujarric tha se mungesat e karburantit dhe parave ndikojnë ndjeshëm në aftësinë e Kombeve të Bashkuara dhe partnerëve të saj për të transportuar furnizime, përfshirë ushqimin. Mungesa e pajisjeve thelbësore mjekësore, furnizimeve dhe vaksinave në të gjithë Tigray po ndikon gjithashtu seriozisht në disponueshmërinë e kujdesit shëndetësor.

Megjithatë, partnerët humanitarë mbeten në Tigray, duke synuar të ofrojnë ndihmë me burimet e disponueshme, tha ai.

Midis 28 tetorit dhe 3 nëntorit, rreth 112,000 njerëz morën ushqim në Tigray, shumë më poshtë mesatares prej 870,000 të synuar për ndihmë çdo javë, tha ai.

Në të gjithë vendin, operacionet humanitare përballen me një hendek financimi prej 1.3 miliardë dollarë amerikanë, duke përfshirë 350 milionë dollarë vetëm për përgjigjen në Tigray, tha ai.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb