Ministri i Rindërtimit, Arben Ahmetaj në konferecën e sotme për shtyp ka bërë një bilanc të qeverisë për politikat se saj sociale në më shumë se 7 vite në pushtet për qytetarët dhe bizneset.

Ahmetaj i qëndron premtimit të 2013 për 300 mijë vende të reja pune, duke thënë se nëse shihet me lupë dhe jo me emocione politike atëhere shifrat janë aty.

”Ai diskutimi pa shifra që bëhet në çdo terren ku janë 300 mijë të punësuari,t kur shihet me lupë të shëndetshme, dhe jo politikisht emocionale. numrat janë aty, siç është konsumi dhe bizneset.”- tha Ahmetaj.

Sipas Ahmetajt në qeverisjen e PS numri i bizneseve të vogla u rrit me 3 herë duke u bërë dhe burim punësimi. Po ashtu ai i qëndroi edhe politikës progresive duke theksuar se ajo risolli në xhep të qytetarëve të shtresës së mesme dhe në nevojë më shumë para.

”Dua të mbaj një përmbledhje të politikave të imëta, se si kemi arritur deri këtu. Buxheti është pasqyra e ndjeshmërisë të qeverisë ndaj qytetarve dhe sipërmarrjes. Kryefjalë politika fiskale. Çdo qytetar mund të shohë si trajtohet nga një mazhorancë.

Dua të ndalem tek biznesi i vogël. Kemi dëgjuar edhe debatin politik, numrat janë domethënës, siç e shihni është rritur me 3 herë numri i bizneseve të vogla. A mundet në një sistem oligarkik të ketë rritje 3 herë, se sa në atë oligarkik të mëparshëm.

Mund të thonë që shih se kanë ripërsëritur veten, shihet edhe tek shifrat e  të punësuarve, biznesi i vogël është rritur shëndetshmërisht. 57 mijë e 251 kishte në 2013, dhe është 151 mijë e 673 sot. Tek biznesi i vogël ka një trajtim të vazhdueshëm social. Biznesi i vogël paguan në 7 vite 130 milionë dollarë më pak se çfarë do paguante në sistemin oligarkik të para 2013.

Ai diskutimi pa shifra që bëhet ku janë 300 mijë të punësuari,t kur shihet me lupë të shëndetshme, dhe jo politikisht emocionale. numrat janë aty, siç është konsumi dhe bizneset.

57 mijë lekë të vjetra në 2013 dhe 2 mijë e 916 mijë lekë në 2020. Dhe tani vijmë tek taksa 0, e paprecedentë. Burim punësimi dhe rritje të ardhurave. Po ta keni parë në vijim mazhoranca e kryeministri e kanë gjeneruar të tillë biznesin e vogël. Familja në biznesin e vogël, një nga anëtarët nuk taksohet, paguhet vetëm sigurimet. Kjo është politikë sociale. Kur flasim për buxhetin, janë dy anë të së njëjtës profil, mazhoranca që është thellësisht social.

33.8 miliardë lekë të kursyera nga TVSH-ja, që do mblidhen në pragun e biznesit, në pragun e poshtë të biznesit të madh. I referohem si premtim i mbajtur, kush merr më shumë paguan më shumë. Është premtim i mbajtur social. Në filozofi të një mazhorance të majtë, në themel sociale.

Numri i të punësuarve në administratë ka rënë, fondi ka shkuar në 71 miliardë në makro. Ndërkohë s’dua të harroj progresivititetin, që është në themel të qëndrimit tonë ndaj klasës së mesme dhe shtresës në nevojë. Progresiviteti i solli para sërish të punësuarve dhe shtresës në nevojë. Gati 1 miliardë, në 8 vite nëpërmjet këtij kursimi është gati-gati njëherë e gjysëm fondi i pagave të administratës që i ka kaluar qytetarëve. Rritja e pagës minimale bruto në 2014 është rritur pra 18.8% ndërsa në raport me 2019 është 31%. Elementë që flasim dhe në lidhje me atë që tha ministrja e financave për rritjen e të ardhurave të disponueshme të qytetarëve. Gjithashtu rritja e pagës mesatare mujore në administratën shtetërore publike. Ja dhe efekti në administratën publike. Ja sa ka përfituar, 160 milionë dollarë më shumë, pa fondin e rritjes së pagave. Që ka fituar çdo vit prej progresivitetit.

E harruar pensionin social. Në gjithë bolorinë. Do të thotë që qytetari vërtet nuk ka paguar kontribute, por shteti nuk të lë në rrugë. Po totë dikusht pak është 74 mijë lekë, po pak është, por ishte zero. S’je i braktisur.

Për shtresat vulnerabël, ne jemi nga vendet që paguajmë në raport me popullsinë paguajmë më shumë, duket sikur jemi në luftë, por buxheti ka marrë përsipër të paguajë për këta persona, 31 milionë dolllarë më shumë se në 2013. I lanë pa bukë këta. Ata që sot gërvishtin grykën, me nocione opozitare, më sqaroni këtë, historia na ndihmon të mos paguajmë”-tha Ahmetaj.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb