Viti 2024 mund të jetë më i nxehtë nën ndikimin e El Ninos sesa viti 2023 që thyen rekordin, paralajmëruan Kombet e Bashkuara, pasi kërkuan shkurtime drastike të emetimeve për të luftuar ndryshimet klimatike.

Organizata Botërore Meteorologjike e OKB-së tha se rekorde të reja mujore të temperaturës vendoseshin çdo muaj midis qershorit dhe dhjetorit dhe modeli ka të ngjarë të vazhdojë për shkak të fenomenit të motit të ngrohjes El Nino.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA (NOAA) parashikoi se ka një në tre shanse që viti 2024 të jetë më i ngrohtë se 2023 dhe një siguri 99 për qind që viti 2024 do të renditet ndër pesë vitet më të ngrohta ndonjëherë.

Agjencia e OKB-së për motin dhe klimën e OKB-së tha se korriku dhe gushti i vitit të kaluar ishin dy muajt më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë, pasi zyrtarisht konfirmoi se viti 2023 ishte viti më i ngrohtë i regjistruar “me një diferencë të madhe”.

WMO tha se temperatura mesatare vjetore globale e vitit 2023 ishte 1.45 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale (1850-1900).

Marrëveshja e klimës e Parisit e 2015-ës synonte të kufizonte ngrohjen globale në shumë më pak se dy gradë Celsius mbi nivelet para-industriale dhe 1.5 gradë Celsius nëse është e mundur.

Sekretarja e re e përgjithshme e OBM-së, Celeste Saulo, paralajmëroi se El Nino, i cili u shfaq në mes të vitit 2023, ka të ngjarë të rrisë nxehtësinë edhe më tej në vitin 2024.

Modeli klimatik i natyrshëm, i lidhur zakonisht me rritjen e nxehtësisë në mbarë botën, zakonisht rrit temperaturat globale në vitin pas zhvillimit të tij.

“Zhvendosja nga ftohja e La Nina në ngrohjen e El Ninos nga mesi i vitit 2023 reflektohet qartë në rritjen e temperaturës”, tha ajo.

“Duke pasur parasysh që El Nino zakonisht ka ndikimin më të madh në temperaturat globale pasi arrin kulmin, viti 2024 mund të jetë edhe më i nxehtë”.

NOAA tha se temperatura e sipërfaqes globale në vitin 2023 ishte 1.18 gradë Celsius mbi mesataren e shekullit të 20-të dhe ishte më e nxehtë se viti i ardhshëm më i ngrohtë, 2016, me një diferencë rekord prej 0.15 gradë Celsius.

Arktiku, Amerika Veriore Veriore, Azia Qendrore, Atlantiku Verior dhe Paqësori tropikal lindor ishin veçanërisht më të nxehtë.

Saulo tha se ndryshimi i klimës tani është “sfida më e madhe me të cilën përballet njerëzimi”.

Një raport i WMO në nëntor zbuloi se përqendrimet e tre gazeve serrë kryesore që bllokojnë nxehtësinë, dioksidi i karbonit, metani dhe oksidi i azotit arritën nivele të larta rekord në vitin 2022, me të dhëna paraprake që tregojnë se nivelet vazhduan të rriteshin në vitin 2023.

“Ndryshimi i klimës po përshkallëzohet dhe kjo është pa mëdyshje për shkak të aktiviteteve njerëzore,” tha Saulo.

“Ne nuk mund të presim më gjatë. Ne tashmë po ndërmarrim veprime, por duhet të bëjmë më shumë dhe duhet ta bëjmë shpejt.

“Ne duhet të bëjmë reduktime drastike në emetimet e gazeve serrë dhe të përshpejtojmë kalimin drejt burimeve të rinovueshme të energjisë.”

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres tha se veprimet e njerëzimit po “digjnin Tokën”.

“2023 ishte thjesht një vrojtim i të ardhmes katastrofike që na pret nëse nuk veprojmë tani”, tha ai.

WMO tha se që nga vitet 1980, çdo dekadë ka qenë më e ngrohtë se ajo e mëparshme – ndërsa nëntë vitet më të ngrohta të regjistruara kanë qenë që nga viti 2015.

Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të BE-së Copernicus lëshoi ​​të martën gjetjet e tij të temperaturës për vitin 2023, ndërsa NOAA dhe NASA publikuan të tyret njëkohësisht me WMO të premten.

WMO konsolidon shifrat nga gjashtë grupe të dhënash kryesore ndërkombëtare për të ofruar një vlerësim autoritativ të temperaturës.

Ai tha se temperatura mesatare 10-vjeçare nga 2014 në 2023 ishte 1.20 gradë Celsius mbi mesataren para-industriale.

Edhe nëse temperatura mesatare e sipërfaqes së Tokës kalon 1.5 gradë Celsius në vitin 2024, kjo nuk do të thotë se bota ka dështuar të përmbushë objektivin e Marrëveshjes së Parisit për të kufizuar ngrohjen globale nën atë prag.

Kjo do të ndodhte vetëm pas disa vitesh të njëpasnjëshme mbi standardin 1.5 gradë Celsius, dhe madje edhe atëherë traktati i vitit 2015 lejon mundësinë e uljes së temperaturës së Tokës pas një periudhe “tejkalimi”.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb