Kur zemra është e shëndetshme, gjaku pompohet nga ana e djathtë e zemrës në mushkëri, ku mbledh oksigjen. Pastaj, më pas shtyhet jashtë në anën e majtë të zemrës dhe siguron oksigjen dhe lëndë ushqyese për pjesën tjetër të trupit. Kur zemra është e dobët dhe nuk është në gjendje të kryejë funksionin e saj siç duhet, atëherë trupi nuk arrin të pompojë gjak të mjaftueshëm për të përmbushur nevojat e trupit.

Çfarë mund të shkaktojë një zemër të dobët?

Ka disa arsye që mund të shkaktojnë dobësimin e zemrës.

Sëmundja e arteries koronare

Sëmundja e arteries koronare është deri tani shkaku më i zakonshëm i një zemre të dobët. Kur një person pëson infarkt miokardi (sulm në zemër) për shkak të bllokimeve të arterieve, atëherë një pjesë e muskulit të zemrës dëmtohet dhe kjo çon në mosfunksionim të pompimit. Sëmundja e gjerë e arteries koronare mund të çojë në dështim të pompimit edhe pa ndonjë infarkt të mëparshëm të miokardit.

Sëmundja valvulare e zemrës

Sëmundja valvulare e zemrës shkaktohet nga ngushtimi ose regurgitimi i valvulave të zemrës. Kjo çon në presion ose mbingarkesë të vëllimit në muskujt e zemrës. Kur është i pranishëm për një kohë të gjatë, atëherë muskuli i zemrës mund të lodhet dhe kjo çon në një zemër të dobët.

Sëmundja hipertensionale e zemrës

Hipertensioni është një anomali e zakonshme kardiovaskulare. Nëse hipertensioni është i rëndësishëm dhe mbetet i patrajtuar për një kohë të gjatë, mund të çojë në një zemër të dobët.

Kardiomiopatia e Dilatuar

Kardiomiopatia e zgjeruar është një situatë kur muskujt e zemrës dobësohen dhe zemra zgjerohet në mënyrë progresive. Kardiomiopatia alkoolike është një lloj kardiomiopatie e zgjeruar për shkak të konsumimit kronik të alkoolit. Kardiomiopatia e zgjeruar e peripartumit është një situatë kur muskujt e zemrës dobësohen gjatë periudhës së peripartumit. Muskujt e dëgjimit ndonjëherë dobësohen për shkak të ndonjë infeksioni viral. Njihet si miokardit viral. Ndonjëherë mund të vërehet shumë kohë pasi infeksioni të jetë zhdukur.

Takikardiomioatia

Takikardiomioatia është një situatë kur muskujt e zemrës dobësohen për shkak të një rrahje të shpejtë të zemrës, e cila është e pranishme për ditë në javë deri në muaj. Takikardia e vazhdueshme që vazhdon për një periudhë të ndryshueshme kohore çon në lodhje të muskujve të zemrës me kullimin e energjisë dhe çon në një zemër të dobët.

Miokardit

Miokarditi është një inflamacion i muskujve të zemrës (miokardi). Inflamacioni mund të dëmtojë kapacitetin e zemrës tuaj për të pompuar gjak, duke rezultuar në rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës (aritmi). Zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral. Miokarditi mund të ndodhë si rezultat i përgjigjes së ilaçeve ose si pjesë e një sëmundjeje më të madhe inflamatore. Dhimbja në gjoks, lodhja dhe gulçimi janë disa nga shenjat dhe simptomat.

Sëmundja infiltrative e zemrës

Kardiomiopatitë infiltrative janë një kategori e sëmundjeve kardiake të përcaktuara nga depozitimi i kimikateve të gabuara brenda indit të zemrës, duke shkaktuar mosfunksionim diastolik ose, më rrallë dhe më vonë në përparimin e sëmundjes, mosfunksionim sistolik në muret e barkushes.

Çfarë ndodh kur zemra është e dobët?

Kur zemra është e dobët, ajo nuk mund të pompojë gjak sipas trupit. Kjo çon në dështim të zemrës përpara dhe prapa.

Simptomat e zakonshme të një zemre të dobët

Eksperti shpjegon më tej se kur zemra është e dobët, ajo përpiqet të kompensojë duke rrahur më shpejt, duke shtrirë ose trashur muskulin e zemrës. Të dyja këto strategji kompensuese përkeqësojnë dobësinë e zemrës. Kur veshkat zbulojnë mungesën e rrjedhjes së gjakut, ato shkaktojnë mbajtjen e lëngjeve. E bën zemrën të punojë edhe më shumë, duke e përkeqësuar çështjen.

Disa simptoma të dështimit të zemrës:

Shkurtesa e frymëmarrjes gjatë stërvitjes

Në një gjendje më të avancuar, mund të jetë e pranishme edhe gjatë pushimit. Mungesa e frymëmarrjes gjatë shtrirjes njihet si ortopnea dhe është e pranishme në kushtet e avancuara të dështimit të zemrës.

Ënjtje e kyçit të këmbës dhe shtim në peshë

Do të ketë ënjtje të të dy këmbëve dhe pjesës së poshtme të këmbëve për shkak të akumulimit të lëngut. Kjo ndodh për shkak të nxjerrjes së lëngut nga venat për shkak të rritjes së presionit hidrostatik, i cili nga ana tjetër është për shkak të dështimit të zemrës. Mbajtja e ujit gjithashtu çon në shtim në peshë.

Lodhje

Për shkak të zvogëlimit të pompimit të zemrës, ka një furnizim joadekuat të gjakut në muskujt. Pra, pacientët vuajnë nga lodhja dhe lodhja edhe me një sforcim minimal.

Mungesa e oreksit, nauze dhe të vjella

Për shkak të dështimit të zemrës, mëlçia dhe sistemi i zorrëve mbingarkohen. Kjo çon në mungesë oreksi, nauze dhe të vjella.

Rrahje të shpejta dhe të parregullta të zemrës

Një zemër e dobët gjithashtu çon në palpitacion. Kjo mund të jetë për shkak të disa arsyeve. Takikardia sinusale, fibrilacioni atrial, takikardia ventrikulare janë lloje të ndryshme të takikardisë, të cilat mund të rezultojnë nga një zemër e dobët. Ato mund të kenë pasoja serioze shëndetësore përfshirë goditjen në tru dhe vdekjen e papritur kardiake.

Si e forconi një zemër të dobët?

Lajmi i mirë është se shumë herë, kushtet që shkaktojnë një zemër të dobët mund të përmbysen. Nëse ekziston një faktor i kthyeshëm, pasi të trajtohet, pompimi i zemrës mund të përmirësohet dhe të kthehet në normalitet. Disa nga shkaqet e kthyeshme janë:

Faktorët e stilit të jetesës: Shkaku i vetëm më i rëndësishëm i një zemre të dobësuar janë faktorët e jetesës. Ju mund të lini duhanin, të hani një dietë të shëndetshme dhe të angazhoheni në stërvitje fizike rutinë.

Sëmundja e arteries koronare: Nëse muskujt e zemrës nuk dëmtohen në mënyrë të pakthyeshme për shkak të sëmundjes së arteries koronare, pompimi i zemrës kthehet në normale pasi të bëhet rivaskularizimi i duhur me angioplastikë ose kirurgji bypass.

Sëmundja valvulare e zemrës: Pasi të rikthehet funksioni i valvulave, pompimi i zemrës shpesh përmirësohet.

Sëmundja hipertensive e zemrës: Nëse presioni i gjakut kontrollohet në mënyrë efektive me masa të ndryshme, përfshirë terapinë me ilaçe, pompimi i zemrës kthehet në normale.

Takikardiomiopatia: Takikardia mund të trajtohet me mjete të ndryshme. Ilaçe të ndryshme mund të kontrollojnë takikardinë. Disa lloje të takikardisë kanë nevojë për trajtim invaziv si studimi i elektrofiziologjisë dhe heqja e radiofrekuencës për kontroll efektiv dhe shërim të takikardisë. Kjo çon në përmirësimin e pompimit të zemrës.

Në raste të rënda, kur ka dështim të zemrës në fazën përfundimtare dhe pompimi i zemrës nuk mund të përmirësohet me asnjë mjet, atëherë këshillohet transplantimi i zemrës ose implantimi artificial i zemrës. Konsultohuni me mjekun tuaj në rast se vëreni ndonjë simptomë të një problemi në zemër.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: