Dëshironi të dini nëse keni shenja të hershme të humbjes së dëgjimit? Epo, tani mundeni falë një testi të thjeshtë 30 sekondash. Testi, i krijuar nga dëgjimi i aplikacionit shëndetësor “eargym”, ju kërkon të shtypni butonin e pauzës kur nuk mund të dëgjoni më tonin që luhet në sfond.

Frekuenca e tonit që përdoruesit mund të dëgjojnë (e matur në Hertz) përdoret për të vlerësuar moshën e dëgjimit të përdoruesit, sepse ndërsa rritemi aq më e vështirë është për veshët tanë të dëgjojnë frekuenca më të larta. Shumica e njerëzve fillojnë të jenë në gjendje të dëgjojnë tinguj deri në 20,000 Hz.

Kjo pothuajse përgjysmohet në 11,500 Hz kur arrin të 40-at dhe bie edhe më tej (8,000 Hz) për të rriturit në të 60-at, sipas një studimi të vitit 2021 i publikuar në Journal of Otolaryngology- Head and Neck Surgery. Në një analizë të fundit të rezultateve të një versioni të bazuar në aplikacione të këtij testi, eargym zbuloi se pothuajse gjysma (47 për qind) e 16-35 vjeç kanë një moshë dëgjimi që është më e vjetër se mosha e tyre biologjike.

Nga 16-35 vjeç që kishin një moshë më të madhe dëgjimi, diferenca mesatare e moshës midis moshës së dëgjimit dhe moshës së tyre biologjike ishte 13 vjeç. Andy Shanks, ekspert i shëndetit të dëgjimit dhe bashkëthemelues në eargym, tha: “Shumica prej nesh do të përjetojnë një formë të humbjes së dëgjimit gjatë jetës sonë.

“Por nëse mund t’i dallojmë shenjat herët dhe të bëjmë disa ndryshime të vogla, ne mund të marrim hapa për të mbrojtur dëgjimin dhe për të parandaluar humbjen e dëgjimit të shmangshme në të ardhmen.” Ai sugjeron përdorimin e lojërave të tilla si ky test 30 sekondash për të kontrolluar rregullisht dëgjimin tuaj dhe për të kuptuar çdo ndryshim jonormal. Humbja e dëgjimit është një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut të modifikueshëm për demencën dhe lidhet fort me shëndetin e dobët mendor dhe rënien njohëse.

Rreth 12 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar janë të prekur nga humbja e dëgjimit. Ajo është e lidhur me izolimin social dhe rënien njohëse, dhe është një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut të modifikueshëm kur bëhet fjalë për zhvillimin e demencës. Megjithatë, të rriturit presin mesatarisht 8.9 vjet përpara se të kërkojnë ndihmë.

Hulumtimet sugjerojnë se humbja e dëgjimit i kushton ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar 25 miliardë paund në vit si rezultat i produktivitetit të humbur dhe papunësisë.

Shenjat e zakonshme që ju vuani nga humbja e dëgjimit përfshijnë; kërkesa ndaj njerëzve që të përsërisin veten, vështirësi në dëgjimin në telefon dhe dëgjimin e muzikës ose televizorit me një volum më të lartë se sa njerëzit e tjerë kanë nevojë.

Ka shumë shkaqe të mundshme të humbjes së dëgjimit, të tilla si infeksioni i veshit, dylli i veshit ose mosha. Por mund të shkaktohet edhe nga një daulle e veshit e shpuar, e cila shkakton një humbje të papritur të dëgjimit ose sëmundjen e Menierit, e cila mund të ndikojë në ekuilibrin dhe dëgjimin. Nëse vëreni shenja të humbjes së dëgjimit, është e rëndësishme të mos bëni vetë-diagnostikim dhe të vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm për një test më të plotë të dëgjimit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb