Pas një studimi njëvjeçar, shkencëtarët nuk gjetën prova se aplikacionet dëgjojnë, por ata zbuluan se mund të shikojnë gjithçka që ju bëni.

Një grup i akademikëve të shkencave kompjuterike zhvilloi një eksperiment që testoi mbi 17,000 nga aplikacionet më të njohura të Android për të përcaktuar nëse ndonjë prej tyre regjistroi audio nga mikrofoni i telefonit.

Disa nga këto aplikacione ishin vetë Facebook dhe mbi 8,000 aplikacione të tjera të afta për të dërguar informacion në platformën e mediave sociale.

Nga grupi i aplikacioneve të testuara, më shumë se gjysma kishin leje për të hyrë në kamerën dhe mikrofonin e pajisjes, sipas raportit, i cili do të lejonte çdo bisedë që kishte derisa të hapte aplikacionin për t’u regjistruar potencialisht.

Duke përdorur një program të automatizuar si një metodë për të bashkëvepruar me aplikacionet në pajisje, u analizua i gjithë trafiku i krijuar dhe kërkuesit përcaktuan se asnjë audio nuk u dërgua në ndonjë domein të palëve të treta.

Studiuesit nxituan për të përmendur kufizimet e studimit dhe kurrë nuk bënë një pretendim përfundimtar se aplikacionet tuaj janë duke ju dëgjuar fshehurazi.

Duke qënë se një sistem i automatizuar është përdorur për të testuar aplikacionet, rezultatet mund të jenë të ndryshme nga ajo që një njeri do të haste. Sistemi i automatizuar gjithashtu nuk ishte në gjendje të nënshkruante në këto aplikacione dhe mund të kishte humbur audio që u përpunuan në vend në pajisje.

Por, studiuesit kanë vërejtur diçka tjetër shokuese, sipas Gizmodos. Disa aplikacione kishin marrë regjistrime video dhe screenshot të asaj që njerëzit po bënin. Këto screenshots u dërguan pastaj në domeinet e palëve të treta.

Një nga këto aplikacione, GoPuff – një shërbim i ngjashëm me PostMates, por që përdoret kryesisht për dërgesat e “munchies”, kishte regjistruar një video të ekranit të aplikacionit dhe e dërgoi në një kompani të tretë të analizës mobile Appsee.

Për aplikacionet e shpërndarjes, informacionet e ndjeshme si numrat dhe adresat e kartës së kreditit janë grupet kryesore të përdoruesve të të dhënave që hyjnë.

Në një mënyrë të ngjashme, GoPuff kishte regjistruar dhe dërguar një regjistrim të ekranit që kërkon një kod zip të klientit. Politika e privatësisë e GoPuff nuk njoftoi përdoruesit se ekranet e tyre potencialisht mund të regjistrohen.

Pasi studiuesit kontaktuan GoPuff në lidhje me atë që kishin gjetur, ata përditësuan politikën e tyre të privatësisë për të thënë se “informacioni personalisht i identifikueshëm” i përdoruesit mund të mblidhet.

Pra, duke u përpjekur për të zhbllokuar një teori komploti, hulumtuesit ishin në gjendje të krijojnë një situatë të hapur për një tjetër që të zërë vendin.

Dhe pa zbulime të lehta të njohura nga kompanitë që ekranin tuaj mund të regjistrohen, kjo teori e re mund të vazhdojë po aq fort sa ai që studiuesit ishin të etur për të dëgjuar, raporton PCWorld Albanian.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb