Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh ka deshifruar për herë të parë gjenomin e Ludwig van Beethoven nga tufat e flokëve të kompozitorit të madh. Siç doli, Beethoven ishte i predispozuar për sëmundje të mëlçisë dhe ishte i infektuar me hepatit B, i cili, i kombinuar me konsumimin e alkoolit, mund të ketë çuar në vdekjen e tij.

Ekipi hulumtues përfshinte Universitetin e Kembrixhit, Qendrën Beethoven të Universitetit të San Jose, Shoqërinë Amerikane të Beethovenit, Universitetin Katolik të Leuvenit, Spitalin Universitar të Bonit, Universitetin e Bonit, kompaninë e testimit gjenetik “FamilyTreeDNA”, Muzeu i Beethoven në Bon dhe Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare.

Shëndeti i kompozitorit të madh dhe shkaku i vdekjes janë diskutuar gjatë, por pa kërkime gjenetike. Për hulumtimin aktual, të botuar në revistën “Current Biology”, janë studiuar pesë tufa flokësh, të gjitha nga shtatë vitet e fundit të jetës së Beethoven , të cilat, sipas studiuesve, janë “pothuajse me siguri autentike”. Në total, ekipi kreu teste të vërtetimit në tetë mostra flokësh të marra nga koleksionet publike dhe private në Evropë dhe SHBA. Nëpërmjet këtyre testeve studiuesit zbuluan se të paktën dy nga tufat nuk vinin nga Bethoven, duke përfshirë një tufë të famshme që dikur besohej se ishte prerë nga koka e kompozitorit të ndjerë ngamuzikanti 15-vjeçar Ferdinand Hiller. Analizat e mëparshme të tufës ‘Hiller’ kishin mbështetur hipotezën se Beethoven ishte helmuar nga plumbi, por tani është përcaktuar se tufa i përkiste një gruaje.

  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri
  • foto galeri

Pesë mostra u identifikuan si autentike. Prej tyre, tufa ‘Stumpff’, nga koleksioni i Kevin Brown, një anëtar i Shoqatës Amerikane të Beethoven, doli si ekzemplari më i ruajtur me lidhjen më të fortë midis ADN-së së nxjerrë nga kjo tufë dhe njerëzve që jetojnë në North Rhine-in e sotëm -Vestfalia, prej nga vjen prejardhja e njohur gjermane e Beethoven.

Qëllimi kryesor i studimit ishte të hidhte dritë mbi problemet shëndetësore të Beethoven, duke përfshirë humbjen progresive të dëgjimit. Ekipi hetoi gjithashtu shkaqet e mundshme gjenetike të problemeve kronike gastrointestinale të Beethoven dhe një sëmundje të rëndë të mëlçisë që kulmoi me vdekjen e tij në 1827. Cirroza është konsideruar prej kohësh shkaku më i mundshëm i vdekjes së tij në moshën 56-vjeçare.

Ekipi i shkencëtarëve nuk mund të gjente një shkak përfundimtar për shurdhimin ose problemet gastrointestinale të Beethoven. Megjithatë, ata zbuluan një numër të konsiderueshëm faktorësh të rrezikut gjenetik për sëmundjen e mëlçisë. Ata gjetën gjithashtu prova të infeksionit nga virusi i hepatitit B, jo më vonë se disa muaj para sëmundjes përfundimtare të kompozitorit.

Ekipi hulumtues beson se infeksioni i hepatitit B i Beethoven mund të ketë shkaktuar sëmundje të rëndë të mëlçisë së kompozitorit, e cila u përkeqësua nga konsumimi i alkoolit dhe rreziku gjenetik. Autori kryesor Tristan Begg i Universitetit të Kembrixhit thotë: “Ne mund të supozojmë nga ‘librat e bisedave’ të Beethoven, të cilat ai i përdori në dekadën e fundit të jetës së tij, se ai konsumonte alkool shumë rregullisht, megjithëse është e vështirë të vlerësohet se sa”. Siç shton ai, “nëse konsumi i alkoolit ishte mjaftueshëm i lartë për një kohë mjaft të gjatë, ndërveprimi me faktorët e rrezikut gjenetik është një shpjegim i mundshëm për cirrozën e tij”.

“Nuk mund të themi me siguri se çfarë e ‘vrau’ Beethovenin,” thotë Johann Krauss, nga Instituti Max Planck për Antropologjinë Evolucionare. “Tani mund të konfirmojmë të paktën praninë e rrezikut të trashëguar dhe infeksionit të virusit të hepatitit B. Ne gjithashtu mund të përjashtojmë shumë shkaqe të tjera gjenetike më pak të besueshme.”

Së fundi, ekipi analizoi gjenomet e pesë të afërmve të gjallë të kompozitorit në Belgjikë, të cilët ndajnë të njëjtin mbiemër dhe kanë, bazuar në të dhënat gjenealogjike, një paraardhës të përbashkët me linjën atërore të Beethoven. Megjithatë, ai nuk mundi të gjente një lidhje mes tyre. Disa prej tyre kishin një paraardhës nga babai me Beethoven në fund të viteve 1500 dhe në fillim të viteve 1600, bazuar në studimet gjenealogjike, por nuk përputheshin me kromozomin Y të gjetur në mostrat origjinale të flokëve. Ekipi arriti në përfundimin se kjo ka të ngjarë të ishte rezultat i të paktën një ngjarjeje jashtëmartesore gjatë brezave. Studimi sugjeron se kjo ngjarje ka ndodhur në periudhën midis arrestimit të paraardhësit të tij Hendrick van Beethoven në rreth 1572 në Belgjikë dhe arrestimit të Ludwig van Beethoven shtatë breza më vonë në 1770 në Bon.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb