Sipas një analize të re gjithëpërfshirëse të publikuar nga Global Nutrition Cluster, një rritje e madhe e kequshqyerjes mes fëmijëve, grave shtatzëna dhe gjidhënëse në Rripin e Gazës përbën kërcënim të rëndë për shëndetin e tyre.

Mes luftës së Izraelit ndaj Gazës, ushqimi dhe uji i sigurt janë bërë tepër të pakta dhe sëmundjet janë të përhapura, duke kompromentuar ushqimin dhe imunitetin e grave dhe fëmijëve dhe duke rezultuar në një rritje të kequshqyerjes akute, shkroi unicef.org.

Raporti, Vulnerabiliteti i të ushqyerit dhe Analiza e Situatës, zbulon se është veçanërisht ekstreme në Rripin verior të Gazës, i cili është ndërprerë pothuajse plotësisht nga ndihmat për javë të tëra. Ekzaminimet e të ushqyerit të kryera në strehimoret dhe qendrat shëndetësore në veri zbuluan se 15.6 përqind ose 1 në 6 fëmijë nën 2 vjeç janë të kequshqyer në mënyrë akute. Nga këto, pothuajse 3 për qind vuajnë nga humbja e rëndë, forma më kërcënuese për jetën e kequshqyerjes, e cila i vë fëmijët e vegjël në rrezikun më të lartë të komplikimeve mjekësore dhe vdekjes, nëse nuk marrin trajtim urgjent.

“Rripi i Gazës është gati të dëshmojë një shpërthim në vdekjet e fëmijëve të parandalueshme, gjë që do të komplikonte nivelin tashmë të padurueshëm të vdekjeve të fëmijëve në Gaza”, tha Zëvendës Drejtori Ekzekutiv i UNICEF-it për Veprimet Humanitare dhe Operacionet e Furnizimit, Ted Chaiban.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb