Qeveria e Shteteve të Bashkuara njoftoi mbështetje buxhetore për Ukrainën në shumën 4.5 miliardë dollarë.

“Sot, Shtetet e Bashkuara vazhduan të mbështesin angazhimin e tyre të palëkundur ndaj Ukrainës me mobilizimin e një granti shtesë prej 4.5 miliardë dollarësh për mbështetje të drejtpërdrejtë buxhetore. Këto fonde do të fillojnë të disbursohen në javët e ardhshme dhe do të ndihmojnë Qeverinë e Ukrainës  forcimin e stabilitetit ekonomik dhe mbështetjen e shërbimeve kryesore të qeverisë, duke përfshirë pagat për punonjësit e spitalit, punonjësit e qeverisë dhe mësuesit, si dhe ndihmën sociale për të moshuarit dhe të pambrojturit”, tha Sekretarja e Thesarit.

Ajo shtoi se, në kombinim me mbështetjen e sigurisë së SHBA-së dhe trimërinë e pamasë të popullit ukrainas, këto fonde janë një mjet kritik për rezistencën e Ukrainës ndaj pushtimit të paprovokuar të Putinit.

“Këto disbursime do të sjellin mbështetjen totale të buxhetit të drejtpërdrejtë të SHBA për Ukrainën në 13 miliardë dollarë, të gjitha në grante. Ne inkurajojmë donatorët e tjerë që të rrisin dhe përshpejtojnë ndihmën e tyre për Ukrainën. Përveç ofrimit të mbështetjes ekonomike, Departamenti i Thesarit dhe qeveria e SHBA do të vazhdojnë të përdorin të gjitha mjetet tona, duke përfshirë koalicionin tonë historik të sanksioneve, për të dobësuar makinën luftarake të Putinit”, tha Yellen.

Ukraina ka marrë 60 milionë dollarë nga Banka Botërore, të cilat do të drejtohen për rimbursimin e shpenzimeve të buxhetit të shtetit të bëra për të siguruar pagesat për punonjësit e organeve shtetërore dhe objekteve buxhetore arsimore.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb