“Pandora Papers” ka zbuluar të dhëna të siguruara nga rreth 12 milionë dokumente, që nxjerrin në pah pasuritë e fshehura, shmangien e taksave dhe në disa raste, pastrimin e parave nga disa prej kompanive më të fuqishme të botës.

Në këtë investigim, kanë marrë pjesë rreth 600 gazetarë në 117 vende të botës, të cilët kanë hulumtuar në mijëra dosje e kanë diskutuar me qindra burime.

Çfarë është zbuluar?

“Pandora Papers” ka siguruar të dhëna nga 6.4 milionë dokumente, pothuajse tre milionë imazhe, më shumë se 1 milion email dhe. Historitë e zbuluara tregojnë shpenzimet marramendëse të Mbretit të Jordanisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA, përmes kompanive në pronësi të fshehura. Po ashtu, aty përmendet dhe presidenti i Azerbajxhanit që dyshohet se ka investuar në prona në Britani prej më shumë se 400 milionë eurosh.

Dosjet ekspozojnë sesi disa nga njerëzit më të fuqishëm në botë, përfshirë më shumë se 330 politikanë nga 90 vende, përdorin kompani sekrete në det të hapur për të fshehur pasurinë e tyre.

Çfarë kuptojmë me ‘në det të hapur’?

Dokumentet Pandora zbulojnë rrjete komplekse të kompanive që janë krijuar përtej kufijve, shpesh duke rezultuar në pronësi të fshehur të parave dhe aseteve.
Për shembull, dikush mund të ketë një pronë në Mbretërinë e Bashkuar, por ta zotërojë atë nëpërmjet një zinxhiri kompanish me bazë në vende të tjera, ose “në det të hapur”.
Këto vende ose territore në det të hapur janë ku:

Destinacionet shpesh quhen parajsa tatimore ose juridiksione të fshehtësisë. Nuk ka një listë përfundimtare të parajsave tatimore, por destinacionet më të njohura përfshijnë territoret britanike jashtë shtetit, si Ishujt Kajman dhe Ishujt e Virgjër Britanikë, si dhe vende të tilla si Zvicra dhe Singapori.
A është e paligjshme të përdorësh një parajsë tatimore?

Boshllëqet në ligj i lejojnë njerëzit që të shmangin ligjërisht pagimin e disa taksave duke lëvizur paratë e tyre ose duke krijuar kompani në parajsa tatimore, por shpesh shihet si joetike. Ekzistojnë gjithashtu një numër arsyesh legjitime që njerëzit mund të duan të mbajnë para dhe pasuri në vende të ndryshme, të tilla si

mbrojtja nga sulmet kriminale ose mbrojtja nga qeveritë e paqëndrueshme.
Edhe pse të kesh pasuri të fshehta në det të hapur nuk është ilegale, përdorimi i një rrjeti kompleks të kompanive sekrete për të lëvizur para dhe pasuri është mënyra e përsosur për të fshehur të ardhurat e kriminalitetit.
Ka pasur thirrje të përsëritura për politikanët që ta bëjnë më të vështirë shmangien e taksave ose fshehjen e pasurive, veçanërisht pas rrjedhjeve të mëparshme, siç janë Panama Papers .

Sa e lehtë është të fshihni para në det të hapur?

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të krijoni një kompani guaskë në një nga vendet ose juridiksionet me nivele të larta të fshehtësisë. Kjo është një kompani që ekziston vetëm në emër, pa staf ose zyrë.
Megjithatë kushton para. Firmat e specializuara paguhen për të krijuar dhe drejtuar kompani shell në emrin tuaj. Këto firma mund të japin një adresë dhe emra drejtorësh me pagesë, prandaj duke mos lënë asnjë gjurmë se kush është përfundimisht prapa biznesit.

Sa para fshihen në det të hapur?

Është e pamundur të thuhet me siguri, por vlerësimet kanë qenë nga 5.6 trilionë dollarë në 32 trilionë dollarë, sipas ICIJ. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka thënë se përdorimi i parajsave tatimore u kushton qeverive në mbarë botën deri në 600 miliardë dollarë në taksa të humbura çdo vit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb